ДПІ: триває кампанія декларування, за І квартал – 16,4 млн.грн. ЄСВ

ДПІ

Днями було проведено чергову “гарячу лінію” з головою комісії з реорганізації ДПІ, першим заступником начальника ДПІ  у Сторожинецькому районі Василем Курчаком на тему “Декларування доходів отриманих в 2015 році. Заходи з детінізації доходів та упередження фактів виплати заробітної плати в “конвертах.”

Василь Васильович зазначив, що триває кампанія декларування доходів громадян. Декларуючи свої доходи, громадяни виконують особистий обов’язок перед державою, та, в свою чергу, забезпечують собі матеріальну підтримку в житті з боку держави тому що сплата податків – це один із найважливіших факторів зміцнення економічної могутності та процвітання нашої країни.

Для державної податкової інспекції у Сторожинецькому районі одним із головних завдань протягом кампанії декларування є підвищення свідомості громадян щодо сплати податків, тому податківці  використовують всі форми індивідуальної та масової роз’яснювальної роботи, новітні технології та традиційні способи спілкування з платниками: зустрічі з трудовими колективами, проведення семінарів, а також телефонні сеанси “гаряча лінія” тощо.

Актуальними питаннями  на “гарячій лінії” були запитання підприємців та фізичних осіб стосовно заробітної плати в “конвертах” та легалізації трудових відносин, стосовно подання звітності, в тому числі по ЄСВ, а також звичайно декларування доходів отриманих в 2015 році.

Василем Васильовичем були надані відповіді на задані в телефонному режимі питання  згідно чинного законодавства.

Триває кампанія декларування

“Декларування-2016” – триває.

У ДПІ у Сторожинецькому районі відбувся брифінг з головою комісії з реорганізації ДПІ, першим заступником начальника ДПІ  у Сторожинецькому районі Василем Курчаком на тему “Декларування-2016”.

“Хочу одразу нагадати, що кампанія декларування доходів громадян триватиме до 1 травня поточного року. Граничною датою подання декларації за 2015 рік  є 03 травня 2016 року. Тож не зволікайте, вчасно декларуйте свої доходи. Адже декларування доходів – це вагомий внесок у розбудову нашої держави та її стабільне майбутнє” – зазначив Василь Васильович.

Також, керівник запевнив, що податкова інспекція у Сторожинецькому районі створює найсприятливіші умови для декларування доходів громадян і прийняття їх декларацій.

Фахівці Центру обслуговування платників у Сторожинецькому районі завжди допоможуть при виникненні запитань, нададуть консультації та роз’яснення.

Подати декларацію можна особисто, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, а також засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису у порядку, визначеному законодавством.

Наприкінці зустрічі Василь Васильович зазначив, що найефективнішим та найзручнішим способом подання декларації на сьогодні є звітування в електронному  вигляді. Це значно економить час та позбавляє від стояння в чергах.

За перший квартал 2016 року ЄСВ надійшло в сумі 16,4 млн.грн.

За перший квартал 2016 року ЄСВ надійшло в сумі 16,4  млн.грн.

Незважаючи на складні соціально-економічні умови, що відбуваються  у країні, динаміка надходжень єдиного соціального внеску по ДПІ у  Сторожинецькому районі залишається стабільною. Протягом січня-березня 2016 року станом на 22.03.2016 року мобілізовано до бюджету  16,4 млн. грн. єдиного внеску на загальнообов»язкове державне соціальне страхування. Зокрема, за березень, станом на 22.03.2016 року надходження з єдиного соцвнеску склали 3,3 млн. гривень.  Одночасно працівниками податкової інспекції  разом з фахівцями Державної виконавчої служби вживаються заходи,спрямовані на зменшення боргу з даного платежу, який є джерелом соціальних виплат на фінансування державних гарантій для незахищених верств населення

            Довідково повідомляємо, що на веб-порталі Державної фіскальної служби України працює  он-лайн сервіс «Реєстр страхувальників», завдяки якому платники єдиного внеску можуть оперативно отримати дані про взяття на облік, реєстраційний номер платника єдиного внеску та його клас професійного ризику виробництва. Для отримання інформації з Реєстру достатньо знати ім`я, прізвище та по-батькові платника, його податковий номер або серію та номер паспорта

ЦОПом було надано 1658 адмінпослуг

ЦОПом було надано 1658 адмінпослуг

Фахівцями Центру обслуговування платників ДПІ у Сторожинецькому районі за січень – лютий 2016 року  надано 1027 адміністративних послуг. 634 громадянина отримали реєстраційні номери облікової картки платника податку з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.  Запитуваними    послугами  також  у  ЦОПі  є   отримання довідок про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, реєстрація  книг обліку доходів і витрат, книг обліку розрахункових операцій,  реєстрація платником єдиного податку,  надання витягу з реєстру платника єдиного податку.

З метою забезпечення платників податків повною та достовірною інформацією про порядок надання адміністративних послуг, на інформаційних стендах у Центрі обслуговування платників та на суб-сайті ГУ ДФС у Чернівецькій області, розміщено перелік адміністративних послуг, Інформаційнi картки адміністративних послуг, зразки заповнення заяв .

В Центрі усі  бажаючі   можуть отримати  потрібну інформацію та консультації спеціалістів з питань оподаткування.  З початку року  фахівцями  центру обслуговування платників податків  було надано  207 консультацій щодо норм дії чинного  податкового законодавства або порядків  заповнення та подання звітності.

В ЦОПі   встановлено скриньки  для проведення анкетування платників податків з метою здійснення  моніторингу  громадської думки, своєчасне реагування  на  критичні зауваження та пропозиції платників стосовно організації діяльності Центру.  Анкетування проводиться анонімно та на добровільних засадах.

Право на звернення

Право на звернення

ДПІ у Сторожинецькому районі нагадує про роботу «Пульсу» – антикорупційного сервісу Державної фіскальної служби України, спрямованого на встановлення зворотного зв`язку з платниками та для протидії негативним тенденціям, що заважають розвитку підприємницької діяльності. Скористатися сервісом можуть платники податків та суб`єкти зовнішньоекономічної діяльності, які мають підстави вважати, що посадовці ДФС зловживають своїм службовим становищем чи умисно створюють перешкоди у спілкуванні.

Якщо клієнт потерпає від неякісного обслуговування, або некоректного ставлення, то інтерактивна лінія ДФС України обов`язково стане в нагоді.

Нагадуємо, що лінія працює цілодобово: у робочій час інформацію щодо корупційних діянь та інших неправомірних дій приймають фахівці ДФС, в неробочий час – інтерактивний автовідповідач.

Контактний номер сервісу «Пульс»: (044) 284-00-07.

Декларування доходів орендодавцями

Декларування доходів орендодавцями

ДПІ у Сторожинецькому районі зазначає, що з кожним роком свідомість наших громадян, щодо сплати податків, безперечно  зростає. Фізичні особи, які мають наміри займатись підприємницькою діяльністю, реєструються в органах влади – як фізичні особи –  підприємці  та автоматично   стають платниками податків та зборів.

Звертаємо увагу громадян  на те, що якщо здача  в оренду власної нерухомості не носить постійний характер, то громадяни можуть іншим шляхом  узаконити отриманий дохід –  шляхом декларування отриманих доходів  з відповідною  сплатою до бюджету податку  з доходів фізичних осіб.

Нагадуємо, що декларація про майновий стан і доходи подається до податкового органу за місцем проживання до 1 травня 2016 року.

Податківці здійснюють постійний контроль в межах своїх повноважень за дотриманням громадянами свого конституційного обов’язку щодо декларування отриманих доходів.

Об'єктом оподаткування не являється незавершене будівництво

Об’єктом оподаткування не являється незавершене будівництво

ДПІ у Сторожинецькому районі нагадує юридичним особам щодо обчислення податку на нерухомість, якщо  об’єкт являється незавершеним.

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, згідно підпункту 266.1.1 пункту 266.1 статті 266 Податкового кодексу України (далі-ПКУ)  – є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Об’єктом оподаткування згідно підпункту 266.2.1 пункту 266.2 статті 266 ПКУ – є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка.

Підпунктом 266.2.2 пункту 266.2 статті 266 ПКУ визначено перелік об’єктів нерухомості, які не є об’єктами оподаткування, до яких віднесена житлова нерухомість непридатна для проживання, у тому числі у зв’язку з аварійним станом, визнана такою згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад.

У відповідності до статті 1 Закону України від 5 червня 2003 року N 898-IV “Про іпотеку” об’єкт незавершеного будівництва – це об’єкт будівництва, на який видано дозвіл на будівництво, понесені витрати на його спорудження та не прийнятий в експлуатацію відповідно до законодавства.

Проте після завершення будівництва, введення в експлуатацію і придбання права власності на окремий об’єкт нерухомого майна (житловій нерухомості) незалежно від кількості секцій групи житлових будинків, які визначені як об’єкт незавершеного будівництва, виникне обов’язок обчислити податок, подати декларацію в податкову і перерахувати податкове зобов’язання до бюджету.

Зазначимо, що юридична особа – платник податку,  подає декларацію впродовж 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого впродовж календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений  об’єкт оподаткування, а для нового власника – починаючи з місяця, в якому виникло право власності.

Помилки з ПДВ виправляємо виключно через новий уточнюючий розрахунок

Помилки з ПДВ виправляємо виключно через новий уточнюючий розрахунок

Відповідно до п. 50.1 ст. 50 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) та п.2 розділу І Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 №21, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності – 1095 днів) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Виправлення помилок, що допущені при заповненні уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість, здійснюється виключно шляхом подання нового уточнюючого розрахунку з урахуванням показників попереднього уточнюючого розрахунку.

Скасовано штрафні санкції при сплаті платником без оскарження донарахованих сум

Скасовано штрафні санкції при сплаті платником без оскарження донарахованих сум

Для забезпечення виконання умов Коаліційної угоди щодо створення сприятливого бізнес-середовища для розвитку малого бізнесу наказом Міністерства фінансів України від 10.02.2016 № 40 затверджено Порядок скасування штрафних (фінансових) санкцій, нарахованих на суму податкового зобов’язання, яку платник податків сплатив без оскарження податкового повідомлення-рішення.

Це дозволить сумлінним платникам податків, які не допускають систематичних порушень податкового законодавства, уникнути необхідності витрачати час на проведення процедур оскарження результатів перевірок та спрямувати вивільнені від сплати штрафних (фінансових) санкцій кошти на інвестування в розвиток власної господарської діяльності.

Так, порядок вирішує актуальні питання при скасуванні штрафних (фінансових) санкцій, що застосовані до платників податків з річними обсягами доходів до 20 млн. грн. та які без оскарження сплатили донараховані податкові зобов’язання у терміни, визначені Податковим кодексом України.

Ця норма дії до 31 грудня 2016 року та стосується штрафних (фінансових) санкцій, що нараховані на суму податкового зобов’язання, визначеного контролюючим органом. Штрафні санкції не скасовуються у разі повторного протягом року визначення контролюючим органом суми податкового зобов’язання з одного й того самого податку або збору.

Платник податків, який прийняв рішення про неоскарження суми податкового зобов’язання, нарахованого контролюючим органом, сплачує суму такого податкового зобов’язання у строки, визначені Податковим кодексом.

При цьому платіжні документи на сплату визначених податкових зобов’язань необхідно заповнювати з наведенням роз’яснювальної інформації про призначення платежу. Зокрема, це може бути дата та номер акта перевірки та податкового повідомлення-рішення, відповідно до якого визначено суму такого податкового зобов’язання.

Для спрощення процедури, передбаченої порядком, платникам рекомендується письмово повідомити про своє рішення скористатись правом на скасування штрафних санкцій контролюючий орган, який склав відповідне податкове повідомлення-рішення. Разом з таким повідомленням також доцільно надати копії платіжних документів, згідно з якими здійснено сплату податкового зобов’язання.

Рішення про скасування штрафних (фінансових) санкцій приймається протягом 10 календарних днів з дня  сплати такого податкового зобов’язання. Контролюючий орган не пізніше п’яти робочих днів з дня, що настає за днем скасування, повідомляє платника податків про таке рішення.

Разом з тим, якщо платник податків розпочне процедуру оскарження податкового повідомлення-рішення, штрафні (фінансові) санкції по якому були скасовані, контролюючий орган відкликає своє рішення про їх скасування.

Система електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП)

З 1 квітня 2016 року запроваджуються система електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП) та єдиний реєстр акцизних накладних

У Головному управлінні ДФС Буковини звертають увагу що згідно із змінами до Податкового кодексу України, внесеними Законом України від 24 грудня 2015 року № 909 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», особи, які здійснюватимуть реалізацію пального, підлягають обов’язковій реєстрації як платники акцизного податку до початку здійснення реалізації пального. Реєстрація платника акцизного податку з реалізації пального (далі –  платник акцизного податку) здійснюється на підставі подання особою заяви, форма якої затверджується Міністерством фінансів України. ДФС веде Реєстр платників акцизного податку з реалізації пального (далі – Реєстр платників).

Порядок реєстрації платників акцизного податку визначено підпунктом 212.3.4 пункту 212.3 статті 212 Кодексу та розділом ІІ Порядку електронного адміністрування реалізації пального, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України.

Детальніше за посиланням https://sfs.gov.ua/baneryi/elektronne-administruvannya

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ