ДПІ: круглий стіл, ПДВ, роз’яснення щодо оподаткування

1_1

В ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області днями було проведено сеанс телефонного зв’язку “гаряча лінія” на тему “Новації податкового законодавства”. На запитання платників відповідав перший заступник начальника ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області Василь Курчак.

Питання  стосувались зокрема, податку на прибуток, ПДФО, ЄСВ, ПДВ, спрощеної системи оподаткування, акцизу, тощо.

Василь Васильович звернув увагу платників, що на офіційному порталі ДФС України на головній сторінці розміщено розділ “Податкові зміни 2016”.

На всі запитання були надані відповіді згідно чинного законодавства.

Податкові новації 2016 року та практичні рекомендації їх застосування

Про податкові новації 2016 року та практичні рекомендації з їх застосування йшлося під час “круглого столу”

1_2

Засідання “круглого столу” проведено в приміщенні ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області з бізнес-спільнотою за участі заступника начальника ДПІ Людмили Хмелюк.

Під час проведення заходу були висвітлені найбільш актуальні питання, що виникають у зв’язку з набранням чинності з 01.01.2016 року Закону України від 24.12.2015 № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році».

Так, розглядались новації законодавства в сфері податку на додану вартість, податку на прибуток, податку на доходи фізичних осіб, єдиного податку, податку на майно, єдиного соціального внеску тощо.

Особливу увагу щодо змін чинного законодавства було приділено оподаткуванню сільськогосподарських товаровиробників у 2016 році. Для цієї категорії платників дещо змінені умови застосування спеціального режиму оподаткування по податку на додану вартість.

Акцентувалася увага представників бізнесу і на необхідності легалізації зайнятості населення та відмови від зарплати “у конвертах”. Роботодавцям нагадали про відповідальність за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, а саме про передбачений законодавством штраф у розмірі 41340 грн за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Крім того, податківці нагадали, що в Україні вже стартувала кампанія з декларування доходів, отриманих громадянами у 2015 році, яка продовжиться до 1 травня 2016 року.

“Переконана, що усі  учасники сьогоднішнього діалогу не лише плідно поспілкувались, але й отримали інформацію, яка допоможе їм у веденні бізнесу” – підсумувала Людмила Хмелюк.

Дві черги для бюджетне відшкодування ПДВ

Дві черги для бюджетне відшкодування ПДВ

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області повідомляє, що 1 лютого 2016 року вступили в силу зміни до Податкового кодексу України (далі – ПК України), відповідно до яких було повністю виключено пункт 200.18 статті 200.

Нагадуємо, що виключеним пунктом 200.18 ПК України регулювався порядок здійснення автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ.

Разом з тим, одночасно, підпунктом 200.7.1 пункту 200.7 статті 200 ПК України встановлюється, що бюджетне відшкодування буде здійснюватись у хронологічному порядку, відповідно до черговості внесення платника ПДВ до відповідного Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування. Таких реєстрів буде два.

Перший реєстр частково формується із вимог для отримання автоматичного бюджетного відшкодування. До нього вноситимуться платники ПДВ, які одночасно відповідатимуть таким критеріям:

  1. юридичні особи та фізичні особи – підприємці, включені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців і до цього реєстру стосовно них не внесено записів про: а) відсутність підтвердження відомостей; б) відсутність за місцезнаходженням (місцем проживання); в) прийняття рішень про виділ, припинення юридичної особи, підприємницької діяльності ФОП; г) визнання повністю або частково недійсними установчих документів чи змін до установчих документів юридичної особи; ґ) припинення державної реєстрації юридичної особи чи підприємницької діяльності ФОП та стосовно таких осіб відсутні рішення або відомості, на підставі яких проводиться державна реєстрація припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності ФОП;
  2. не перебувають у судових процедурах банкрутства відповідно до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»;
  3. мають необоротні активи, залишкова балансова вартість яких на звітну дату за даними податкового обліку перевищує у три рази суму податку, заявлену до відшкодування, або отримали терміном на один рік від банківської установи, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, фінансову гарантію, що діє з дня подачі відповідної заявки про повернення суми бюджетного відшкодування (у разі якщо за результатами перевірки встановлено порушення норм податкового законодавства в частині зайво заявлених сум податку до бюджетного відшкодування, така фінансова гарантія має бути продовжена додатково на термін до двох років), а також здійснюють операції з вивезення товарів з митної території України у митному режимі експорту, питома вага яких протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів (місяців) сукупно становить не менше 40 відсотків загального обсягу поставок (для платників податку з квартальним звітним періодом – протягом попередніх чотирьох послідовних звітних періодів).

Всі інші платники, які не відповідатимуть вищезазначеним критеріям, відповідно, будуть внесені до другого реєстру.

При цьому, перевірка відповідності платника податку зазначеним критеріям проводиться в автоматизованому режимі протягом 15 календарних днів після граничного терміну подачі звітності. У разі невідповідності за висновком контролюючого органу платника податку таким критеріям контролюючий орган протягом 17 календарних днів після граничного терміну подачі звітності направлятиме платнику податку рішення про невідповідність та надаватиме детальні пояснення і розрахунки за критеріями, значення яких не дотримано. Відповідне рішення платник ПДВ зможе оскаржити в адміністративному та/або судовому порядках. Якщо ж контролюючий орган у встановлений термін не надішле зазначеного рішення, вважатиметься, що такий платник відповідає критеріям для віднесення його до першого реєстру.

Нові терміни та ставки акцизного податку

Нові терміни та ставки акцизного податку

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області інформує суб’єктів господарювання  щодо запровадження нових ставок та  термінів  акцизного податку.

Згідно із змінами в Податковому кодексі України (далі Кодексу) на 2016 рік, встановлено терміни запровадження нових ставок акцизного податку:

  • на спирт етиловий, пиво, слабоалкогольні напої та інші алкогольні   напої, які не маркуються акцизними марками, а також тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, паливо – з 01.01.2016;
  • алкогольні напої що маркуються акцизними марками – з 01.03.2016;
  • спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду – з 01.04.2016.

Для пального тимчасово, з 1 січня 2016 року до 29 лютого 2016 року (включно), встановлено ставки акцизного податку, збільшені на 13 відсотків порівняно зі ставками, чинними в 2015 році, при цьому одиниця виміру – евро за 1000 кілограмів (пункт 9 підрозділу 5 розділу XX Кодексу).

Ставка акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (підпункт 215.3.10 пункту 215.3 статті 215 Кодексу):

  • для пального – 0,042 евро за 1 літр реалізованого товару (з 01.01.2016);
  • для інших видів підакцизних товарів – залишилась незмінною (5,0 відсотків вартості реалізованого товару).

Законом звільнено від оподаткування акцизним податком реалізацію відходів тютюнової сировини за умови документального підтвердження їх утворення та подальшого знищення або утилізації (підпункт 213.3.12 пункту 213.3 статті 213 Кодексу).

Пунктом 10 розділу II „Прикінцеві положення” Закону запроваджено норму щодо встановлення Кабінетом Міністрів України мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін на тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну.

Хто звільнений від обов'язку подання декларації про майновий стан і доход

Хто звільнений від обов’язку подання декларації про майновий стан і доход

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області звертає увагу громадян, які звільняються від обов’язку подання декларації про майновий стан і доходи незалежно від видів та сум отриманих доходів у слідуючих випадках:

  • якщо вони є неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та /або держави станом на кінець звітного податкового періоду;
  • перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі;
  • перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;
  • перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;
  • перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року.

ПДВ за січень 2016 року подається за новою формою

ПДВ за січень 2016 року подається за новою формою

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області повідомляє, що платники податку на додану вартість звітують за новою формою в електронному вигляді починаючи зі звітів за січень 2016 року.

Нова форма декларації з податку на додану вартість затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21 “Про затвердження форм та порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість”, який опубліковано 30 січня 2016 року у виданні “Урядовий кур’єр”.

Звертаємо увагу, що Законом України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році” внесено суттєві зміни до Податкового кодексу України в частині визначення податкових зобов’язань з податку на додану вартість та їх сплати до бюджету, зокрема, сільськогосподарськими товаровиробниками.

Роз'яснення щодо оподаткування

Роз’яснення щодо оподаткування

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області повідомляє про надані роз’яснення Державної фіскальної служби України, а саме:

Стосовно

Зміст Листа

Назва

Оподаткування податком на прибуток Податковий орган роз’яснив, що платник, який не мав базового показника для нарахування щомісячних авансових внесків за підсумками попереднього року, а за підсумками кварталу наступного року отримує прибуток, має подати податкову декларацію за перше півріччя, три квартали цього звітного (податкового) року та за звітний (податковий) рік для нарахування та сплати податкових зобов’язань незалежно від значення об’єкта оподаткування за звітні періоди – перше півріччя та 9 місяців. Лист ДФСУ № 1560/6/99-99-19-02-02-15 від 27.01.2016 р. щодо подання звітності з податку на прибуток

 

Державна фіскальна служба роз’яснила особливості оподаткування податком на прибуток діяльності страховиків. Так, було зазначено, що об’єктом оподаткування податком на прибуток страховика, що оподатковується за ставкою, встановленою пунктом 136.1 статті 136 Кодексу, є фінансовий результат до оподаткування, визначений за правилами бухгалтерського обліку, який формується, у тому числі з урахуванням доходів та витрат від страхування, відкоригований на різниці. Одночасно дохід за договорами страхування оподатковується за ставкою, встановленою підпунктом 136.2.1 пункту 136.2 статті 136 Кодексу. При цьому нарахований страховиком податок на дохід є різницею, яка зменшує фінансовий результат до оподаткування такого страховика. Лист ДФСУ № 1559/6/99-99-19-02-02-15 від 27.01.2016 р. щодо оподаткування доходів страховиків
Податківці звернули увагу на те, що необхідною умовою для застосування положень міжнародних договорів щодо звільнення від оподаткування або застосування пониженої ставки є надання нерезидентом довідки, яка підтверджує його податковий статус.  У разі виплати членських внесків на користь нерезидента підлягає утриманню податок в розмірі 15 відсотків їх суми та за рахунок такого нерезидента під час виплати таких внесків, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати. Лист ДФСУ № 1557/6/99-99-19-02-02-15 від 27.01.2016 р. щодо особливостей оподаткування податком на прибуток операцій з виплати членських внесків нерезиденту – міжнародній організації
Фіскальна служба зазначила, що  у разі подання підприємствами декларацій з податку на прибуток підприємств за 2015 рік та ліквідаційного балансу щомісячні авансові внески, сплачені у 2015 році, у тому числі у грудні місяці, враховуються у зменшення податкових зобов’язань у деклараціях за 2015 рік. Отже, підприємства, що припиняються у процесі реорганізації, повинні скласти податкові декларації з податку на прибуток за 2015 рік. При цьому останнім періодом для сплати щомісячних авансових внесків є грудень 2015 року. Крім того, такі підприємства повинні самостійно здійснити розрахунки з бюджетом. Лист ДФСУ № 1558/6/99-99-19-02-02-15 від 27.01.2016 р. щодо сплати авансових внесків з податку на прибуток та подання декларацій з податку на прибуток підприємствами, що припиняються шляхом злиття
Як зазначається у листі, якщо підприємство здійснює платежі, які згідно з правилами бухгалтерського обліку визнаються роялті і відповідно включаються до складу витрат, а для цілей оподаткування податком на прибуток такі платежі не підпадають під визначення роялті, то підприємство не формує різниці для коригування фінансового результату до оподаткування податком на прибуток відповідно до підпункту 140.5.5 – 140.5.7 пункту 140.5 статті 140 Кодексу. Лист ДФСУ № 1555/6/99-99-19-02-02-15 від 27.01.2016 р. щодо коригування фінансового результату до оподаткування на деякі витрати та при виплаті роялті

 

Оподаткування ПДВ Податковий орган зазначив, що операції з постачання товарів/послуг у рамках проекту МТД та в межах затвердженого плану закупівлі товарів, робіт і послуг, що придбаваються виконавцями проектів МТД за кошти МТД, звільняються від оподаткування ПДВ. При придбанні виконавцем проекту МТД у Постачальника товарів/послуг у рамках таких проектів ціна товарів/послуг визначається без ПДВ, тому Постачальник за такими операціями податкові зобов’язання не визначає і до бюджету не сплачує.Разом з тим, законодавством не передбачено можливості відшкодування за рахунок коштів бюджету сум ПДВ, сплачених у складі вартості придбаних товарів/ послуг, що використовуються для виконання в Україні проектів МТД згідно з Угодою. Лист ДФСУ № 1393/6/99-99-19-03-02-15 від 26.01.2016 р. щодо порядку оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг, що придбаваються під час реалізації проекту міжнародної технічної допомоги

 

Податківці зазначили, що платник податку, який експортує самостійно виготовлений товар за ціною нижче собівартості, на дату оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, на суму, розраховану виходячи з перевищення собівартості над фактичною ціною, складає податкову накладну. Така податкова накладна отримувачу (покупцю) не надається. У рядках такої податкової накладної, відведених для заповнення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані. При цьому, враховуючи те, що обсяг операцій, розрахований виходячи з перевищення собівартості самостійно виготовлених товарів/послуг над фактичною ціною їх постачання, не формує вартості експортованого товару, нульова ставка до такого обсягу не застосовується, а тому в податковій накладній з позначкою «17» визначається сума ПДВ за ставкою 20 відсотків. Податкова накладна, складена на суму перевищення собівартості самостійно виготовлених товарів/послуг над фактичною ціною їх постачання, відображається в рядку 1 розділу І «Податкові зобов’язання» податкової декларації з ПДВ. Лист ДФСУ № 1388/6/99-99-19-03-02-15 від 26.01.2016 р. щодо порядку оподаткування ПДВ операції з експорту товарів у 2015 році за ціною, нижчою за собівартість

 

Фіскальна служба роз’яснила порядок оподаткування різноманітних мотиваційних виплат або бонусів продавцем покупцеві, наприклад, за точність закупівельних прогнозів, виконання узгодженого плану закупівель, дотримання асортименту товарів. Податківці зазначили, що оскільки такі виплати спрямовуються на стимулювання збуту продукції, їх слід розглядати як оплату маркетингових послуг. Зважаючи на це, такі виплати оподатковуються ПДВ. При цьому, базою оподаткування є сума отриманих виплат. Лист ДФСУ № 1207/6/99-99-19-03-02-15 від 22.01.2016 р. щодо отримання покупцем – резидентом винагороди (бонусу) від продавця – нерезидента та покупцем – нерезидентом від продавця – резидента за досягнення відповідних показників та виконання плану придбання

 

Податківці зазначили, що якщо згідно з умовами ліцензійного договору передбачено надання користувачу (ліцензіату) права від власника (ліцензіара) на використання програмного забезпечення (у тому числі компонентів до нього) без можливості продажу такого програмного забезпечення або здійснення відчуження в інший спосіб та/або умови використання не обмежені функціональним призначенням програмного забезпечення (у тому числі компонентів до нього) і його відтворення не обмежене кількістю копій, необхідних для такого використання, то отримання власником (ліцензіаром) платежу від користувача (ліцензіата) як винагороди за надання вказаного права для цілей оподаткування податком на додану вартість визначається як роялті та відповідно така операція не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість. Лист ДФСУ № 1353/6/99-99-19-03-02-15 від 25.01.2016 р. щодо порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з надання права на використання програмного забезпечення на умовах ліцензійного договору

 

Оподаткування транспортним податком Податківці зазначили про зміни в адмініструванні транспортного податку, що набрали чинності з 1 січня. Зокрема, такі зміни торкнулися об’єкта оподаткування, яким є легкові автомобілі, середньоринкова вартість яких становить понад 1 033 500 грн. (1378 грн. м. з. п. х 750 м. з. п. = 1 033 500 грн.) та з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно). Також внесеними змінами врегульовано питання оподаткування викраденого автомобіля. Лист ДФСУ № 2374/7/99-99-17-04-01-17 від 26.01.2016 р. «Про зміни в адмініструванні транспортного податку»
Єдиного податку Податківці зазначили, що зважаючи на те, що акти податкового законодавства, за загальним правилом, не мають зворотної дії в часі, то платники єдиного податку, чий дохід в минулому році перевищив 5 млн грн, не зобов’язані в цьому році переходити на загальну систему оподаткування. Тобто, юридичні особи, якими прийнято рішення про перехід з 01.01.2016 р. на спрощену систему оподаткування та подано до контролюючого органу за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу заяву та розрахунок доходу за попередній календарний рік з обсягом доходу більше 5 млн грн, мають право застосовувати спрощену систему оподаткування. Лист ДФСУ № 2280/7/99-99-15-03-01-17 від 25.01.2016 р. «Про застосування спрощеної системи оподаткування юридичними особами – платниками єдиного податку третьої групи»

Особливості декларування доходів від продажу власної продукції тваринництва

Особливості декларування доходів від продажу власної продукції тваринництва

У Головному управлінні ДФС Буковини роз’яснюють, статтею 165.1.24 Податкового кодексу України передбачено, що при продажу власної продукції тваринництва груп 1 – 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД, отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (у 2015 -121 800 грн.) Такі фізичні особи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок.

До цієї продукції належать живі тварини, м’ясо, їстівні субпродукти, риба, молоко та молочні продукти, яйця птиці, натуральний мед, їстівні продукти тваринного походження, жири та олії рослинного або тваринного походження, готові харчові продукти, шкури необроблені (крім натурального та штучного хутра) і шкіра вичинена.

У разі коли сума отриманого доходу перевищує встановлений цим підпунктом розмір, фізична особа зобов’язана подати контролюючому органу довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва. Якщо довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Якщо таким платником податку не підтверджено самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, доходи від продажу якої він отримав, такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

Оподатковується такий дохід за ставкою 15% (або 17% – у випадку  перевищення суми доходу десятикратного розміру мінімальної заробітної плати).

Таким чином, продавці власної продукції тваринництва, які отримували торік доходи  що підлягають оподаткуванню згідно норм ПКУ, зобов’язані до 1 травня 2016 року подати до фіскальної служби декларацію про майновий стан і доходи. Консультаційну допомогу щодо її заповнення можна отримати в Центрах обслуговування платників місцевих податкових інспекцій.

Заповнення декларації про майновий стан і доходи в електронному вигляді за посиланням: https://sfs.gov.ua/incomedecl

Електронний кабіне платника податків

ДФС Буковини: “Електронний кабінет платника податків” – сучасний сервіс від фіскальної служби

З часу функціонування сервісу «Електронний кабінет платника податків» від ДФС, буковинці отримали можливість практично, мобільно та надійно співпрацювати з фіскальною службою – йти в ногу з часом,  використовуючи Інтернет.

У розпорядженні платника – персональне автоматизоване робоче місце, робота в якому дає можливість дистанційно, в режимі реального часу, використовуючи сучасні інформаційно-комунікаційні технології, переглянути та подати податкову звітність, отримати доступ до інформації про стан розрахунків з бюджетом, свої облікові дані, вести книгу обліку доходів і витрат тощо.

Зокрема, в «Електронному кабінеті платника» реалізовано такі можливості:

  • подавати декларації з використанням електронного цифрового підпису і переглядати подану та/або сформовану податкову звітність (звітність подається пакетом (декларація з усіма додатками);
  • обов’язкові реквізити звітності автоматично заповнюються даними платника, наявними в базі даних ДФС;
  • немає розриву у часі, між відправленням звітності платником, отриманням ним повідомленням про доставку звітності в ДФС і отриманням ним підтвердження про прийняття звітності;
  • квитанції про отримання і прийняття надходять платнику протягом декількох хвилин;
  • можливість імпортувати сформовані в бухгалтерських програмах, наприклад 1-С, електронної звіти в кабінет платника, з перетворенням в пакет документів і подальшим направленням до ДФС;
  • перевірити звітність на наявність арифметичних помилок;
  • провести звіряння своїх розрахунків з бюджетом та отримати Акт про проведене звіряння, не витрачаючи час на відвідування органів ДФС тощо;
  • заздалегідь визначити розмір пені, що буде нарахована після погашення суми боргу;
  • отримувати нагадування щодо строків подання звітності та сплати податків, зборів (обов’язкових платежів);
  • отримувати інформацію щодо особистих реєстраційних даних (податковий номер платника податків, назва платника податків, основний вид діяльності, ПІБ бухгалтера та директора тощо);
  • подавати заяви та отримувати в електронному вигляді довідки про відсутність заборгованості з податків, зборів, платежів, що контролюються органами фіскальної служби;
  • переглядати інформацію щодо стану своїх розрахунків з бюджетом, зокрема про заборгованість зі сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Податківці роз’яснюють, для роботи з кабінетом платника податків необхідно мати електронні ключі, які видаються безкоштовно Акредитованим центром сертифікації ключів. Буковинці можуть отримати ці ключі у відділі реєстрації ключів Управління (Центру) сертифікації ключів ІДД ДФС, який діє при Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області за адресою: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200 «А» кабінет  №110.

Терміни коригування в декларації з ПДВ вартості зобов'язань

Щодо термінів коригування в податковій декларації з податку на  додану вартість податкових зобов’язань та податкового кредиту

У  разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг:

  • постачальник має право зменшити податкові зобов’язання на підставі розрахунку коригування, зареєстрованого в ЄРПН отримувачем протягом 15-денного терміну, у податковій декларації з ПДВ того звітного (податкового) періоду, в якому його складено. Якщо розрахунок коригування зареєстрований в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, то постачальник має право зменшити податкові зобов’язання у податковій декларації з ПДВ того звітного періоду, в якому його зареєстровано в ЄРПН;
  • покупець повинен зменшити податковий кредит в податковій декларації з ПДВ за податковий період, на який припадає дата складення розрахунку коригування, та зареєструвати його в ЄРПН у встановлені терміни.

У разі збільшення суми компенсації вартості товарів/послуг:

  • постачальник повинен збільшити податкові зобов’язання в податковій декларації з ПДВ за податковий період, на який припадає дата складення розрахунку коригування;
  • покупець має право збільшити податковий кредит на підставі розрахунку коригування, зареєстрованого в ЄРПН протягом 15-денного терміну, у податковій декларації з ПДВ за той звітний (податковий) період, в якому його складено, або за будь-який наступний звітний (податковий) період, але не пізніше ніж через 365 днів з дати його складення. Якщо розрахунок коригування зареєстрований в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, то покупець має право збільшити податковий кредит у податковій декларації з ПДВ того звітного періоду, в якому його зареєстровано в ЄРПН, або будь-якого наступного звітного (податкового) періоду, але не пізніше ніж через 365 днів з дати його складення.

Якщо розрахунок коригування не зареєстрований в ЄРПН протягом 180 календарних днів або взагалі не складений на таку операцію, то:

  • у разі збільшення суми компенсації вартості товарів/послуг податковий кредит покупця не може бути збільшений, але постачальник не звільняється від обов’язку збільшення суми податкових зобов’язань за відповідний звітний (податковий) період, в якому здійснюється зміна суми компенсації вартості товарів/послуг;
  • у разі зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг податкові зобов’язання постачальника не можуть бути зменшені, але покупець зобов’язаний зменшити податковий кредит за відповідний (податковий) період, в якому здійснюється зміна суми компенсації вартості товарів/послуг.

Дане розяснення викладено в листі ДФСУ від 22.01.2016 р. N 2052/7/99-99-19-03-02-17.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ