Епідпоріг захворюваності на грип в районі не перевищений

Грип

Грип — це високозаразне вірусне захворювання з можливістю виникнення тяжких ускладнень та навіть летальних випадків, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Захворювання має симптоми, які схожі на інші гострі респіраторно вірусні інфекції (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим.

Про стан захворюваності на грип в Сторожинецькому районі ми поспілкувалися з завідуючим інфекційним відділенням Сторожинецької ЦРЛ Гуменом Леонідом Дмитровичем:

Гумен Л.Д.“В районі на даний час епідпоріг захворюваності на грип не перевищений. Щоб можна було говорити про карантин або епідемію, потрібно в 4 рази більше звернень від громадян, ніж є зараз. З 1 січня зареєстровано близько 150 звернень хворих в цілому по району – і в центральну районну лікарню, і в сільські амбулаторії.

Підстав для паніки зараз немає. Порівняно з 2014 роком за цей же період ми маємо менше на 16% захворювань. За епідемію ще рано й рано говорити.

В аптечній мережі є вакцини від грипу. Всього на території України дозволені до використання 9 різних вакцин від того грипу, що циркулює – це в основному каліфорнійський грип, на який хворіли в 2009 році. Вакцини різні – французькі, голандські тощо. Вартість також різниться, звичайно біля 200-300 гривень. Дітей вакцинують з 14-17 років.

Ми вже вакцинували медиків – 50 чоловік з лікарні та 50 чоловік з Центру ПМСД.

Симптомами грипу є підвищення температури, сухий кашель, нежить, біль у горлі, біль у м’язах. Бажано хвору людину бачити відразу, щоб можна було правильно назначити лікування.

Треба зазначити, що прийом будь-яких препаратів може бути тільки за рекомендацією, оскільки у всіх є свої нюанси. Багато людей при ознаках захворювання приймають противірусні препарати. Але вони діють тільки перші два дні, далі їх приймати не можна, а треба розглядати питання про антибіотики. Також звертаються на 3-4 день, коли захворювання вже прогресує. Мусимо їх класти до лікарні, спостерігати, щоб не було ускладнень.

Найчастіше та найважче ускладнення – це пневмонія. Можуть бути отит – запалення вуха, пієлонефрит – захворювання нирок тощо. По району зафіксований та підтверджений обласними медиками один випадок захворювання на гостру вірусну пневмонію.

Найбільш заразні люди – це з 2 по 6 день захворювання. Якщо в когось в сімї дома хтось хворий, або лікар призначив на дому лікування, то вдома має бути масочний режим обов’язково, хворий має бути ізольований, а приміщення провітрюватися.

Маска захищає при умові, що її будуть міняти кожні 2-3 години. Якщо цілий день ходити в одній і тій же масці, захисту не буде ніякого. Маску можна як купити в аптеці, так і виготовити власноручно.

Щоб уберегти себе від захворювання, потрібно виконувати декілька простих рекомендацій. Найголовніше – в сиру погоду уникати місць з масовим скупченням народу. Тролейбуси, маршрутки, великі супермаркети, масові дійства на вулиці тощо. Пити більше рідини, вживати багато вітамінів – лимони, мед тощо. Не переохолоджуватися, повноцінно харчуватися, уникати перевтоми та мати чисті руки.

Найголовніше – звертатися, не лікуватися власними силами. Лікар вже визначить, чи лікувати амбулаторно, на дому, чи потрібно лягати в лікарню. Чим раніше пацієнт звертається, тим ліпше – своєчасно назначаються потрібні противірусні препарати, не з’являються ускладнення.”

Категорія: Здоров'я Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ