“Нові” та “старі” на виборах до Сторожинецької громади

Стаття

Вибори, які відбудуться 18 грудня 2016 року, будуть визначати хто, а головне яким чином буде розвивати Сторожинецьку міську об’єднану територіальну громаду (ОТГ)

На жаль, на сьогодні в громаді не відбувається дискусій щодо того, як саме буде розвиватися наша громада, як будуть співіснувати місто і села, які пріоритетні питання інфраструктури треба вирішити…

Про це не говорять кандидати в депутати, але найголовніше – про це не говорять виборці, які і вирішать долю громади на найближчі 5 років. На мою думку це є ключова проблема, бо саме від цього складу ради громади буде залежатиме курс розвитку Сторожинецької ОТГ. Я спеціально не говоритиму про кандидатів на посаду Голови ОТГ, щоб уникнути звинувачень в упередженості. Виборці більше уваги мають звертати на партії, які мають контролювати роботу влади і задавати тон змінам в громаді.

Я хочу донести свою (підкреслюю!) суб’єктивну думку, щоб почати ту дискусію, яка має допомогти виборцю обирати не емоціями, а зважено і прагматично 18 грудня.

Навіть побічний аналіз списків партій говорить про умовний розподіл 10 політичних сил, які делегували своїх кандидатів, на дві групи.

Перша група – умовно назвемо їх “старі сили”, які зараз представлені у виконавчій владі та органах місцевого самоврядування і уже були (або зараз є !) при владі та нічого суттєво не змінили за час свого управління містом та селами. До цієї групи я в першу чергу відношу популістичну “Батьківщину” ( її представник – нинішній голова РДА, а її кандидат в міські голови – нічого системного не змінила в Сторожинецькому районі, маючи повноваження  голови райради) , БПП “Солідарність”  (її мер хоч і був багаторічно міським головою, але в останній час вся його легенда про “господарність” розбилась об випавший сніг та численні скандали) , “Наш Край” і “Аграрна партія”, які складаються і на першій позиції мають колишніх “регіоналів”, які змінили бренд, але фактично залишилися тими самими представниками старої системи, Радикальну партію (перший номер якої є заступником голови міста і був зав’язаний на неоднозначні рішення по земельних питаннях і неефективною роботою ЖКГ), “Народну партію”, складену в більшості з старих лісників та спортсменів, та “Народний Фронт”, який втратив довіру виборців після того, як їх прем’єр привів країну до зубожіння та не впорався з місією реформаторства.

З іншого боку – три нові політичні сили. До них я відношу “Самопоміч”, “Народний Контроль” та “Свободу”, представників яких не були при виконавчій владі ні в місті, ні в районі та які мають у своїх списках людей, які (в більшості своїй) не зав’язані на існуючу в місті систему.

“Старі партії” не орієнтовані на зміни, вони орієнтовані на консервацію влади і вже ділять між собою посади та розписують по своїх підрядниках ще не отримані субвенції. “Нові партії” – мають шанс переламати цей процес і з новим баченням стати “локомотивом прогресу” Сторожинецької громади.

Ця виборча кампанія може привести і до швидкої деградації. “Старі партії” ставлять ставку на тих, хто уже не раз був при владі. Вони керували містом та районом і при Кучмі, і при Ющенку, і при Януковичу, і при Порошенко. Саме ці люди представлені в “старих партіях”. Вони знають один одного не один рік, мають свої старі напрацьовані схеми роботи – це головна проблема цих виборів. Обираючи “старі сили” – ми фактично обираємо минуле. І тоді Сторожинецька громада не буде розвиватися.

Жодна з десяти партій не говорить про програми, про те, як саме буде розвиватися громада, про ключові свої позиції та ідеї. Це вигідно “старим силам”.  Не говорячи про свою програму і своє бачення майбутнього – їх кандидати грають на емоції та силу своїх політичних брендів. А це найгірше – бо коли обирати людей без ідей, певне “болото”, то в кінці кінців депутати будуть працювати не на інтереси громади, а на інтереси одного-двох людей.

Єдиний шанс для виборців – обирати нові сили, які не замішані на старих схемах. Моя позиція ґрунтується на прагматичному підході виборця, який хоче, щоб депутат працював на нього, а не на “правильних дядь”. У нових сил мотивації роботи на виборців більше ніж у старих. У Біблії є притча про “старі міхи і молоде вино”, яка дуже чітко показує ту ситуацію, перед якою стоїть Сторожинецький виборець.

В кінці кінців – вибирати прийдеться нашим людям 18 грудня.  Необхідно йти на вибори та вибирати своє майбутнє на дільниці.

Нова громада має привести до влади нових людей.

І це є головним викликом для нас всіх.

Михайло Шморгун

Категорія: Важливо Вибори Статті Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ