ОДПІ: податковий борг, податкова знижка, подання декларації

ДПІ інформує

Фахівці ДФС повідомляють, що відповідно до змін внесених Законом України від 21.12.2016 р. N 1797-VІІІ до Податкового кодексу України викладено у новій редакції п.п.166.3.3 п. 166.3 ст. 166 ПКУ щодо податкової знижки за навчання.

У 2017 році в перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки включається сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення. Тобто, скасовано обмеження щодо суми витрат.

Для порівняння – за 2016 рік враховуються понесені витрати, які не повинні перевищувати у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання – 1930 грн, у 2015 році ця сума складала – 1710 грн.

Величину боргу для вручення податкової вимоги збільшено

Величину боргу для вручення податкової вимоги збільшено

У Головному управління ДФС у Чернівецькій області зазначають, що відповідно до п.59.1 ст.59 Податкового кодексу України, коли у платника податків виник податковий борг, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Податкова вимога може надсилатися (вручатися) контролюючим органом за місцем обліку платника податків, в якому обліковується податковий борг платника податків.

У відповідності до внесених змін до п.59.1 ст.59 Податкового Кодексу України Законом України від 21.12.2016 р. N 1797-VІІІ податкова вимога не надсилається (не вручається), якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує шістдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто 1020 грн). У разі збільшення загальної суми податкового боргу до розміру, що перевищує шістдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, контролюючий орган надсилає (вручає) податкову вимогу такому платнику податків.

Нагадаємо, що раніше податкова вимога надсилалася, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищувала двадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн).

Терміни надання річної податкової декларації

Терміни надання річної податкової декларації

Громадяни надають декларацію за звітний податковий рік до 1 травня наступного за звітним року. В такий же термін надають річну декларацію особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність – це приватні нотаріуси, адвокати, арбітражні керуючі.

В 2017 році останній день подання декларації за 2016 рік – 3 травня.

Фізичні особи – підприємці, які здійснювали у звітному році підприємницьку діяльність за «загальною» системою оподаткування надають податкову декларацію за звітний рік не пізніше 9 лютого наступного року.

Громадяни, які бажають скористатися правом на нарахування податкової знижки надають річну податкову декларацію включно по 31 грудня наступного за звітним року.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ