ОДПІ: боротьба з незаконним акцизом принесла 1,2 млн.грн.

ДПІ інформує

Об’єднана державна податкова інспекція нагадує суб’єктам господарювання, що фактична перевірка здійснюється контролюючим органом щодо дотримання норм законодавства з питань регулювання обігу готівки, порядку здійснення платниками податків розрахункових операцій, ведення касових операцій, наявності документа, що підтверджує державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців відповідно до закону, ліцензій, патентів, свідоцтв, у тому числі про виробництво та обіг підакцизних товарів, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами).

Так, упродовж  січня-липня 2016 року фахівцями відомства під час проведених фактичних перевірок виявлено 20 порушень Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 №481, за результатами яких застосовано штрафних (фінансових) санкцій на загальну суму 487,4 тис. гривень. Зокрема, заниження мінімальних роздрібних цін на алкогольні напої встановлено у 12-ти випадках, зафіксовано 3 випадки торгівлі алкогольними напоями без придбання ліцензій, 2 випадки продажу тютюнових виробів (цигарок) поштучно, по одному випадку – продажу алкогольних напоїв неповнолітнім особам, продажу алкогольних напоїв на розлив без отримання закладом статусу громадського харчування та транспортування СГД тютюнових виробів без марок акцизного податку України.

Під час 2 фактичних перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю паливно-мастильними матеріалами, ревізори застосували до порушників 12,5 тис. грн. штрафних санкцій. Крім цього, з початку року по питанню дотримання  СГ вимог законодавства при здійсненні роздрібної торгівлі пальним, фахівці ОДПІ провели 3 планові перевірки фізичних осіб – підприємців, за підсумками яких  додатково нараховано податків та застосовано штрафних санкцій у сумі 703,3 тис. гривень.

Розглянуто результати контрольно-перевірочної роботи

Розглянуто результати контрольно-перевірочної роботи

У Вижницькій об’єднаній державній податковій інспекції розглянуто результати контрольно-перевірочної роботи 7 місяців 2016 року.

Так, при зменшенні кількості перевірок у порівнянні з минулим роком, аудитори Вижницької ОДПІ упродовж 7 місяців  нинішнього року провели єдину планову перевірку суб’єкта господарювання, якому за порушення вимог законодавства донараховано податків та застосовано штрафних санкцій у загальній сумі 206 тис. гривень;  3 позапланові перевірки із донарахуваннями 56 тис. грн.; 36 фактичних перевірок СГ, до яких застосовано загалом 586,6 тис. гривень штрафних санкцій.

Увагу фіскальної служби зосереджено на легалізації доходів

Увагу фіскальної служби Буковини зосереджено на легалізації доходів

Питання порушень при виплаті заробітної плати поки що залишається одним з найактуальніших питань, з якими звертаються буковинці до фіскальної служби Буковини.

За словами в.о. начальника Головного управління ДФС у Чернівецькій області Віталія Шпака – це одвічне існування об’єктивної протилежності інтересів найманих працівників та роботодавців закладає в відносини значний потенціал конфліктності. Серед проблем, які виникають у цій сфері: порушення прав найманих працівників у процесі працевлаштування та укладання трудового договору, «заробітна плата у конвертах» – про це інформують фіскалів наймані особи, права яких порушили роботодавці.

У фіскальному відомстві розповідають, що мас-медіа, білборди та плакати, авторами яких є представники фіскальної служби краю, рясніють застереженнями, що зарплата «в конверті» це «життя без гарантій»: люди похилого віку позбавляються пенсій, хворі – лікарняних, безробітні – фінансової допомоги; без фінансування залишається інфраструктура, дороги, дитячі садки і школи.

Постійно проводиться масово-роз’яснювальна робота  з даного питання із застосування різноманітних форм  та методів. Але разом з тим, до повного викорінення цього негативу ще доведеться поборотися застосовуючи як адміністративні так і економічні та правові методи.

Також, посадовці служби рекомендують повідомляти територіальні органи Головного управління ДФС у Чернівецькій області про порушення з питань дотримання законодавства про працю (невиплата заробітної плати, оплата праці у “конвертах”, виплата зарплати у розмірі, нижчому від мінімального рівня, використання праці неоформлених найманих працівників) можна за телефонами  “гарячих” ліній:

(03730) 2-12-05 – Вижницька ОДПІ;

(03730) 2-12-80 – Вижницька ОДПІ;

(03738) 2-14-91 – Путильське відділення Вижницької ОДПІ;

(03735) 2-11-55 – Сторожинецьке відділення Вижницької ОДПІ;

(03736) 2-37-46 – Кіцманська ОДПІ;

(03737) 2-27-01 – Заставнівське відділення Кіцманської ОДПІ;

(03733) 5-10-90 ­- Новоселицька ОДПІ;

(03733) 5-10-90 – Герцаївське відділення Новоселицької ОДПІ;

(03731) 2-17-43 – Хотинське відділення Новоселицької ОДПІ;

(03739) 2-22-12 ­- Сокирянська ОДПІ;

(0372) 54-60-00 ­- Чернівецька ОДПІ;

(0372) 54-60-00 ­-  Глибоцьке відділення Чернівецької ОДПІ.

На «гарячі лінії» фіскальної служби звернулося 1400 платників

З початку року на «гарячі лінії» фіскальної служби Буковини звернулося 1400 платників

Найбільш затребувані для бізнесу регіону тематичні «гарячі лінії» – інформують у Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області. За сім місяців цього року територіальними органами фіскальної служби Буковини проведено 114 таких «гарячих ліній». За словами платників, котрі телефонують під час проведення заходу, сьогодні не складно знайти відповідь на запитання щодо сплати податків чи роз’яснення податкового законодавства, і все-таки більшість з них надає переваги живому спілкуванню з податківцями – консультантами. Реальне збільшення кількості абонентів свідчить про те, що теми  відбираються правильно, а відповіді надаються кваліфіковані.

Днями, черговий сеанс телефонного зв’язку – «гаряча лінія» відбувся з заступником начальника управління податків і зборів з фізичних осіб Сергієм Кішканом.

Враховуючи те, що в області на спрощеній системі оподаткування здійснює діяльність майже 25 тисяч платників, дана тема телефонного зв’язку була актуальною для буковинців-відповідь отримали 23 абоненти.

Відтак, платники регіону цікавились умовами та особливостями застосування спрощеної системи. Основні запитання, з якими буковинці звертались до фахівця відомства розміщені на офіційному порталі територіальних органів ДФС у Чернівецькій області за посиланням: https://cv.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/260814.html.

Сільгосптоваровиробникам-спрощенцям слід вчасно підтвердити свій статус

Сільгосптоваровиробникам-спрощенцям слід вчасно підтвердити свій статус на 2017 рік

Головне управління ДФС у Чернівецькій області звертає увагу, що відповідно до п. 292 1.1 ст. 292 1ПКУ, об`єктом оподаткування для платників єдиного податку 4 групи є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому в користування, у тому числі на умовах оренди.

Згідно з п. 2921.3 ст. 2921 Податкового кодексу України підставою для нарахування єдиного податку платникам 4 групи є дані державного земельного кадастру та державного реєстру майнових прав на нерухоме майно.

При цьому ст.126 Земельного кодексу України від 25.10.2001 року №2768-III визначено, що право власності, користування земельною ділянкою оформлюється згідно до Закону України від 01.07.2004 року №1952 “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”.

Відповідно, площа земельних ділянок, інформація про які не внесена в державний земельний кадастр (або державний реєстр майнових прав на нерухоме майно), фактично не включається до бази оподаткування. Це призводить до спірних питань при переході сільгосптоваровиробника на спрощену систему оподаткування, а саме: ускладнюється визначення частки сільськогосподарського товаровиробництва та підтвердження статусу платника єдиного податку.

Отже, для підтвердження статусу платника єдиного податку 4 групи, сільгосптоваровиробникам  необхідно оформити та зареєструвати документів на землю, зокрема договори оренди земельних паїв громадян. Завчасне виконання вимог податкового законодавства у повному обсязі дозволить у 2017 році запобігти ускладненням під час реєстрації платником єдиного податку 4 групи.

Декларацію з ПДВ у новій редакції вперше подаватимуть за серпень

Декларацію з ПДВ у новій редакції вперше подаватимуть за серпень

Головне управління ДФС у Чернівецькій області інформує про те, що податкову звітність з ПДВ, зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів  від 25.05.2016 р. № 503, вперше надається за серпень 2016 року (термін подання 20.09.2016р.), IV квартал 2016 року (термін подання до 10.02.2017р.).

Додатки 2 (Д2) та З (ДЗ) до декларації викладено в новій редакції, яка передбачає розшифровку від’ємного значення різниці між податковими зобов’язаннями та  кредитом в розрізі постачальників тільки у тій частині такого від’ємного значення, що задекларована до бюджетного відшкодування. Така деталізація здійснюється в таблиці 2 “Розшифровка суми податку, фактично сплаченої у попередніх та звітному (податкових) періодах постачальникам товарів/послуг або до Державного бюджету України” додатка З (ДЗ) до декларації з ПДВ.

При заповненні як додатка 2 (Д2), так і таблиці 2 додатка З (ДЗ) до декларації з ПДВ доцільно застосовувати принцип хронології формування від’ємного значення, згідно з яким податкові зобов’язання поточного (звітного) періоду зменшуються на суму податкового кредиту у хронологічному порядку його виникнення – від найдавнішого до найновішого.

У графі 2 таблиці 2 додатка З (ДЗ) до декларації з ПДВ рекомендується вказувати індивідуальний податковий номер контрагента, за рахунок якого виникла сума від’ємного значення, виходячи з хронології її виникнення, починаючи зі звітного періоду, який є найближчим до дати подання декларації (найновіший звітний період) та закінчуючи найбільш давнім звітним періодом.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ