Чудей об’єднували за закритими дверима

2

Вчора в Чудейській сільській раді відбулася позачергова сесія, присвячена питанню децентралізації та добровільного об’єднання громад.

Незважаючи на те, що добровільне об’єднання є публічним процесом, який повинен проходити з залученням максимальної кількості жителів населеного пункту, сільська рада проголосувала за те, щоб сесія пройшла в закритому режимі.

На засідання не допустили не тільки жителів села, які не є депутатами, а й знімальну групу Сторожинець.Інфо, помічника депутата обласної ради Константина Гугу, а потім вже й самого депутата Чернівецької обласної ради від цього округу Василя Любимського. За це проголосували 15 народних обранців із 18, які були присутніми на сесії.

1

“Питання децентралізації – це публічний процес, що визначено Законом “Про добровільне об’єднання територіальних громад”, оскільки вирішується доля подальшого співіснування нової об’єднаної громади, – коментує експерт з правових питань Регіонального Офісу реформ Чернівецької області Ольга Чепель. – Таким чином, питання які стосуються об’єднання, повинні вирішуватися з врахуванням думки людей та публічно і відкрито.

Думка громади повинна бути врахована на сесії ради. Щоб не допустити зворотнього, громадам варто створювати ініціативні групи або органи самоорганізації населення, які би в силу Закону “Про місцеве самоврядування” та Закону “Про самоорганізацію населення” мали би право контролювати роботи депутатів з питань децентралізації і інших питань місцевого значення.

Для того, щоб провести закрите засідання, мають бути підстави. Що стосується журналістів, то це люди, діяльність яких є публічною і ненадання можливості висвітлення публічних заходів розглядається як вчинення перешкод журналістам, що тягне за собою порушення норм законодавства.”

Допоки Чудейська сільська рада “кулуарно” вирішувала долю об’єднання, в коридорі сільської ради відбувся справжній дискус щодо цього за участі громадськості та депутатів інших рад.

Що ж вирішили на сесії, вже після засідання розповів сільський голова Василь Падурі:

“Цей жахливий випадок неосвіченості та “совковості” депутатів місцевої ради зайвий раз доводить закритість та непублічність процесу децентралізації в Сторожинецькому районі, – коментує політолог Михайло Шморгун. – Відповідно результатом стане не дійсно нова громада, а конгломерат корупційних кулуарних домовленостей місцевих князьків.

Непублічність проведення негативно позначиться на інвестиційній привабливості району. Будь-який адекватний бізнесмен не буде вкладати кошти в розвиток громади, яка утворилася кулуарно і рада якої приймає рішення приховано. Це ганьба для Сторожинецького району взагалі і для Чудею зокрема.”

Наша редакція звернулася до правоохоронних органів з заявою та проханням дати правову оцінку подібним діям органу місцевого самоврядування. Про результати повідомимо пізніше.

Категорія: Важливо Новини району
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ