ОДПІ: податкова знижка за 2015 рік, оподаткування подарунків

ДПІ інформує

Для подання декларацій громадянами на отримання податкової знижки за 2015 рік залишилося менше місяця!

Фахівці ДФС нагадують, що громадяни, які бажають скористатися правом на податкову знижку за підсумками звітного 2015 року, мають право не пізніше 30 грудня 2016 року подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2015 рік до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси (реєстрації).

У разі якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористається правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Для оформлення податкової знижки необхідно зібрати всі підтверджуючі документи, які пов’язані з понесеними у звітному році витратами, а саме: платіжні та розрахункові документи, зокрема квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, копії договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача).

У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і дату їх продажу (виконання, надання).

Таким чином, для повного та своєчасного проведення розрахунків сум, що підлягають поверненню з бюджету, для подання декларації до податкової потрібні такі документи:

  • довідка від працедавця про суму нарахованої заробітної плати за попередній рік, суми утриманих із нарахованої заробітної плати єдиного соціального внеску, соціальної пільги (у разі наявності) та податку на доходи фізичних осіб;
  • копії та оригінали документів, що підтверджують витрати за попередній рік (квитанції оплати за навчання – та/або інше), які включаються до податкової знижки;
  • копія та оригінал угоди про платне навчання;
  • копії та оригінали документів, які підтверджують споріднення в разі навчання члена сім’ї першого ступеня споріднення (паспорт, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб), копії ідентифікаційних номерів дитини та батьків.

Витрати, дозволені до включення до податкової знижки за 2015 рік:

ПІДСТАВА ВИТРАТИ ОБМЕЖЕННЯ
Підпункт 166.3.1 п. 166.3 ст. 166 ПКУ Частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом Житловий будинок (квартира, кімната), що будується чи придбавається, має бути визначений як основне місце проживання
Підпункт 166.3.2 п. 166.3 ст. 166 ПКУ Пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям Розмір внесків не повинен перевищувати 4 % від суми загального оподатковуваного доходу за звітний рік
Підпункт 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 ПКУ Сума коштів, сплачених на користь закладів освіти для компенсації вартості навчання Понесені витрати у 2015 році на  здобуття середньої професійної або вищої освіти платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення не повинна перевищувати   1710 грн., у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року
Підпункт 166.3.5 п. 166.3 ст. 166 ПКУ Страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення Понесені витрати у 2015 році не повинні перевищувати (у розрахунку за кожний з повних чи не повних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування):

при страхуванні платника податку – 1710  грн.;

при страхуванні члена сім’ї платника податку першого ступеня споріднення – 855 грн.

Абзац другий пп. 166.3.6 п. 166.3 ст. 166 ПКУ Суми витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій Включається сума витрат не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік
Абзац третій пп. 166.3.6 п. 166.3 ст. 166 ПКУ Суми витрат на оплату державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита  Обмежень не встановлено
Підпункт 166.3.7 п. 166.3 ст. 166 ПКУ Суми коштів, сплачених у зв’язку з переобладнанням транспортного засобу Витрати, пов’язані з переобладнанням транспортних засобів, що належить платнику податків, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива. При цьому транспортний засіб, що переобладнаний, повинен бути  перереєстрований у відповідних органах.
Підпункт 166.3.8 п. 166.3 ст. 166 ПКУ Суми витрат на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним Понесені витрати за державними програмами будівництва (придбання) доступного житла

Оподаткування вартості дитячих подарунків, придбаних за кошти роботодавця

Особливості оподаткування вартості дитячих новорічних подарунків, придбаних за кошти роботодавця

Оподаткування вартості дитячих новорічних подарунків, придбаних за кошти роботодавця податком на доходи фізичних осіб здійснюється згідно вимог пп. 165.1.39 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України.

Так, зокрема, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (у 2016 році – 689,0 грн.).

Вартість дарунків, яка не перевищує 50 відсотків однієї заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, відображається у податковому розрахунку ф. 1ДФ за ознакою доходу “160”. Якщо вартість дитячих новорічних подарунків та квитків, яка надається платнику податків, перевищує 689,0 грн. (у 2016 році), то сума такого перевищення оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18%, а також оподатковується військовим збором за ставкою 1,5%. Відображається у податковому розрахунку ф. 1ДФ за ознакою доходу “126”, як додаткове благо.

Заповнення Книги обліку доходів і витрат у разі застосування платіжної картки

Заповнення Книги обліку доходів і витрат у разі застосування підприємцем платіжної картки

В Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області зазначають, що фізособи – підприємці на загальній системі оподаткування у графі 2 Книги обліку доходів і витрат відображають суму доходу, отриманого від здійснення господарської діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, зокрема, кошти, що надійшли на поточний рахунок, касу платника податків та/або отримано готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) .

Записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід.

У разі застосування електронного платіжного засобу (платіжної картки) при проведенні розрахунків з покупцями товарів (робіт, послуг), фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування заповнює графу 2 Книги за підсумками робочого дня на підставі інформації вказаної у фіскальних звітних чеках.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ