Пряма демократія Великокучурівської громади

1

В п’ятницю, 19 лютого, в Великому Кучурові відбулася сесія ради об’єднаної громади. На порядку денному було 44 питання, основними з яких були питання податків: про встановлення ставки транспортного податку, встановлення місцевих зборів на території громади, затвердження ставки земельного податку, ставок податків на нерухоме майно тощо.

Депутати розглянули порядок розгляду електронних петицій, поспілкувалися з перевізниками, затвердили Положення про оренду майна комунальної власності, надали згоду на участь у проекті розроблення генерального плану сіл, які входять до громади, дозволили закупити медичне обладнання та провести ремонт трьох медичних закладів на території громади та багато іншого.

2

Сесія проходила надзвичайно продуктивно – депутати були активними та не пропустили жодного питання без обговорення. Ми відзняли біля 40 сесій різних рівнів – районного, міського, селищного, сільського, – і на жодній не бачили такої активності народних обранців.

3

“Все пізнається в порівнянні, – коментує політолог Михайло Шморгун. – Активні громади боряться за кожну копійку, уважно вичитують проекти рішень і приймають консолідоване і компромісне рішення. Саме це є проявом прямої демократії.

Натомість районна рада, міська рада і сільські ради, які не об’єдналися, діють за старою радянською системою “одобрямса” – одноголосних рішень, коли депутати навіть не вникають в суть питання, голосуючи за вказівкою своїх партійних лідерів.

Це породжує корупцію та можливість маніпулювати коштами.

Великокучурівська об’єднана громада має бути прикладом для інших населених пунктів нашого району і запис цієї сесії має бути обов’язковим для перегляду всіма депутатами місцевих рад.

Ми бачимо прообраз майбутньої країни, де люди самі визначають, куди йдуть їхні кошти. Населення повинно здійснювати народний контроль за рішеннями депутатів і це повинно висвітлюватися в незалежних ЗМІ – інтернет-сайтах та районних друкованих виданнях, реформування та роздержавлення яких уже назріло.

Можна вивести формулу – від активності громад буде залежати їхній добробут.

Приведу один негативний приклад – на минулій сесії районної ради була озвучена інформація щодо того, що з фонду в 50 тис. грн., який передбачений по Програмі допомоги малозабезпеченим верствам населення “Турбота”, районна рада “допомогла” так, що в грудні на 28 тис. гривень (це більше половини фонду) малозабезпечені отримали газету “Рідний Край” замість того, щоб банально запитатися людей, що їм дійсно потрібно і на це витратити цей мінімум коштів.

В той же час “потрібним” чиновникам встановлюють просто захмарні зарплати, доплати та премії. І ні в кого не виникає жодних запитань з цього приводу.

На записі сесії Великокучурівської ради ми можемо побачити, що основний актив – це депутати молодого та середнього віку. Старі “комуністичні динозаври” разом з їхніми корупційними методами відходять у минуле.”

У зв’язку з значною тривалістю, ми були вимушені поділити запис засідання на три частини:

Категорія: Важливо Новини району
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ