ОДПІ: реорганізація, податкові знижки, боротьба з порушеннями

ДПІ

Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 04.11.2015 №892 @Деякі питання територіальних органів Державної фіскальної служби@ та наказу Державної фіскальної служби України від 20.01.2016 №52 “Про перейменування окремих територіальних органів ДФС” Вижницька об’єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Чернівецькій області утворена 01.02.2016 року шляхом перейменування ДПІ у Вижницькому районі та приєднанням до неї реорганізованих ДПІ у Сторожинецькому районі та ДПІ у Путильському районі окремими відділеннями.

[/toggle]

Фахівці ОДПІ про право на податкову знижку

Фахівці ОДПІ про право на податкову знижку

Податковий кодекс України не тільки зобов’язує громадян задекларувати свій майновий стан і доходи та сплатити податок на доходи фізичних осіб до бюджету, а й надає можливість скористатись правом на податкову знижку.

Порядок та умови отримання податкової знижки, передбачені статтею 166 Кодексу. Претендувати на податкову знижку можуть громадяни, які протягом 2015 року:

  • сплачували відсотки за користування іпотечним кредитом;
  • надавали пожертвування та сплачували благодійні внески неприбутковим організаціям;
  • сплачували  страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення;
  • понесли витрати на оплату допоміжних репродуктивних технологій;
  • сплачували кошти на користь закладів освіти для компенсації вартості навчання;
  • здійснювали оплату державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита;
  • сплачували кошти за переобладнання транспортного засобу;
  • понесли витрати на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним.

Звернувшись до Центрів обслуговування платників за місцем реєстрації, громадяни можуть отримати допомогу при заповненні податкової декларації про майновий стан і доходи та консультацію з будь – яких питань декларування доходів та отримання податкової знижки.

Детінізація заробітної плати

Детінізація заробітної плати

Одним із пріоритетних напрямів державної політики є детінізація заробітної плати. Своєчасна сплата внесків до Пенсійного фонду є запорукою соціальної стабільності в країні. Кожному громадянину гарантується право заробляти собі на життя працею та отримувати за це винагороду у вигляді заробітної плати не нижче від визначеної законом. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання.

Фахівці Вижницької ОДПІ постійно проводять роботу щодо недопущення випадків виплати заробітної плати в конвертах. В ході здійснених заходів податкового контролю додатково залучено до сплати податків шляхом укладення трудових договорів по Вижницькій ОДПІ 128 найманих працівників, в т.ч. Вижницький район – 54, Путильський район – 27, Сторожинецький район –47. Додатково сплачено до бюджету податку з доходів фізичних осіб 26,8 тис.грн.

Понад 80 тисяч документів подано електронними засобами

Понад 80 тисяч звітних документів подано засобами е-mail та через електронний кабінет on-line

З початку 2016 року платниками податків Вижницького, Путильського та Сторожинецького районів надіслано 80091 звітний документ засобами е-mail та через електронний кабінет on-line з використанням електронних цифрових підписів. Про це повідомив начальник Вижницької ОДПІ Андрій Угрин.

Як зазначив керівник інспекції, кожен платник податків через персональне автоматизоване робоче місце, дистанційно, в режимі реального часу, за допомогою сучасних інформаційно-комунікаційних технологій може дізнатись свої облікові дані, подати податкову звітність, отримати доступ до інформації про стан розрахунків з бюджетом, вести книгу обліку доходів і витрат тощо. Єдиною вимогою для використання «Електронного кабінету» є наявність у платника електронного цифрового підпису (ключа), який можна безкоштовно отримати в пунктах Акредитованого центру сертифікації ключів інформаційно-довідкового департаменту ДФС.

Боротьба з порушенням податкового законодавства

Боротьба з порушенням податкового законодавства

Окремі платники податків порушення прийнятих в суспільстві моральних норм та чинних законів аргументують розчаруванням податковою політикою в державі, на яку уряд витрачає значні кошти, вважають себе вправі протидіяти фіскальним зборам, посилаючись на їх непомірний тягар, але оскільки податок є платою за суспільні блага, надані державою, тому будь-яка аргументація платника податку на користь уникнення від оподаткування не звільняє інших громадян від сплати частини власних доходів за блага, що надаються всім громадянам для суспільного споживання, в тому числі і тим, що уникають їх платити.

Проблема кримінальної відповідальності за податкові злочини за українським законодавством ускладнюється тим, що, як правило, службові особи підприємств, установ та організацій, а також інші особи, які мають обов´язок зі сплати обов´язкових платежів, особливо особи, які займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи, за допомогою фахівця у сфері оподаткування намагаються на законних підставах досягти максимального зниження відповідних сум податків, зборів та інших обов´язкових платежів. Тому важливо розробити систему заходів, розрахованих на отримання відповідної інформації та закріплення доказів, які б свідчили про порушення податкового законодавства.

Повідомити органи ДФС про прийняття працівника на роботу можна он-лайн

Повідомити органи фіскальної служби про прийняття працівника на роботу можна он-лайн

Повідомлення про прийняття працівника на роботу подається до початку роботи працівника за формою згідно з додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 413.

Таке повідомлення подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування одним із таких способів:

  • засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб;
  • на паперових носіях разом з копією в електронній формі;
  • на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

Державною фіскальною службою України розроблено спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності», у якому платникам надана можливість сформувати Повідомлення про прийняття працівника на роботу, накласти електронно-цифровий підпис та направити його до Єдиного вікна податкової звітності.

Доопрацьовано Електронний кабінет платника

Доопрацьовано “Електронний кабінет платника”

Електронний сервіс «Електронний кабінет платника» (оновлена версія) доопрацьовано в частині надання можливості платникам підготувати, заповнити та надіслати податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи-підприємця та податкову декларацію платника єдиного податку третьої групи – юридичної особи (далі – Декларація) в електронному вигляді.

У відкритій частині електронного сервісу «Електронний кабінет платника» (оновлена версія) в режимі “Бланки податкової звітності” можна заповнити, завантажити та роздрукувати Декларацію, а у приватній частині (особистий кабінет) в режимі “Введення звітності” платник може підготувати та надіслати до контролюючого органу Декларацію в електронному вигляді. За результатами обробки Декларації квитанції 1 та 2 будуть розміщені в режимі «Вхідні/вихідні документи» особистого кабінету.

Форма та Інструкція щодо заповнень таких декларацій, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 578 «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку».

Мінімальний розмір єдиного соціального внеску для підприємців підвищено

Мінімальний розмір єдиного соціального внеску для підприємців підвищено до 319 гривень

Ставки єдиного податку у зв’язку із збільшенням розміру мінімальної заробітної плати не змінюються. Оскільки, відповідно до п. 293.1 ст. 293 Податкового кодексу України ставки єдиного податку для платників першої – другої груп встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, та третьої групи – у відсотках до доходу (відсоткові ставки).

Пунктом 293.2 ст. 293 ПКУ визначено, що фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць: для першої групи платників єдиного податку – у межах до 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати (у 2016 році 1378грн.*10 %). для другої групи платників єдиного податку – у межах до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати (у 2016 році 1378грн.*20 %).

Згідно з п. 293.3 ст. 293 ПКУ відсоткова ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється у розмірі: 3 відсотки доходу – у разі сплати податку на додану вартість згідно з ПКУ;5 відсотків доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку. Для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, ставка єдиного податку встановлюється у розмірі, визначеному п.п. 2 п. 293.3 ст. 293 ПКУ.

Згідно з п. 293.4 ст. 293 ПКУ ставка єдиного податку встановлюється для платників єдиного податку першої – третьої групи (фізичні особи – підприємці) у розмірі 15 відсотків:

  1. до суми перевищення обсягу доходу, визначеного у п.п. 1, 2 і 3 п. 291.4 ст. 291 ПКУ;
  2. до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у реєстрі платників єдиного податку, віднесеного до першої або другої групи;
  3. до доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж зазначений у главі 1 розд. ХIV ПКУ;
  4. до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування;
  5. до доходу, отриманого платниками першої або другої групи від провадження діяльності, яка не передбачена у п.п 1 або 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ відповідно.

У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп кількох видів господарської діяльності застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для таких видів господарської діяльності (п. 293.6 ст. 293 ПКУ). У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений цією статтею для відповідної групи таких платників єдиного податку (п. 293.7 ст. 293 ПКУ).

Разом з тим, мінімальний розмір єдиного соціального внеску який сплачують фізичні особи- приватні підприємці, у зв’язку із підвищенням із 1 травня цього року мінімальної заробітної плати підвищено до 319,00 грн. (1450грн.*22%).

Отримання інформації щодо плати за землю

Для отримання інформації щодо плати за землю необхідно звертатися до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки.

У Головному управлінні ДФС Чернівецької області роз’яснюють, якщо фізична особа мешкає в одному населеному пункті, а земельна ділянка (будівля, приміщення) розташована в іншому населеному пункті, то для отримання інформації щодо плати за землю такому платнику необхідно звернутися до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки.

Оскільки, відповідно до п.п. 286.1 ст. 286 Податкового кодексу України підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру. Центральні органи виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері земельних відносин та у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно у сфері будівництва, щомісяця, але не пізніше 10 числа наступного місяця, а також за запитом відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки подають інформацію, необхідну для обчислення і справляння плати за землю, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Нарахування фізичним особам сум податку проводиться контролюючими органами, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за формою, встановленою у порядку визначеному ст.58 ПКУ (п. 286.5 ст. 286 ПКУ).

Згідно із п.п. 10.1.1 п. 10.1 ст. 10 ПКУ, п.п. 265.1.3 п. 265.1 ст. 265 ПКУ плата за землю у складі податку на майно належить до місцевих податків. Зарахування місцевих податків та зборів до відповідних місцевих бюджетів здійснюється відповідно до Бюджетного кодексу України (п. 10.5 ст. 10 ПКУ). Отже, якщо фізична особа проживає в одному населеному пункті, а земельна ділянка (будівля, приміщення) розташована в іншому населеному пункті, то для отримання інформації щодо плати за землю такому платнику необхідно звернутися до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки.

Джерело: Об’єднана Державна податкова інспекція

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ