Говорили, балакали – сіли та й заплакали! Про парк “Юність”

1

Сьогодні зранку, 17 березня 2016 року, в парку “Юність” в Сторожинці зібралися члени комісії по перевірці правильності зрізу дерев, яка була створена розпорядженням мера міста. Крім них в парку також були і інші депутати міської ради та жителі міста.

Представники Сторожинецького лісового коледжу Плакош В.М. та Погребняк О.М. зазначили, що судячи з пнів, які залишилися після зрізування, два дерева були дійсно не здорові і була можливість, що при сильному пориві вітру вони зламаються. Щодо пошкодження інших дерев та кущів, спеціалісти зазначили, що найбільший ясен (навкруг якого і розгорівся скандал) валили в напрямку його природного росту, оскільки коріння його були пошкоджені грибом та розповіли, що при валці такого дерева в умовах парку зона проведення робіт повинна була бути огороженою та поміченою, а по доріжці мав бути заборонений рух пішоходів.

Можемо сказати, що конструктивного обговорення та обстеження не вийшло. Люди були на емоціях. Дозвільні документи на зріз дерев громаді так і не продемонстрували, а також не повідомили, за чиїм наказом їх зрізали.

Після словесної перепалки між депутатом міської ради Корецьким Й.С. та заступником міського голови Карлійчуком І.В. останній пішов з місця проведення обстеження. Ще раніше відлучилися майстер ЖКГ Демидюк М.М. та викладачі лісового коледжу, які мотивували це початком пар в навчальному закладі.

Депутат міської ради Корецький Й.С. зазначив, що, судячи з найбільших пнів, великих ясенів було два, ще один менший та здоровий, а одно дерево – каштан. Присутні в парку жителі міста за допомогою рулетки переміряли найбільші три пні – результати відповідно склали 105 см, 133 см та 82 см для каштана.

6

7

8

Нагадаємо, що в акті обстеження від 10.11.2014 року до рішення виконкому №138 від 12.11.2014 року (на яке посилаються представники ЖКГ та мерії) було два каштани діаметром 28 см та 74 см та один ясен діаметром 80 см на висоті 1,3 метра від землі.

Ми пройшлися по парку та виявили ще декілька потенційно-небезпечних, на нашу думку, дерев та гілок. Ми не можемо стверджувати, оскільки ми не спеціалісти.

2

3

4

5

Після того, як діалогу в парку “Юність” не вийшло, деякі депутати міської ради разом з жителями міста пішли в парк ім. Ю. Федьковича, де, на їхню думку, також було достатньо аварійних дерев для зрізування.

9

10

11

Особливо небезпечною нам здалася гілка, яка вже відломилася від дерева та загрозливо нависала прямо над гойдалкою.

12

Чому ці аварійні дерева не зрізані та не прочищені – ми не знаємо.

Оскільки очільник міста у своєму розпорядженні вимагав надати результати перевірки всіх актів обстеження за 2015 та початок 2016 року, схем вирубки, оприбуткування та реалізації деревини, актів звірки з бухгалтерськими даними, інструктажів  по техніці безпеки та погодження зі службою екології та залучення активістів громади до 19 березня, а комісія “пропрацювала” від 9 ранку до о-пів на 10 ранку, – тобто біля пів-години, – то ми, напевно, результатів перевірки не дочекаємося. З мером у нас також не вийшло зустрітися.

Категорія: Важливо Розслідування Статті
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ