Сторожинець має бути найбільш відкритим для громади містом

main

Представники громадсько-журналістського руху “Народний контроль” почали свою діяльність в Сторожинці з достатньо неоднозначного інциденту.

Більш докладніше розповідає житель міста Андрій Кухарук: “Аналізуючи останні події в місті, я та группа громадських журналістів та блогерів вирішили не чекати “покращення” і задалися метою зробити Сторожинець найбільш відкритим для громадян райцентром Буковини.

Для цього маємо потенціал – сайт Сторожинець.Інфо, групу незалежних блогерів та громадських активістів. Ми вирішили відпрацювати систему роботи механізму запитів на інформацію, яка дає сталий позитивний результат в інших містах.

Ми підготували два запита на інформацію, в яких попросили міську раду надати данні про зарплати керівництва міста та данні щодо витрат на деякі нові об’єкти благоустрою для громадської перевірки їх вартості та відповідності сум затрачених на них бюджетних коштів.

1

2

Другий запит стосувався працівників, що наймалися міською радою за цивільно-правовим договором та суми коштів, які були витрачені на оплату їх праці. Адже найняті таким чином люди не входять в штатний розпис мерії. Загально формулювання вимог другого запиту виглядали так:

  1. Прошу надати мені інформацію про фізичних та юридичних осіб, які укладали цивільно-правові угоди з Сторожинецькою міською радою в період з 01.01.2015 по 01.03.2016 .
  2. Прошу надати мені інформацію про суму коштів, витрачену Сторожинецькою міською радою на зарплату, премію, надбавки, матеріальну допомогу та інші види грошової винагороди згідно з цивільно-правовими угодами, укладеними Сторожинецькою міською радою в період з 01.01.2015 по 01.03.2016 помісячно за кожен рік з розподілом на зарплатню, надбавки, премії, матеріальну допомогу та інші види грошової допомоги.
  3. Прошу надати копії цивільно-правових угод укладених Сторожинецькою міською радою в період з 01.01.2015 по 01.03.2016 та акти виконаних робіт згідно цих угод.

Одразу скажемо, що відповідей в визначений законом термін ми не отримали.

Перше, що мало б насторожити – відсутність реакції на перший запит, який надіслали на офіційну електронну скриньку міської ради. Менше з тим, ми занесли відповідні запити в письмовому вигляді і зареєстрували їх.

Вчора, через день після того, як сплив термін, який надається для відповіді, – я та знімальна група “Народного Контролю” навідалися до міської ради. При чому в перший раз, прийшовши в 12:50, ми застали замкненими двері приміщення ради… Обід.

З другої спроби нам все ж таки вдалося поговорити з відповідальним за підготовку відповіді на наш запит головним бухгалтером. Вона повідомила, що міський голова попри норму Закону про доступ до публічної інформації, своєю резолюцією одноосібно продовжив термін відповіді на нього ще на 20 днів.”

“Звичайно, ми розуміємо, що працівникам та керівництву міста не вистачає досвіду в питаннях публічності і відкритості, але ми надіємося на більшу оперативність роботи міськради – каже Андрій – Це лише початок. Ми будемо всіма законними методами намагатися зробити Сторожинець відкритим. Відкритість визначає чутливість громади до проявів незаконних чи корупційних дій, особливо якщо вони робляться народно обраним керівництвом.

Про відповідь міської ради або чергову відмовку ми обов’язково повідомимо як Сторожинець.Інфо, так і ЗМІ обласного рівня. Віримо в те, що міській владі немає що приховувати і вона спокійно надасть нам інформацію, доступ до якої гарантується Законом.”

Категорія: Статті
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ