Децентралізація провалилася. Мер звинуватив РДА в тиску

9

Сьогодні, 22 вересня 2016 року, відбулася чергова Х сесія Сторожинецької міської ради VІІ скликання. На порядку денному було більше 50 питань, з яких найголовнішим було питання про добровільне об’єднання територіальних громад.

На засідання були запрошені представники Чернівецького Офісу реформ, сільські голови, члени виконкому та голова Сторожинецької районної ради Іван Лосік.

Нагадаємо, що 31 травня 2016 року, після громадських обговорень, відбулася VI сесія Сторожинецької міської ради, на якій депутати 17 голосами “За” підтримали початок процесу об’єднання Сторожинця з 12 населеними пунктами.

Нещодавно від усіх сільських рад була отримана згода. Залишався тільки останній крок – згода на об’єднання від міста.

5

2

10

Але на сьогоднішньому засіданні мер Cторожинця Микола Карлійчук різко виступив проти такого об’єднання, мотивуючи це тим, що через тиск з боку виконавчої влади району, він не бачить можливості плідної співпраці з ними.

7

1

6

Мер сказав, що він підтримував велику громаду у складі всіх сіл через те, що при такому об’єднанні райдержадміністрація в районі була б не потрібною. Але так не склалося – виокремилася Великокучурівська громада, а в подальшому має сформуватися Красноїльська та Чудейська.

І навіть при об’єднання Сторожинця з 12 селами залишаться необ’єднані населені пункти, отож залишиться і РДА. Тому він наголосив, що, на йому думку, вона і надалі буде “ставити палки в колеса” у всіх питаннях, що стосуються життєдіяльності міста, а в майбутньому – і громади. 

3

“Я не бачу майбутнього, коли президентська гілка влади в районі працює проти президентської реформи по об’єднанню громад” – зазначив Микола Карлійчук.

На сесії зазначали, що до складу запропонованої на минулих сесіях громади не увійшли жодне румуномовне село, що також є негативним фактором.

8

Після довгої та емоційної дискусії, до якої залучалися багато присутніх, питання про згоду на добровільне об’єднання громад підтримали тільки 5 депутатів. 14 голосували “Проти”.

Також на сесії розглянули питання щодо затвердження розпоряджень міського голови, розгляд проектів програм міської ради та багато земельних питань.

4

Що це означає для містян, ми попросили прокоментувати політолога Михайла Шморгуна.

“Цьогорічний зрив децентралізації лежить на плечах керівника РДА Ярослава Бартоша. Саме він та його політична партія були прихильниками великого недієздатного об’єднання.

Про те, чому велика громада не є оптимально на даному етапі, ще в квітні я разом з командою Сторожинець.Інфо розписали у статті “Децентралізація в Сторожинці. Про що не говорить влада“.

Слова мера підтверджують його правильне бачення ситуації і те, що він розуміє, що Сторожинець має об’єднатися з декількома невеликими селами, щоб кожен містянин отримав максимальну вигоду від цієї реформи.

Районна адміністрація не хоче втрачати владу. Таких політиків як Бартош вже ніхто не обере в ради, тому єдина їхня надія залишитися “коло керма” – триматися, як пиявка, за адміністративну вертикаль.

Нажаль, Сторожинець втратив за ці два роки, по найбільш скромним підрахункам, не менше 30 млн. грн., які могли дати нове життя місту, повністю змінити його вигляд, вирішити дуже багато ключових проблем.

Тому Бартош і його політична сила мають понести за це електоральну відповідальність.

Тепер нам потрібно врахувати ці помилки та “підводні каміння” і найшвидше запустити заново процес об’єднання вже з одним чи двома селами.

Мер зараз займає правильну позицію і в цьому ми маємо його підтримати всією громадою.” – коментує Михайло Шморгун.

Категорія: Новини міста
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ