Історія з деревами в парку “Юність” завершилась?

5

Нещодавно певний суспільний резонанс викликала історія з зрізом дерев в парку “Юність” в Сторожинці. Після публікації матеріалу мерією була створена комісія по перевірці правильності вирубки цих дерев.

Так як ми безпосередньо, але недовго, брали участь в роботі цієї комісії, можемо сказати, що спільної мови члени комісії в той день не знайшли. Вони пересварилися один з одним та жодних результатів не досягли. Нагадаємо, що це було 17 березня.

Але раптово, в той же день, з’являється “Акт обстеження місця рубання дерев в парку “Юність” в м. Сторожимнець” (дослівно). В ньому зазначено, що комісія таки провела обстеження місця рубання дерев та таки дійшла певних висновків:

3

Із 8 членів комісії по обстеженню акт підписали тільки четверо. Депутат міської ради Йосип Корецький в нижньому лівому куті написав резолюцію: “Згідно розпорядження №55 комісією нічого не виконано”, один член комісії – на лікарняному, землевпорядник міської ради Владислав Порошняк написав: “З даним актом не погоджуюсь”. Дмитра Балінова, представника від Сторожинець.Інфо, на підписання цього документу не запросили, хоча він був в складі комісії.

Нам здається, що резолюція Йосипа Корецького є максимально правильною, адже згідно розпорядження №55 міського голови, комісія мала “Провести детальну перевірку всіх актів обстеження за 2015 рік та січень-лютий 2016 року; матеріалів відводу; схем вирубки; оприбуткування та реалізацію деревини; актів звірки з бухгалтерськими даними; інструктаж по техніці безпеки, погодження зі службою екології та чи були залучені активісти громади”.

Замість цього, в акті звірки за підписом чотирьох із восьми членів комісії зазначено, що необхідність зрубування дерева “каштан” за залишками пня встановити не можливо, а два дерева породи “ясен” через гниль коріневих систем були не стійкими проти вітру і їх призначення в рубку було обгрунтовано. Все. 

Нагадаємо, що в парку “Юність” після роботи КП “Сторожинецьке ЖКГ” було шість пнів, а не три. Також нагадаємо, що основне питання стояло не в тому, що дерева були аварійними, а в тому, хто і коли дозволив зрізати шість дерев в зеленій зоні міста (тобто саме ті “матеріали відводу” та “схеми вирубки”)? Тут відповідей немає і, скоріше за все, не буде.

Адже останнє рішення виконавчого комітету щодо зрізу дерев саме в “Юності” було ще в 2014 році і воно стосувалося двох дерев породи “каштан” та одного дерева породи “ясен”. За останній рік на жодному виконкомі міської ради питання про зріз дерев в цій зеленій зоні не піднімалося. Таке враження, що вони раптово стали “аварійними”.

Звичайно, мерія відповіла з усієї сили. Міським головою було підписане розпорядження №63 від 23 березня 2016 року, згідно з яким догану отримав начальник КП “Сторожинецьке ЖКГ” Олександр Кислінський. Його також зобов’язали оголосити догану майстру з благоустрою Миколи Демидюку за “порушення трудової дисципліни”, що і було виконано.

4

1

2

Як зазначено вище, дерева породи “ясен” були “нестікими проти вітру”, тобто аварійними.

Згідно п. 7 “Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах”, затвердженого постановою КМУ №1045 від 1.08.2006, видалення аварійних, сухостійних і фаутних дерев на об’єкті благоустрою здійснює балансоутримувач на підставі акта, що складається відповідно до пункту 4 Порядку.

Цим пунктом визначено, що у разі знесення аварійних, сухостійних і фаутних дерев (попередньо створена) комісія з’ясовує причину набуття деревами такого стану, про яку зазначається в складеному комісією акті.

Кожному члену комісії надається один примірник акта. У разі відсутності представника територіального органу Держекоінспекції у складі комісії один примірник акта у триденний строк надсилається до територіального органу Держекоінспекції.

Голова комісії готує в п’ятиденний строк проект рішення компетентного органу про видалення зелених насаджень, в якому зазначається інформація про кількість зелених насаджень, що підлягають видаленню і залишаються на земельній ділянці.

Таких актів обстеження для “аварійних” дерев, зрізаних в парку “Юність”, нам не надали. Підозрюємо, що їх в природі і не існує. Якби вони були, то не потрібно б було виписувати догани керівнику та майстру КП “Сторожинецьке ЖКГ”.

Як нам стало відомо з власних джерел, Микола Демидюк взяв відпустку та написав заяву на розрахунок, тобто має намір звільнитися за власним бажанням. Також нам стало відомо, що за всі роки роботи в ЖКГ, це перша така заява від нього.

Догана видається за порушення трудової дисципліни керівником підприємства, який приймає на роботу даного працівника.

В даному випадку можливими є два варіанти. Або Микола Демидюк самовільно зрізав дерева в парку і цим самим порушив трудову дисципліну, або він отримав від керівника завідомо незаконний наказ, не перевірив правильність та достовірність дозвільних документів (в даному випадку – ордеру на зріз) та виконав цей наказ, цим самим порушивши трудові обов’язки.

Це саме стосується догани начальнику КП “Сторожинецьке ЖКГ” Олександру Кислінському. Або він самовільно вирішив зрізати дерева в парку “Юність”, або він отримав завідомо незаконний наказ з мерії.

Хоча правого підгрунтя втручатися в господарську діяльність окремого господарюючого суб’єкту не має права ніхто.

Категорія: Важливо Розслідування Статті
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ