ДПІ: “гаряча лінія”, транспортний податок, акциз на пальне

ДПІ

Днями в ДПІ у Сторожинецькому районі відбувся черговий сеанс “гаряча лінія” на тему: “Декларування-2016”. Начальник інспекції Олександр Григоряк відповів на актуальні питання щодо кампанії декларування в цьому році.

Пропонуємо до уваги найбільш актуальні питання, з якими абоненти звертались на “гарячу лінію”:

Питання: Які випадки, коли декларація про майновий стан і доходи не подається?

Відповідь: Обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації за 2015 рік вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи виключно;

  • від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
  • від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом Податкового кодексу України (ПКУ);
  • від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до цього розділу;
  • у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ;
  • зазначені у під пункті “є” пункту 176.1 статті 176 ПКУ доходи від двох і більше податкових агентів, і при цьому загальна річна сума оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) такими податковими агентами не перевищує ста двадцяти розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.

Питання: Чи я можу подати декларацію засобами електронного зв’язку?

Відповідь: Так, через сервіс “Декларування он-лайн”. З його допомогою платники подають податкову декларацію до контролюючого органу засобами електронного зв’язку через Інформаційний портал ДФС.

Щоб подавати декларацію в електронній формі платник податків має отримати безкоштовний електронний цифровий підпис, що видається Акредитованим центром сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС. Платники податків Сторожинецького району можуть отримати електронні ключі за лічені хвилини у  ЦОП ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області.

Після того, як ключ буде отримано, платник може завантажити із сайту Акредитованого центру сертифікації ключів програмне забезпечення під назвою «Програмний комплекс користувача ЦСК». Потім потрібно буде встановити його на свій власний комп’ютер, авторизуватися через особистий електронний ключ та за лічені хвилини відправити декларацію до контролюючого органу.

І не потрібно витрачати такий дорогоцінний час на похід до Центру обслуговування платників, чекати своєї черги і заповнювати декларацію в паперовому вигляді. Адже, комфорт у роботі з платниками податків є запорукою їх успішного бізнесу і сприяє своєчасному наповненню державного бюджету.

Питання: Розкажіть, будь ласка, про порядок декларування акцизного податку?

Відповідь: Законом України від 24.12.2015 року  № 909-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році” передбачено, зокрема запровадження системи електронного адміністрування реалізації пального та введення акцизної накладної як обов’язкового електронного документа, який складатиметься при здійсненні всіх операцій з реалізації пального на внутрішньому ринку. Відповідно до цієї норми до платників акцизного податку, які здійснюють реалізацію пального, крім виробників, імпортерів та суб’єктів роздрібної торгівлі пальним,  віднесено осіб, які реалізують пальне (під пункту 212.1.15 пункту 212.1 статті 212 ПКУ).

Відповідно до п.1 розділу ІІ Закону № 909 норми (щодо доповнення ПКУ статтями 231 та 232) про запровадження акцизних накладних при реалізації пального, Єдиного реєстру акцизних накладних та системи електронного адміністрування реалізації пального набирають чинності з 1 березня 2016 року.

Отже, для платників, визначених підпунктом 212.1.15 пункту 212.1 статті 212 ПКУ, – осіб, які реалізують пальне, – першим звітним (податковим) періодом буде березень 2016 року.

Таким чином, зазначені платники акцизного податку будуть зобов’язані, після затвердження Порядку ведення реєстру платників акцизного податку з реалізації пального та Заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального, зареєструватися платником акцизного податку та до 20 квітня 2016 року подати декларацію з акцизного податку за звітний (податковий) період – березень 2016 року за формами, встановленими Міністерством фінансів України.

Порядок ведення реєстру платників акцизного податку з реалізації пального, Порядок ведення Єдиного реєстру акцизних накладних, Порядок електронного адміністрування реалізації пального та відповідні зміни до форм декларації з акцизного податку наразі розробляються та найближчим часом будуть оприлюднені на веб-порталах ДФС та Міністерства фінансів України.

До запровадження нових форм звітності виробники, імпортери та особи – суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів, зокрема пального, та відповідно до під пунктів 212.1.1, 212.1.2, 212.1.11 пункту 212.1 статті 212 ПКУ є платниками акцизного податку, подають декларацію з акцизного податку за звітні (податкові) періоди 2016 року за формами, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 року №14 “Про затвердження форми декларації акцизного податку, Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку”.

Питання: Як правильно заповнювати декларацію про майновий стан і доходи?

Відповідь: Нова форма декларації має чотири додатки. Додатки заповнюються лише при отриманні доходів, які передбачають особливий розрахунок оподатковуваного доходу:

  • при отриманні доходів від двох та більше податкових агентів, згідно з під пункт “є” пункту 176.1 статті 176 розділу IV ПКУ (додаток Ф1);
  • по операціях з інвестиційними активами (додаток Ф2);
  • при отриманні іноземних доходів (додаток Ф3);
  • з доходів, отриманих самозайнятою особою (фізичною особою – підприємцем та особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність) (додаток Ф4).

Сума податку на доходи фізичних осіб, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку, розраховується безпосередньо в розділі ІІІ нової декларації без заповнення додатка.  При цьому не потребує зазначення реквізитів документів, які підтверджують понесені витрати, а вказуються лише категорії понесених витрат та загальна сума фактично здійснених протягом звітного податкового року витрат (рядок 13 та 14 розділу ІІІ декларації).

Акцентуємо увагу, що норма під пункту 166.3.4 пункту 166.3 статті 166 ПКУ  щодо права на податкову знижку за витратами, понесеними для компенсації вартості платних послуг з лікування, відповідно до пункту 1 розділу XIX Прикінцевих положень ПКУ набирає чинності з 1 січня року, наступного за роком, у якому набере чинності закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування. На сьогодні такий закон не прийнято, а, отже, платники податків не мають можливості на отримання знижки згідно з під пунктом 166.3.4 пункту 166.3 статті 166 ПКУ. Відповідно за 2015 рік категорія витрат за номером «4» платниками податків не заповнюється.

Слід зазначити, що з 01.01.2016 року платник податку має право на повернення податку на доходи фізичних осіб при від’ємній різниці за результатами перерахунку податку відповідно до під пункту “є” пункту 176.1 статті 176 ПКУ. Додаток Ф1 до  нової декларації доповнено рядком, в якому відображається сума податку, що підлягає поверненню з бюджету за результатами такого перерахунку.

У додатку Ф2 до нової декларації здійснюється розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору  з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами. У рядку 4.1додатка Ф2 до нової декларації відображається позитивне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами (інвестиційний прибуток), з якого розраховується податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. Сума податку на доходи фізичних осіб, що підлягає сплаті до бюджету самостійно за результатами декларування,  відображається в рядках 5.2 та 5, а сума військового збору – рядках 6.2 та 6 додатка Ф2 до нової декларації.

При отриманні протягом звітного податкового року доходів з джерел за межами України заповнюється додаток Ф3 нової декларації. У графі 8 додатка Ф3 до нової декларації відображається сума податку на доходи фізичних осіб, нарахованого за ставками, визначеними в  пункті 167.1 статті 167 ПКУ, без врахування сум податків, сплачених за кордоном, що зараховуються в Україні. Зменшення річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, здійснюється в декларації шляхом відображення такої суми у рядку 22 нової декларації.  Сума військового збору, що підлягає сплаті до бюджету самостійно за результатами декларування,  відображається в рядках 6.2 та 6 додатка Ф3 до нової декларації.

Розрахунок оподатковуваного доходу від провадження підприємницької діяльності та провадження незалежної професійної діяльності здійснюється окремо за доходами в додатку Ф4 до нової декларації.

Розділ І додатка Ф4 до нової декларації заповнюється фізичними особами – підприємцями, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, за результатами звітного податкового року та підприємцями, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку або перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування.

Слід зазначити, що фізичні особи – підприємці подають річну податкову декларацію у строк, визначений під пунктом 49.18.5 пункту 49.18 статті 49 ПКУ, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначати інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.

Розділ ІІ додатка Ф 4 до нової декларації заповнюється особами, які провадять незалежну професійну діяльність.

У додатку Ф4 до нової декларації передбачено визначення податкових зобов’язань окремо для  податку на доходи фізичних осіб та військового збору. У разі, якщо за результатами остаточного розрахунку податку на доходи фізичних осіб за результатами звітного податкового року фізична особа – підприємець має надміру сплачені податки (від’ємне значення), така сума податку включається до рядка 5.2 додатка Ф4 та рядка 21 розділу IV нової форми декларації.

Питання: Хто має право на податкову знижку?

Відповідь: Повернення платникам сум податку на доходи фізичних осіб, надмірно сплаченого з їх заробітної плати в минулому податковому році.

Повернути частину податку на доходи фізичних осіб, сплаченого громадянами із заробітної плати, можна, зокрема, у разі реалізації права на податкову знижку. Згідно з положеннями статті 166 ПКУ платники податку на доходи фізичних осіб мають право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема:

  • квитанціями;
  • платіжними дорученнями;
  • фіскальними або товарними чеками;
  • прибутковими касовими ордерами;
  • меморіальними ордерами тощо;

Крім того, понесені витрати підтверджується копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача).

У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Для реалізації права на податкову знижку платнику податку необхідно заповнити та подати декларацію до 31 грудня року наступного за звітним.

Не допустіть зарплати в «конвертах»

Не допустіть зарплати в «конвертах»

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області інформує, що в «тіні» сьогодні перебуває значна частина обігових коштів. Зарплата  найманим працівникам виплачується в «конвертах» та у розмірах нижчих за мінімальну, встановлену державою. Тому податківці детально аналізують роботу кожного суб’єкта господарювання, кількість працюючих, рівень заробітної плати.

«Винахідники» використовують різні схеми приховування реально виплачених доходів. Аналіз перевірок свідчить, що поширеними є порушення податкового законодавства при наданні матеріальних та соціальних благ громадянам, виплата основних доходів за рахунок тіньових коштів та ведення подвійної бухгалтерії.

Необхідно об’єднати зусилля для ліквідації таких ганебних явищ, як заробітна плата в «конвертах».

Іноземці теж декларують доходи

Іноземці теж декларують доходи

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області звертається до іноземців, які мають статус резидентів України,   щодо подання декларації про майновий стан і  доходи.

Така вимога стосується іноземних громадян, що працюють в Україні або ведуть підприємницьку діяльність на її території. Звертаємо увагу на те, що  податкову декларацію, в якій зазначаються  доходи  одержані  з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи  у 2015 році  подається до 1 травня 2016 року  (стаття 170 Податкового кодексу України).

Ми впевненні, що Ви проявити повагу до законів України, дотримаєтеся принципів податкової культури  та виконаєте  вимоги органів влади країни перебування.

Зміни, які відбулись в адмініструванні транспортного податку

Зміни, які відбулись в адмініструванні транспортного податку

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області доводить до відома, що Законом України від 24 грудня 2015 року N 909-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році” внесено низку змін до Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Зокрема, з 1 січня 2016 року набрали чинності зміни до статті 267 Кодексу “Транспортний податок”.

Визначено, що платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, у тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до підпункту 267.2.1 пункту 267.2 статті 267 Кодексу є об’єктами оподаткування.

Щодо об’єкта оподаткування.

Об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Така вартість визначається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику економічного розвитку, за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, виходячи з марки, моделі, року випуску, типу двигуна, об’єму циліндрів двигуна, типу коробки переключення передач, пробігу легкового автомобіля, та розміщується на його офіційному веб-сайті (підпункт 267.2.1 пункту 267.2 статті 267 Кодексу).

Отже, об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, середньоринкова вартість яких становить понад 1033500 грн. (1378 грн. м. з. п. х 750 м. з. п. = 1033500 грн.) та з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно).

Згідно з підпунктом 14.1.220 пункту 14.1 статті 14 Кодексу виготовлення транспортного засобу – це календарна дата виготовлення транспортного засобу (день, місяць, рік), для транспортних засобів, календарну дату виготовлення яких визначити неможливо, – 1 січня року виготовлення, зазначеного у реєстраційних документах.
Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25000 грн. за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування згідно з підпунктом 267.2.1 пункту 267.2 статті 267 Кодексу.

Відповідно до підпункту 267.5.1 пункту 267.5 статті 267 Кодексу базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року.

Платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року (2016 рік) і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцем реєстрації об’єкта оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо об’єктів оподаткування, придбаних протягом року, декларація юридичною особою – платником подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт (підпункт 267.6.4 пункту 267.6 статті 267 Кодексу).

Водночас повідомляємо, що юридичні особи – платники транспортного податку звітуватимуть у 2016 році за формою податкової декларації з транспортного податку, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 10.04.2015 N 415 “Про затвердження форми Податкової декларації з транспортного податку”, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 28.04.2015 за N 474/26919.

Також підпунктом 267.6.10 пункту 267.6 статті 267 Кодексу визначено, що фізичні особи – платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації для проведення звірки даних щодо:

  • об’єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку;
  • розміру ставки податку;
  • нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів (зокрема, документів, що підтверджують право власності на об’єкт оподаткування, перехід права власності на об’єкт оподаткування, документів, що впливають на середньоринкову вартість легкового автомобіля), контролюючий орган за місцем реєстрації платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Фізичні особи – нерезиденти для проведення звірки даних звертаються до контролюючих органів за місцем реєстрації об’єктів оподаткування.

Податкова декларація з ПДВ з 1 січня 2016 року

Податкова декларація з ПДВ з 1 січня 2016 року

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області повідомляє про особливості подання податкової звітності з податку на додану вартість за січень 2016 року.

Законом України від 24 грудня 2015 року N 909-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році” (далі – Закон N 909) внесено суттєві зміни до Податкового кодексу України (далі – Кодекс) в частині визначення податкових зобов’язань з податку на додану вартість та їх сплати до бюджету, зокрема, сільськогосподарськими товаровиробниками.

З метою забезпечення виконання нових правил оподаткування, запроваджених з 1 січня 2016 року, Міністерством фінансів України наказом від 28.01.2016 N 21 “Про затвердження форм та порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість” (далі – наказ N 21) затверджена нова форма декларації з податку на додану вартість. Наказ N 21 зареєстровано в Міністерстві юстиції України 29 січня 2016 року за N 159/28289 та опубліковано в офіційному виданні “Урядовий кур’єр” 30 січня 2016 року.

Враховуючи те, що останні зміни в оподаткуванні, які запроваджено з 1 січня 2016 року, повною мірою можуть бути відображені лише в податковій декларації з податку на додану вартість, що затверджена наказом N 21, податкова звітність з ПДВ, починаючи із звітного періоду січень 2016 року, усіма платниками податку подається за новою формою в електронному вигляді.

Особливості сплати акцизного податку при реалізації пального

Особливості сплати акцизного податку при реалізації пального

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області інформує, що Законом України від 24 грудня 2015 року N 909-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році” (далі – Закон N 909)внесено зміни щодо ставки акцизного податку для господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію пального. Норма Закону N 909 набрала чинності з 1 січня 2016 року.

Для платників акцизного податку – суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію пального, адвалорну ставку акцизного податку (5 відс.) змінено на специфічну ставку – 0,042 євро за кожний літр реалізованого (відпущеного) товару.

Сплачується даний податок у національній валюті і розраховується за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України, що діє на двадцятий день місяця, що передує кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом звітного кварталу. Тобто для розрахунку акцизного податку з роздрібної торгівлі пальним у першому кварталі 2016 року необхідно застосовувати курс євро, встановлений НБУ на 20 грудня 2015 року. За даними НБУ на 20.12.2015 1 євро = 25,462988 грн., відповідно для першого кварталу 2016 року ставка акцизного податку у гривнях за один літр реалізованого (відпущеного) пального дорівнюватиме – 0,042 євро х 25,462988 грн.

Обов’язок задекларувати та сплатити податкове зобов’язання за новими правилами виникає у платників починаючи з січня 2016 року.
Оскільки відповідні зміни до декларації акцизного податку, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 N 14 “Про затвердження форми декларації акцизного податку, Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку”, знаходяться в стадії затвердження, відповідно до пункту 46.4 ст. 46 Кодексу платник має право разом з податковою декларацією подати доповнення до такої декларації, які складені за довільною формою, де відобразити розрахунок податкових зобов’язань шляхом описання, яким чином обчислено суми податкових зобов’язань.

В той же час з метою однакового підходу до обчислення податкового зобов’язання з роздрібного продажу пального (до запровадження нових форм звітності) рекомендуємо використовувати наступну формулу розрахунку за кожним видом товару:

ПЗ = Vл х (0,042є х Кє), де
ПЗ – податкове зобов’язання з роздрібного продажу пального, що підлягає сплаті до бюджету, Vл – об’єм реалізованого (відпущеного) пального у літрах,
0,042є – ставка акцизного податку, встановлена п. 215.3.10 п. 215.3 ст. 215 Кодексу,
Кє – офіційний курс гривні до іноземної валюти (євро), встановлений Національним банком України, що діє на двадцятий день місяця, що передує кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом звітного кварталу.

Відомості щодо такого розрахунку рекомендуємо відобразити у рядках додатка 9 “Зразок доповнення до декларації відповідно до пункту 46.4 статті 46 глави 2 розділу II Кодексу” до декларації акцизного податку. Разом з цим, відомості про суми податкового зобов’язання по кожному рядку виду товару (палива) обов’язково повинні бути перенесені до відповідних рядків додатка 6 до декларації.

Звертаємо увагу, що перенесення сум податкового зобов’язання до рядків додатка 6 до декларації та до розділу Ґ декларації повинно відбуватися з відповідним округленням до гривні без копійок за загальновстановленими правилами.

Отже, платник акцизного податку, що здійснює роздрібну торгівлю пальним, повинен буде заповнити розділ Ґ декларації та подати у її складі:

  • додаток 6 (додатки 6) до декларації, в якому (яких) заповнити заголовну частину, зокрема, зазначивши у полі “Код КОАТУУ” обов’язковий реквізит – код органу місцевого самоврядування за Класифікатором об’єктів адміністративно-територіального устрою України, що відповідає адміністративно-територіальній одиниці (одиницям), на якій (яких) здійснюється роздрібна торгівля пальним, та лише графу 7 “Сума податкового зобов’язання, що підлягає сплаті до бюджету” і підсумковий рядок “Усього”;
  • додаток 9 до декларації, в якому відобразити відомості щодо розрахунку суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального.

Оновлено електронний кабінет

Оновлено  електронний кабінет

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області доводить до відома, що 9 лютого 2016 року розпочав свою роботу у тестовому режимі оновлений “Електронний кабінет платника”.

В тестовому режимі «Електронний кабінет платника» працює до завершення робіт, пов’язаних з функціонуванням старого кабінету.

Оновлений сервіс складається з двох частин:

  • відкрита (загальнодоступна – користуватись можна без ідентифікації особи);
  • приватна (особистий кабінет – користування здійснюється після реєстрації та з використанням електронного цифрового підпису).

Приватна частина надає можливість:

  • скористатися індивідуальним податковим календарем;
  • переглянути та перевірити свої облікові дані;
  • створити запит для отримання інформації;
  • подати реєстраційну заяву платника податку на додану вартість, заяву про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість, заяву про видачу довідки про відсутність заборгованості з податків і зборів;
  • направити листа до органу ДФС;
  • переглянути стан розрахунків з бюджетом;
  • зареєструвати податкові накладні у Єдиному реєстрі податкових накладних;
  • скористатися сервісами системи «Електронного адміністрування ПДВ» (для платників ПДВ).

Фізичні особи після ідентифікації можуть також користуватись функцією сплати платіжною карткою (особистий кабінет – «Стан розрахунків з бюджетом»).

Детальніше ознайомитись з роботою модернізованого «Електронного кабінету платника» можна переглянувши відеоінструкцію.

Відмінність кампанії декларування у 2016 році – військовий збір

Відмінність кампанії декларування у 2016 році – військовий збір

Головне управління ДФС у Чернівецькій області звертає увагу, що у зв’язку з набранням чинності з 01.01.2015 року норми Закону України від  28 грудня 2014 року № 71 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» щодо поширення на фізичних осіб порядку оподаткування їх доходів військовим збором, за результатами 2015 року фізичні особи визначають податкові зобов’язання як з податку на доходи фізичних осіб, так і з військового збору.

Відповідно до ст. 163 Податкового кодексу України (ПКУ)  підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб загальний річний оподатковуваний дохід, який включає доходи як з джерел їх походження в Україні, так і іноземні доходи.

Відповідно до п.п. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ. Ставка збору – 1,5% об’єкта оподаткування. При цьому нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ. Підпунктом 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 ПКУ передбачено, що платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.

Отже, за результатами звітного податкового року платник податку – фізична особа повинен подати декларацію та визначити податкові зобов’язання як з податку на доходи фізичних осіб, так і з військового збору.  З цією метою з 01 січня 2016 року введено в дію нову декларацію, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 року № 859.

Сума військового збору, що підлягає сплаті платником податків самостійно до бюджету за результатами звітного року вказується у рядку 24.1 розділу IV нової декларації, а сума податку на доходи фізичних осіб – у рядку 23.1 розділу IV нової декларації.

Припинено видачу бланків ліцензій єдиного зразка

Припинено видачу бланків ліцензій єдиного зразка

Головне управління ДФС у Чернівецькій області повідомляє, що у зв’язку з набранням чинності з 28.06.2015 року Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», змінились основні підходи до регулювання відносин у сфері ліцензування видів господарської діяльності, зокрема запроваджено необов’язковість оформлення ліцензії, як документа у паперовому вигляді, що призвело до втрати необхідності існування бланків ліцензій єдиного зразка.

Тобто Державною службою з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва припинено видачу бланків ліцензій єдиного зразка.

Таким чином, в обігу залишаються раніше видані бланки ліцензій єдиного зразка до їх повного використання, після чого ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами видаються органами ліцензування у паперовому вигляді на аркушах формату А4.

Нагадуємо, заява про видачу ліцензії та інші необхідні документи, визначені Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 № 481/95-ВР, подаються особисто, уповноваженою особою заявника або надсилаються рекомендованим листом.

Ліцензія або рішення про відмову в її видачі видається заявнику не пізніше 10 календарних днів з дня одержання зазначених у Законі № 481 документів.

19.02 - граничний термін подання декларації з податку на нерухоме майно

19 лютого – граничний термін подання декларації з податку на нерухоме майно юридичними особами

Фахівці ГУ ДФС у Чернівецькій області нагадують, юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості сплачують у 2016 році податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Ставки на поточний рік встановлено рішеннями сільських, селищних, міських рад або радами об’єднаних територіальних громад. Згідно внесених Законом № 909-VIII змін до Податкового кодексу ставки встановлюється у розмірі, що не перевищує 3 відс. розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня (41,34 грн.) за 1 кв. метр бази оподаткування.

Окрім того, власники житлової нерухомості, загальна площа якої перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), платитимуть додатково 25000 гривень на рік за кожен із вказаних об’єктів житлової нерухомості.

 Юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня і до 20 лютого 2016 року подають до державних податкових інспекцій за місцезнаходженням об’єктів оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. Податок сплачується авансовими внесками щокварталу. Граничний термін сплати – 29 числа місяця, що наступає за звітним кварталом.   При цьому, якщо останній день сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, припадає на вихідний або святковий день, то його потрібно сплатити напередодні встановленого граничного терміну.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ