ОДПІ: податкова знижка, сервіси, протидія корупції

ОДПІ

Жителі району, які бажають скористатись правом на отримання податкової знижки за 2015 рік, можуть його реалізувати до 31 грудня 2016 року шляхом подання податкової декларації про майновий стан і доходи. Для цього потрібно звертатися  до Центрів обслуговування платників. Адреси центрів та графіки їх роботи розміщено за посиланням: https://cv.sfs.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/– про це нагадують у Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області.

До податкової знижки включаються фактично здійснені витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами. До них належать такі види витрат: частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом; пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям, при цьому розмір внесків не повинен перевищувати 4 % від суми загального оподаткованого доходу за звітний рік; сума коштів, сплачених на користь закладів освіти для компенсації вартості навчання.

Понесені витрати у 2015 році на здобуття середньої професійної або вищої освіти платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення не повинні перевищувати 1710 грн., у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.

Також можна задекларувати для отримання податкової знижки страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення. Такі витрати у 2015 році не повинні перевищувати (у розрахунку за кожний з повних чи не повних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування) при страхуванні платника податку – 1710 грн., при страхуванні члена сім’ї платника податку першого ступеня споріднення – 855 грн.

Щодо суми витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій. То включається сума витрат не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік.

Ще можна відшкодувати суму витрат на оплату державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита; суму коштів, сплачених у зв’язку з переобладнанням транспортного засобу з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива; суму витрат на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним.

Загалом від початку року, своїм правом на отримання податкової знижки скористалися 2297 мешканців регіону і їм повернуто з бюджету  2,5 млн. грн.

Сервіс допоможе перевірити чи легальний касовий апарат

Електронний сервіс допоможе перевірити чи зареєстрований в органах ДФС касовий апарат

Наголошують фахівці Головного управління ДФС у Чернівецькій області та інформують, що на офіційному порталі ДФСУ діє електронний сервіс, за допомогою якого громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість отримати інформацію, чи зареєстрований конкретний реєстратор розрахункових операцій (РРО) в органах ДФС.

Тобто, за отриманим фіскальним чеком можливо перевірити чи зареєстрований в органах ДФС касовий апарат, на якому продавцем товарів або послуг був роздрукований цей фіскальний чек.

Суб’єкт господарювання може отримати дані щодо фіскальних номерів РРО, найменування суб’єкта господарювання (прізвища, імені, по батькові), дату реєстрації, номер останньої книги обліку розрахункових операцій (КОРО), зареєстрованої на такий РРО та дати її реєстрації тощо.

Слід знати, користувач сервісу також може отримати інформацію щодо фіскальних номерів РРО та КОРО, реєстрацію яких скасовано за заявою суб’єкта господарювання або з ініціативи органів ДФС.

Кожен бажаючий може скористатися електронним сервісом на офіційному порталі ДФС (www.sfs.gov.ua) у розділі «Інформація з реєстрів» у рубриках: «Інформація про РРО» (https://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet/faces/public/reestr.jspx?redirect=pub_doc) та «Інформація про книги ОРО» (https://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet/faces/public/reestr.jspx)/.

Виграші та призи оподатковуються за ставкою 18 відсотків

Виграші та призи оподатковуються за ставкою 18 відсотків

Про це роз’яснюють у Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області. Так, згідно з п.п. 164.2.8 п. 164.2 ст. 164 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, пасивні доходи та доходи у вигляді виграшів, призів.

Податковим агентом платника податку під час нарахування (виплати, надання) на його користь доходу у вигляді виграшів (призів) у лотерею чи в інші розіграші, у букмекерському парі, у парі тоталізатора, призів та виграшів у грошовій формі, одержаних за перемогу та/або участь в аматорських спортивних змаганнях, у тому числі у більярдному спорті, є особа, яка здійснює таке нарахування (виплату) (п.п. 170.6.1 п. 170.6 ст. 170 ПКУ).

Відповідно до п.п. 170.6.2 п. 170.6 ст. 170 ПКУ податковим агентом – оператором лотереї у строки, визначені ПКУ для місячного податкового періоду, до бюджету сплачується (перераховується) загальна сума податку, нарахованого за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ, із загальної суми виграшів (призів), виплачених за податковий (звітний) місяць гравцям у лотерею.

Слід знати, для доходів у вигляді виграшів, призів, починаючи з 1 січня 2016 року, встановлена єдина ставка податку на доходи фізичних осіб в розмірі 18 відсотків.

Заходи ДФС з протидії корупції

Заходи ДФС з протидії корупції

Сервіс «Пульс» – антикорупційний сервіс Державної фіскальної служби України за гарячою телефонної лінією:

(044)284-00-07

Громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість повідомити про неправомірні дії або бездіяльність працівників Державної фіскальної служби України (далі – ДФС), про можливі корупційні дії з їхнього боку, а також проблеми, які виникають під час здійснення митного контролю та митного оформлення товарів та транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України.

Інформація приймається цілодобово.

При наданні інформації бажано назвати своє прізвище, ім’я, по-батькові (посаду, назву суб’єкта господарювання), місце проживання (адресу юридичної особи) та обов’язково зазначити назву органу ДФС, з яким пов’язана подія, коли відбулась подія, прізвище, ім’я, по-батькові працівника органу ДФС, в роботі якого вбачаються протиправні або корупційні дії, та суть проблеми.

Про результати розгляду інформації клієнти повідомляються в режимі Call-back (працівник сервісу повідомляє про результати розгляду) невідкладно або протягом 1-3 робочих днів. Якщо інформація потребує додаткового розгляду, то загальний термін її опрацювання не перевищує 15 днів.

Результати розгляду анонімної інформації не повідомляються.

Електронні ключі

Електронні ключі

Повідомляємо, що наказом Інформаційно-довідкового департаменту ДФС від 10.08.2016 №118 «Про внесення змін до наказу ІДД ДФС від 17.02.2015 №15» затверджено нову редакцію наступних реєстраційних форм:

  • Реєстраційна картка (для юридичної особи);
  • Реєстраційна картка (для фізичної особи/ фізичної особи – підприємця);
  • Додаток до розділу 2 Реєстраційної картки;

Нові форми реєстраційних документів для отримання послуг електронного цифрового підпису набули чинності з 05 вересня 2016 року.

Переглянути та завантажити актуальні форми реєстраційних документів для отримання послуг електронного цифрового підпису можна у розділі «Реєстрація користувачів» на вебсайті ІДД ДФС України за адресою https://acskidd.gov.ua.

Сервіси ДФС

Сервіси ДФС

З 1 серпня 2016 року на пунктах митного контролю запрацювала автоматизована система «Єдине вікно», яка має на меті пришвидшити оформлення експортно-імпортних операцій. Це – один з елементів реформування митниці.

Система є повністю автоматизованою, дозволяє подавати документи один раз в одне місце і мінімізує контакти з держслужбовцями. «Єдине вікно» передбачає створення єдиної електронної бази даних, яка дозволяє різним службам контролю та митницям в автоматичному режимі обмінюватися інформацією про вантаж, який проходить через кордон України і про результати його державного контролю.

Протягом серпня 2016 року за принципом «єдиного вікна» оформлено 315 заявок. Про це повідомив Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров.

За його словами, найбільше заявок подано на Київській та Київській міській митниці, Чернівецькій, Львівській та Житомирській. Жодної заявки на оформлення через систему «Єдиного вікна» не подали на Закарпатській та Кіровоградській митницях.

«Тільки за 29 серпня через «Єдине вікно» відбулося 21 оформлення. Більшість заявок подаються та оформлюються переважно на митницях центральних та західних регіонів», – додав очільник відомства.

Забезпечення надходжень до бюджету

Забезпечення надходжень до бюджету

Вижницькою ОДПІ за січень-серпень 2016 року до місцевих бюджетів забезпечено надходження в сумі 20,6 млн. грн., затверджені показники виконані до загального фонду на 110,5 відсотки. Додатково забезпечено надходження в сумі 1,961 млн. грн.

Протидія податковим правопорушенням

Протидія податковим правопорушенням

З метою покращення адміністрування податку на доходи фізичних осіб, розширення бази оподаткування даного платежу постійно вживаються заходи щодо недопущення випадків виплати заробітної плати нижче встановленого законодавством мінімального рівня, погашення ними заборгованості із заробітної плати, недопущення її виплати без сплати податку на доходи фізичних осіб. З керівниками підприємств, які допустили виплату заробітної плати нижче встановленого законодавством мінімального рівня, проведено співбесіди, за результатами яких додатково забезпечено надходження податку на доходи фізичних осіб в сумі 22,4 тис. грн.  по юридичних особах та 32,2 тис.грн. по фізичних особах.

За період з 01.01.2016р – 01.09.2016р, додатково залучено до сплати податків шляхом укладення трудових договорів 1098 найманих працівники, в результаті чого сплачено до бюджету 142.7 тис.грн.

Проведено перевірку з питання виявлення виплат доходів найманим працівникам в „конвертах” та встановлено 19 порушень. Нараховано податку на доходи фізичних осіб та застосовано штрафних санкцій в сумі 66.1 тис.грн.

Протягом січня-серпня 2016 р. проведено 10 планових перевірки за результатами яких до бюджету додатково надійшло 380,0 тис.грн., також проведено 10 документальних позапланових виїзних перевірок у сфері зовнішньо-економічної діяльності за результатами яких до бюджету додатково надійшло 32,2 тис.грн.

Проведено перевірки з питання правильності нарахування та своєчасності сплати ПДФО до бюджету, за результатами яких сформовано 302 ППР застосовано штрафних санкцій та нараховано пені в сумі 21,7 тис. грн.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ