ДПІ: зміни, дії при перейменуванні вулиці, акциз на пальне

 

ДПІ

Нещодавно у приміщенні ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС в Чернівецькій області було проведено нараду з представниками бізнесу та громадськості. В рамках цього важливого заходу з платниками податків Сторожинеччини спілкувалась заступник начальника ДПІ Людмила Хмелюк, яка розповіла про останні податкові зміни.

Людмила  Іванівна акцентувала увагу присутніх на значних преференціях для малого, середнього та великого бізнесу: зокрема, зменшення ставки нарахування єдиного соціального внеску, яке знизить навантаження на фонд оплати праці до 22 відсотків замість минулорічних середніх 38 відсотків; відміну утримання із зарплати 3,6 відсотка ЄСВ; збереження 4 групи спрощеної системи оподаткування; зміни у частині нарахування податку на нерухоме майно – до 3% від мінімальної зарплати на 1 січня за 1 кв.м. нерухомості; введення єдиного звітного періоду, зменшення  пільг, дозволів тощо.

Також, більш детально зупинилась на питаннях електронного адміністрування ПДВ з 01 січня 2016, а саме, на удосконаленні порядку відшкодування ПДВ з бюджету, який забезпечуватиме однакові вимоги та права для всіх платників податку, з урахуванням черговості подання платниками податку заявок на відшкодування ПДВ; запровадження офіційної публікації інформації про відшкодування ПДВ з бюджету у вигляді реєстру з відображенням у ньому даних про платника податку, заявлених до відшкодування з бюджету сум податку та стану їх відшкодування для сільськогосподарських товаровиробників.

Під час наради також звернула увагу платників, що з початку року збільшено ставки рентної плати за використання води, лісових ресурсів, користування надрами, екологічного податку, скасовано щомісячні авансові платежі з податку на прибуток, а також щодо нових форм декларацій, звітувати за якими потрібно вже з 1 січня 2016 року.

Підсумовуючи нараду Людмила Хмелюк нагадала учасникам заходу про можливість користуватися різноманітними електронними сервісами ДФС України, зокрема „Єдиною базою податкових знань”, „Електронним кабінетом платника податків”, антикорупційним сервісом „Пульс ДФС”, отримати безкоштовно ключі електронного цифрового підпису тощо.

Електронне адміністрування пального

Електронне адміністрування пального

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області доводить до відома, що ДФСУ в листі від 10.02.2016 р. № 2781/6/99-99-19-03-03-15 розглянула питання щодо реєстрації суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію пального, платниками акцизного податку.

Нагадаємо: із 01.01.2016 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» від 24.12.2015 р. № 909-VIII (далі — Закон № 909), яким, зокрема:

розширено перелік платників акцизного податку за рахунок включення осіб, які здійснюють реалізацію пального (пп. 212.1.15 ПКУ), та визначено порядок їх реєстрації контролюючими органами;

визначено порядок здійснення електронного адміністрування реалізації пального (ст. 232ПКУ) і порядок складання акцизних накладних при реалізації пального та їх реєстрації в Єдиному реєстрі акцизних накладних (ст. 231 ПКУ).

Так, згідно з пп. 212.1.15 ПКУ, платником акцизного податку є особа, яка реалізує пальне. Зокрема, як тлумачити реалізацію пального для цілей ПКУ, визначено в пп. 14.1.212 ПКУ.

Разом із цим пп. 212.3.4 ПКУ визначає: особи, які здійснюватимуть реалізацію пального, підлягають обов’язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням юридичних осіб, місцем проживання фізосіб-підприємців за три робочі дні до початку здійснення реалізації пального.

Окрім того зауважимо, що норми, передбачені п. 58 р. І Закону № 909 (щодо доповнення ПКУ ст.ст. 231, 232) щодо запровадження акцизних накладних при реалізації пального, Єдиного реєстру акцизних накладних та системи електронного адміністрування реалізації пального, набирають чинності із 01.03.2016 р.

Зарахування на електронний рахунок сільськогосподарським підприємствам

В який термін сільськогосподарським підприємствам слід зараховувати кошти на електронний рахунок?

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області інформує, що з 1 січня поточного року для сільськогосподарських товаровиробників змінився порядок розрахунку з бюджетом. Такі платники мають вести окремий облік в залежності від вирощуваної продукції. Для забезпечення проведення розрахунків з бюджетом та перерахування коштів на спеціальні рахунки сільськогосподарським підприємствам – суб’єктам спеціального режиму оподаткування  Казначейством відкрито додаткові електронні рахунки:

  • 3754 – для здійснення операцій із зерновими і технічними культурами,  85 відс. коштів з яких перераховуються на електронні рахунки платників,  а 15 відс. – на спеціальні рахунки таких платників;
  • 3755 – для здійснення операцій з продукцією тваринництва, 20 відс. коштів з яких перераховуються на електронні рахунки платників, а 80 відс. – на спеціальні рахунки таких платників;
  • 3753 – для здійснення операцій з іншими сільськогосподарськими товарами/послугами, 50 відс. коштів з яких перераховуються на електронні рахунки платників, 50 відс. – на спеціальні рахунки таких платників.

Платники задля права виписки податкової накладної повинні мати належну суму ПДВ на відповідному електронному рахунку.

Подальше перерахування сум ПДВ з електронних рахунків платників до державного бюджету/ на поточні рахунки платників податків здійснюється Казначейством на підставі реєстрів фіскальної служби, сформованих на підставі даних податкових декларації з ПДВ, в яких відображаються операції в межах спеціального режиму оподаткування.

Нюанси взяття на облік новоствореної юридичної особи

Нюанси взяття на облік новоствореної юридичної особи

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області повідомляє, що відповідно до п. 66.1 ст. 66 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) підставами для внесення змін до облікових даних платників податків є, зокрема:

  • – інформація органів державної реєстрації;
  • – документально підтверджена інформація, що надається платниками податків.

Відповідно до ст. 9 Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) містяться такі відомості щодо юридичної особи, як, зокрема відомості про керівника юридичної особи, а за бажанням юридичної особи – також про інших осіб, які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори, подавати документи для державної реєстрації тощо.

Разом з тим ЄДР не містить інформації про головного бухгалтера.

Порядок внесення змін до облікових даних платників податків встановлено розділом ІХ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (далі – Порядок).

Згідно з п. 66.4 ст. 66 ПКУ та п. 9.3 розділу IX Порядку платники податків – юридичні особи та відокремлені підрозділи юридичних осіб зобов’язані подати реєстраційну заяву за формою № 1-ОПП з позначкою «Зміни» з відомостями стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб до контролюючого органу у 10-денний строк з дня взяття на облік чи виникнення змін у облікових даних платників податків.

Відомості стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи, також оновлюються контролюючими органами у Єдиному банку даних про платників податків – юридичних осіб на підставі реєстраційної заяви платника податку на додану вартість (про реєстрацію, перереєстрацію або внесення змін), якщо така реєстраційна заява була подана в один із способів, визначених п. 183.9 ст. 183 ПКУ, та задоволена контролюючим органом. У цьому разі платник податків звільняється від подання до контролюючого органу заяви за формою № 1-ОПП у зв’язку із зміною відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи.

Тобто, після проведення державної реєстрації новостворена юридична особа, яка не є платником податку на додану вартість, подає до контролюючого органу заяву за ф. № 1-ОПП з позначкою «Зміни» з інформацією про головного бухгалтера у 10-денний строк з дня взяття на облік чи виникнення змін у облікових даних платників податків.

Дії платника при перейменуванні назви міста, вулиці

Дії платника при перейменуванні назви міста, вулиці

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області інформує, що відповідно до п. 66.1 ст. 66 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), підставами для внесення змін до облікових даних платників податків є, зокрема:

  • інформація органів державної реєстрації;
  • документально підтверджена інформація, що надається платниками податків.

При виникненні змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік, крім змін, які вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР), та змін, про які платник податків повідомив за основним місцем обліку, платник податків зобов’язаний подати контролюючому органу, в якому він обліковується, уточнені документи протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів (п. 66.5 ст. 66 ПКУ).

Згідно з ст. 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» в ЄДР містяться дані, зокрема місцезнаходження юридичної особи та місцезнаходження фізичної особи – підприємця (місце проживання або інша адреса, за якою здійснюється зв’язок з фізичною особою – підприємцем).

Пунктом 9.2 розділу IX Порядку обліку платників податків і зборів (далі – Порядок) при виникненні змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік, крім змін, які вносяться до ЄДР, та змін, про які платник податків повідомив за основним місцем обліку, платник податків зобов’язаний протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів подати до контролюючого органу уточнені документи в такому самому порядку, як і при взятті на облік. Додаткова реєстраційна заява за формами № 1-ОПП, № 5-ОПП подається з позначкою «Зміни» або за формою № 1-РПП – з позначкою «Перереєстрація, зміни».

Враховуючи викладене вище, при перейменуванні назви міста, вулиці тощо платники податків:

  • відомості про яких включаються до ЄДР, повідомляють про зміну зазначених даних до ЄДР та не подають заяви за ф. № 1-ОПП та ф. № 5-ОПП до контролюючих органів за місцезнаходженням/місцем проживання;
  • відомості про яких включаються до ЄДР, повинні подати заяву за ф. № 1-ОПП або за ф. № 5-ОПП з інформацією про такі зміни до контролюючого органу за місцезнаходженням/місцем проживання.

Декларування доходів, отриманих у спадщину чи подарунок

Декларування доходів, отриманих у спадщину чи подарунок

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області доводить до відома, що громадянам, які у 2015 році отримували доходи від успадкування чи отримання в дарунок коштів та майна від осіб, які не є членами сім`ї першого ступеня споріднення, необхідно подати до органу фіскальної служби за місцем реєстрації декларацію про майновий стан і доходи.

Відповідно до пп. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 розділу І Податкового кодексу України членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

При цьому не повинні надавати декларацію спадкоємці резиденти та нерезиденти, які сплачують податок до нотаріального оформлення спадщини.

Зауважимо, що починаючи з 1 січня 2016 року доходи, отримані громадянами внаслідок успадкування чи утримання в дарунок майна, відображаються тільки у декларації без заповнення окремих додатків. Інформація щодо зазначених доходів відображаються у декларації форма якої затверджена  наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015р. № 859.

Нагадуємо, податкова декларація про майновий стан і доходи надається до 1 травня 2016 року. А до 1 серпня п.р. громадянин зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій ним податковій декларації.

Нова фінансова відповідальність для продавців-платників ПДВ

Нова фінансова відповідальність для продавців-платників ПДВ

З 1 січня 2016 року вводиться нова фінансова відповідальність для продавців-платників ПДВ, які будуть видавати покупцям податкові накладні з допущеними помилками в обов’язкових реквізитах.

Згідно з вимогами  п. 120¹.4 Податкового кодексу України:

Платник податку зобов’язаний на дату виникнення податкових зобов’язань скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, застосувавши електронний підпис уповноваженої платником особи, та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений Податковим кодексом термін.

Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних має бути здійснена протягом 15 календарних днів, наступних за датою виникнення податкових зобов’язань. У разі порушення цього терміну застосовуються штрафні санкції.

Разом з тим, законодавством України доповнено норму, згідно якою, у разі подання платником ПДВ скарги (додатка 8 до декларації за звітний період) у зв’язку з невидачею покупцеві податкової накладної, допущенням помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів та/або порушенням граничних термінів реєстрації її в Єдиному реєстрі податкових накладних, призначається документальна позапланова перевірка.

Якщо за результатами документальної позапланової виїзної перевірки продавця в податковій накладній будуть знайдені помилки в обов’язкових реквізитах, контролюючі органи накладатимуть штраф у розмірі 170 грн. При цьому продавець зобов’язаний виправити помилку. Невиконання після закінчення строку, встановленого пунктом 56.3 статті 56 Кодексу (10 календарних днів), узгодженого податкового повідомлення-рішення про виправлення платником податків – продавцем зазначених помилок тягне за собою накладення на такого платника податку штрафу в розмірі:

  • 10% суми податку на додану вартість, зазначеної в такій податковій накладній, – у разі не виправлення помилок протягом 15 календарних днів;
  • 20% суми податку на додану вартість, зазначеної в такій податковій накладній;
  • 30% суми ПДВ, зазначеної в такій податковій накладній, – у разі не виправлення помилок від 31 до 60 календарних днів;
  • 40% суми ПДВ, зазначеної в такій податковій накладній, – у разі не виправлення помилок від 61 до 90 календарних днів;
  • 50% суми ПДВ, зазначеної в такій податковій накладній, – у разі не виправлення помилок від 91 до 120 календарних днів;
  • 60% суми ПДВ, зазначеної в такій податковій накладній, – у разі не виправлення помилок від 121 до 150 календарних днів;
  • 70% суми ПДВ, зазначеної в такій податковій накладній, – у разі не виправлення помилок від 151 до 180 календарних днів;
  • 100% суми ПДВ, зазначеної в такій податковій накладній, – у разі не виправлення помилок після спливу 181 календарного дня.

Порядок заповнення податкової накладної продавцем товарів/послуг передбачено пунктом 201.1 статті 201 Податкового Кодексу.

Зазначені зміни внесено до Податкового Кодексу Законом України від 24.12.2015 р. № 909 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році».

Також нагадуємо, що порушення строків реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування до них в Єдиному реєстрі податкових накладних на платників податку тягне за собою штраф в розмірі 50 відсотків від суми ПДВ, зазначеної в таких податковій накладній/розрахунку коригування (п. 120¹.2 ПКУ).

Заповнення дод. 4 до податкової декларації екологічного податку

Особливості заповнення додатку 4 до податкової декларації екологічного податку

Державна фіскальна служба України листом від 10.02.2016 № 4499/7/99-99-15-04-02-17 роз’яснила особливості заповнення додатку 4 до податкової декларації екологічного податку, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2016 № 715, а саме.

Податкові зобов’язання з екологічного податку, в частині екологічного податку за утворення радіоактивних відходів, накопичених до 1 квітня 2009 року відходів обчислюються із застосуванням коригуючого коефіцієнта, що визначений п. 247.2 ст. 247 Податкового кодексу України.

Лист Державної фіскальної служби України з зазначеного питання  розміщено за посиланням: https://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/66437.html.

Об’єкти спадщин підлягають оподаткуванню

Об’єкти спадщин  підлягають оподаткуванню

Фахівці Головного управління ДФС у Чернівецькій області нагадують, відповідно до норм Податкового кодексу України при оподаткуванні спадщини застосовуються такі ставки податку на доходи фізичних осіб: нульова ставка, ставка у 5%, а також ставки у 15% або 20%.

Право на застосування нульової ставки мають:

  • члени сім’ї першого ступеня споріднення (чоловік або дружина, батьки та діти, у тому числі усиновлені), які успадковують будь-яку власність;
  • особа інвалід І групи або особа, яка має статус дитини сироти або, дитини позбавленої батьківського піклування, якщо успадковується нерухоме майно, рухоме майно, сума страхового відшкодування;
  • дитина – інвалід, яка успадковує нерухоме або рухоме майно.

Ставка 5% застосовується для будь-якого майна для спадкоємців, що не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення. Тобто всі члени сім’ї, які не є батьками, чоловіком або дружиною чи дітьми (в тому числі всиновленими), при отриманні спадщини мають сплатити до державної скарбниці 5% податку на доходи фізичних осіб.

Якщо ж спадщину чи подарунок отримує спадкоємець від спадкодавця-нерезидента або спадкоємець-нерезидент від спадкодавця-резидента, ставка податку буде становити 15 або 20% в залежності від  суми спадку.

Громадяни, що одержали дохід у вигляді спадщини чи подарунку, який оподатковується за нульовою ставкою податку, та фізичні особи – нерезиденти, якими сплачено податок з доходів фізичних осіб до нотаріального оформлення (видачі свідоцтва на спадщину або договору дарування) не зобов’язані включати вартість (суму) такої спадщини чи подарунку до складу загального річного оподатковуваного доходу та подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Нагадаємо, що Наказом Міністерства фінансів України  від 2 жовтня 2015 року №859 затверджено нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкцію щодо її заповнення.

У відомстві наголошують, буковинці, які отримали у 2015 році спадщину чи подарунок, зобов’язані задекларувати такі доходи до 1 травня 2016 та до 1 серпня 2016 року сплатити з таких доходів відповідну суму податку.

Нарахування акцизу за роздрібну торгівлю пальним змінено

Порядок нарахування акцизного податку для платників що здійснюють роздрібну торгівлю пальним з 01 січня 2016 року змінено

Фахівці Головного управління ДФС у Чернівецькій області наголошують, що в частині адміністрування акцизного податку до Податкового кодексу України Законом України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» внесено зміни.

Зокрема, передбачено обов’язкову реєстрацію як платників акцизного податку осіб, що провадять реалізацію пального, до початку здійснення такої реалізації та ведення ДФС України реєстру платників акцизного податку з реалізації пального(підпункт 212.3.4 пункту 212.3 статті 212 Кодексу).

Здійснення суб’єктом господарювання операцій з реалізації пального без їх реєстрації платниками акцизного податку тягне накладання штрафу на юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців у розмірі 100 відсотків вартості реалізованого пального (пункт 117.3 статті 117 Кодексу).

З  1 січня 2016 року для платників  акцизного податку – суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію пального, адвалорну ставку акцизного податку (5 %) змінено на специфічну ставку –  0,042 євро за кожний літр реалізованого (відпущеного) товару.

Для платників, що здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами крім пального, ставка акцизного податку та порядок нарахування податкових зобов’язань як і раніше залишилася – 5 % вартості (з податком на додану вартість та без урахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів).

Податок з товарів (продукції), реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі, на які встановлені ставки акцизного податку в іноземній валюті, сплачується у національній валюті і розраховується за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Нацбанком України, що діє на 20-й день місяця, що передує кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом звітного кварталу.

Тобто для розрахунку акцизного податку з роздрібної торгівлі пальним у першому кварталі 2016 року необхідно застосовувати курс євро, встановлений НБУ на 20 грудня 2015 року. За даними НБУ на 20.12.2015 1є = 25,462988 грн., відповідно для першого кварталу 2016 року ставка акцизного податку у гривнях за один літр реалізованого (відпущеного) пального дорівнюватиме – 0,042 євро х 25,462988 гривень.

Нагадаємо, обов’язок задекларувати та сплатити податкове зобов’язання за новими правилами виникає у платників починаючи з січня 2016 року. Тож, сплатити акцизний податок за січень платники акцизного податку – суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, повинні до 2 березня 2016 р.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ