ОДПІ: сервіси, боротьба з корупцією, цифровий підпис

ОДПІ

ОДПІ нагадує, що сервіс “Пульс” – це гаряча телефонна лінія Державної фіскальної служби України, за якою за телефоном (044) 284-00-07 громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість повідомити про неправомірні дії або бездіяльність працівників відомства про можливі корупційні дії з їхнього боку, а також проблеми, які виникають під час здійснення митного контролю та митного оформлення товарів та транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України.

Інформація приймається цілодобово, заявникові бажано назвати своє прізвище, ім’я, по-батькові (посаду, назву суб’єкта господарювання), місце проживання (адресу юридичної особи) та обов’язково зазначити назву органу ДФС, з яким пов’язана подія, коли відбулась подія, прізвище, ім’я, по-батькові працівника органу ДФС, в роботі якого вбачаються протиправні або корупційні дії, та суть проблеми.

Про результати розгляду інформації клієнти повідомляються в режимі Call-back невідкладно або протягом 1-3 робочих днів. Якщо інформація потребує додаткового розгляду, то загальний термін її опрацювання не перевищує 15 днів.

Детінізація заробітної плати

Детінізація заробітної плати

Нині працівники органів ДФС приділяють особливу увагу та вживають усі необхідні заходи для виявлення недобросовісних роботодавців, які не забезпечують своєчасну та в повному обсязі виплату заробітної плати найманим працівникам, виплачують її «в конвертах», або ж ігнорують гарантований рівень мінімальної заробітної плати і змушують робітників працювати за невелику зарплату. Фахівці Вижницької ОДПІ, зокрема, проводять аналіз причин виникнення заборгованості, вивчають показники фінансово – господарської діяльності підприємств-боржників, вживають спільних заходів з органами місцевої влади.

Задля вжиття заходів щодо легалізації доходів та найманої робочої сили ОДПІ забезпечило функціонування телефоних «гарячих» ліній з питань дотримання законодавства про працю (тіньової оплати праці у «конвертах», невиплати заробітної плати, її виплати у розмірі, нижчому від мінімального рівня, використання праці неоформлених найманих працівників), на яку громадяни можуть повідомляти про факти порушення законодавства про працю:

 (037-30) 2-12-05 – Вижницька ОДПІ;

(037-30) 2-12-80- Вижницька ОДПІ;

(037-38) 2-14-91 – Путильське відділення Вижницької ОДПІ;

(037-35) 2-11-55 – Сторожинецьке відділення Вижницької ОДПІ.

Особисто можна звернутись на адресу Вижницької ОДПІ: м. Вижниця, вул. Буковинська, 14.

Протидія податковим правопорушенням

Протидія податковим правопорушенням

Одним з основних завдань податкових та митних органів ДФС України є упередження та протидія податковим та митним правопорушенням.

З метою підвищення ефективності контрольно-перевірочних заходів офіційно затверджена методика, яка дозволяє визначити «ризикових» СГД, які використовують схеми ухилення від оподаткування та перелік внутрішніх документів, що регламентують проведення кампанії з відпрацювання підприємств  «групи ризику». Зокрема, чітко викладені критерії відбору та класифікації суб’єктів господарювання за категоріями «вигодонабувач», «транзитер», «податкова яма». Із ризиковими підприємствами, відібраними по деклараціях з ПДВ, проводиться робота по виявленню та упередженню схем ухилення від оподаткування та притягненню організаторів та виконавців до відповідальності.

ДФС не видає довідки особі, що вона не зареєстрована як суб’єкт господарювання

Фіскальна служба не видає довідки фізичній особі, про те, що вона не зареєстрована як суб’єкт господарювання

Фахівці Головного управління ДФС у Чернівецькій області зазначають, що відповідно до п. 1 ст. 1 Закону України «Про адміністративні послуги» від 06 вересня 2012 року № 5203-VI зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 5203) адміністративна послуга – результат здійснення владних повноважень суб’єктом надання адміністративних послуг за заявою фізичної або юридичної особи, спрямований на набуття, зміну чи припинення прав та/або обов’язків такої особи відповідно до закону.

Суб’єктом надання адміністративних послуг на кожну адміністративну послугу, яку він надає відповідно до закону, затверджуються інформаційна і технологічна картки, а у разі якщо суб’єктом надання є посадова особа, – органом, якому вона підпорядковується (п. 1 ст. 8 Закону № 5203).

Слід зазначити, що надання органами ДФС довідок про наявність у фізичної особи статусу підприємця чинними нормативно-правовими актами не передбачено.

Наказом Державної фіскальної служби України від 13.01.2015 № 7 «Про затвердження інформаційних карток адміністративних послуг» із змінами та доповненнями встановлено тимчасовий перелік адміністративних послуг, що надаються ДФС та її територіальними органами, до якого не включено послугу з надання довідок про наявність у фізичної особи статусу підприємця.

Водночас з метою забезпечення органів державної влади та учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців відповідно до Закону України 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (далі – Закон № 755) із змінами і доповненнями створено Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР).

Відомості, що містяться в ЄДР, є відкритими і загальнодоступними (крім реєстраційних номерів облікових карток платників податків та паспортних даних) та у випадках, передбачених Законом № 755, за їх надання стягується плата (частина перша ст. 11 Закону № 755)

Відповідно до частини третьої ст. 5 Закону № 755 забезпечення ведення ЄДР та надання відомостей з нього належить до повноважень суб’єктів державної реєстрації.

Порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань затверджений наказом Міністерства юстиції України від 10.06.2016 № 1657/5.

Слід зазначити, що розпорядником ЄДР є Міністерство юстиції України, яке запровадило он-лайн сервіс отримання відомостей з ЄДР через офіційний веб-сайт за адресою: https://usr.minjust.gov.ua./

Спілкування онлайн - сучасний та зручний формат комунікації з платниками податків

Спілкування онлайн – сучасний та зручний формат комунікації  податківців Буковини з платниками податків

Оскільки таке контактування податківців із бізнес – спільнотою це вимога сьогодення, адже дозволяє надавати платникам запитання та отримувати відповіді в зручний для них час, фахівці фіскальної служби області за допомогою Інтернет – ресурсу «Новини Чернівців 0372 UA» у рубриці «Фіскальна служба on line» нещодавно спілкувались з підприємництвом регіону он-лайн. Всі бажаючі мали можливість свої запитання попередньо надсилати на сайт, а також у визначений час телефонувати до фіскальної служби.

На запитання платників, щодо особливостей обчислення та сплати акцизного податку платниками податків, а також порядку отримання ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем та тютюновими виробами відповідав заступник начальника фіскальної служби Буковини Іван Матіос.

Детальніше на офіційному порталі територіальних органів ДФС у Чернівецькій області за посиланням: https://cv.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/267160.html.

Приватний підприємець за найманих осіб ЄСВ за місцем реєстрації

Приватний підприємець за найманих осіб сплачує та подає звітність по ЄСВ за своїм місцем реєстрації

У Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області роз’яснюють, відповідно до п. 65.1 ст. 65 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) взяття на облік фізичних осіб – підприємців у контролюючих органах здійснюється за місцем їх державної реєстрації на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором згідно із Законом України від 15 травня 2003 року № 755-ІV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» із змінами та доповненнями.

Відтак, податковою адресою платника податку – фізичної особи визначається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі (абзац другий п. 45.1 ст. 45 ПКУ).

Згідно з абзацом третім п. 1 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є фізичні особи – підприємці, зокрема ті, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством про працю, чи за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з приватним підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань).

Слід знати, платник ЄСВ зобов’язаний подавати звітність та сплачувати до контролюючого органу за основним місцем обліку платника ЄСВ у строки, порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, за погодженням з Пенсійним фондом та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування (п. 4 частини другої ст. 6 Закону № 2464).

Враховуючи викладене вище, фізична особа – підприємець, яка використовує працю найманих осіб, сплачує та подає звітність по ЄСВ за своїм місцем реєстрації, незалежно від територіального розташування робочих місць найманих працівників.

Документи для отримання електронного цифрового підпису

Для отримання послуг електронного цифрового підпису фізичною особою та фізичною особою-підприємцем необхідно подати документи

Інформують у Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області та наголошують, строк чинності посилених сертифікатів відкритих ключів становить 2 (два) роки з моменту їх формування. Відповідно до положень Регламенту АЦСК ІДД посилені сертифікати відкритих ключів надаються виключно в електронному вигляді шляхом їх розміщення на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК ІДД (https://acskidd.gov.ua).

У зв’язку з тим, що в межах послуг електронного цифрового підпису не передбачено надання платникам податків носіїв ключової інформації, генерація особистих ключів підписувачів виконується на носії платника податків (змінні флеш-носії, оптичні носії CD/DVD, захищені носії ключової інформації тощо).

Відтак, для отримання послуг електронного цифрового підпису необхідно подати певний перелік документів. Детальніше за посиланням: https://cv.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/266957.html

наступні документи:

Для фізичної особи – підприємця (особисто):

  •  заповнена та підписана Реєстраційна картка (для фізичної особи/фізичної особи – підприємця) у двох примірниках;
  • копія паспорта підписувача (копії 1-2 сторінок (3-6 за наявності відміток) та копія сторінки з відміткою про реєстрацію місця проживання), засвідчена власноручним підписом (в разі, якщо через релігійні переконання фізична особа відмовилась від ідентифікаційного коду, копія сторінки паспорта з відміткою про таку відмову);
  • копія облікової картки платника податків*.

Документи, необхідні для отримання посиленого сертифіката ключа для найманих працівників фізичної особи – підприємця:

  • заповнена та підписана Реєстраційна картка (для фізичної особи/фізичної особи – підприємця), з Додатком до розділу 2 реєстраційної картки, у двох примірниках**;
  • копія паспорта заявника та підписувача (копії 1-2 сторінок (3-6 за наявності відміток) та копія сторінки з відміткою про реєстрацію місця проживання), засвідчена власноручним підписом власника паспорта (в разі, якщо через релігійні переконання фізична особа відмовилась від реєстраційного номеру облікової картки платника податків, копія сторінки паспорта з відміткою про таку відмову);
  • копія облікової картки платника податків заявника та підписувача*;
  • копія (засвідчена фізичною особою – підприємцем) та оригінал трудового договору з відміткою про реєстрацію у центрі зайнятості (надається виключно для ознайомлення).

* – у разі, якщо через релігійні переконання фізична особа відмовилась від ідентифікаційного коду, копія облікової картки платника податків не подається;
** – якщо фізична особа – підприємець не потребує формування для себе посиленого сертифіката ключа, розділ 2 не заповнюється, окрім полів, де засвідчується Реєстраційна картка.

Документи, що необхідні для отримання послуг електронного цифрового підпису фізичною особою:

  • заповнена та підписана Реєстраційна картка (для фізичної особи/фізичної особи – підприємця), у двох примірниках;
  • копія паспорту підписувача (копії 1-2 (3-6 за наявності відміток) сторінок та копія сторінки з відміткою про реєстрацію місця проживання), засвідчена власноручним підписом власника паспорту (у разі, якщо через релігійні переконання фізична особа відмовилась від реєстраційного номеру облікової картки платника податків, копія сторінки паспорту з відміткою про таку відмову);
  • копія облікової картки платника податків*.

* – у разі, якщо через релігійні переконання фізична особа відмовилась від ідентифікаційного коду, копія облікової картки платника податків не подається.

Для реєстрації та отримання послуг електронного цифрового підпису буковинцям слід звернутись до відділу реєстрації ключів Управління (Центру) сертифікації ключів ІДД ДФС, який діє при Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області за адресою: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200 «А» кабінет  №110.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ