Особливості призначення пенсії за вислугу років працівникам освіти, охорони здоров’я та соціальної сфери

ПФУ

Законодавством України для працівників освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення передбачене право на призначення пенсії за вислугу років, а відтак можливість виходу на пенсію до досягнення пенсійного віку.

В 2015-2016 роках відбулися певні зміни щодо умов призначення такої пенсії. Зокрема, на даний час пенсія за вислугу років призначається працівникам освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення після досягнення 55 років і за наявності необхідного спеціального стажу.

Отже, сьогодні пенсійне забезпечення цієї категорії осіб залежить не лише від наявності необхідного стажу роботи на відповідних посадах, а і від досягнення певного віку. При цьому, Законом України «Про пенсійне забезпечення» передбачене поступове підвищення пенсійного віку до 55 років.

Так, у 2017 році право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення, зокрема, після досягнення ними такого віку:

  • 50 років – для осіб, які народились в період з 1 січня 1966 року по 30 червня 1966 року;
  • 50 років 6 місяців – для осіб, які народились в період з 1 липня 1966 року по 31 грудня 1966 року.

Як зазначалося вище, крім досягнення певного віку, ще однією умовою для реалізації права на призначення пенсії за вислугу років є наявність спеціального стажу роботи згідно з Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 №909.

Звертаємо увагу, що на даний час, зокрема, за умови звернення за такою пенсією по 31.03.2017 необхідний стаж за вислугою років складає не менше 26 років. У випадку звернення починаючи з 01.04.2017 по 31.03.2018 необхідний спеціальний стаж має становити не менше 26 років 6 місяців.

Зазначимо, що незалежно від віку пенсія за вислугу років призначається працівникам освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення, які станом на 1 квітня 2015 року мають не менше 25 років спеціального стажу або в період до 1 січня 2016 року пропрацювали на відповідних посадах не менше 25 років 6 місяців.

Пенсія за вислугу років працівникам освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення призначається за умови звільнення з роботи, яка дає право на таку пенсію. У разі влаштування на роботу за посадою, яка дає право на пенсію за вислугу років, виплата пенсії припиняється на весь період роботи на цій посаді, у тому числі і випадках, коли робота на цих посадах має місце після досягнення пенсійного віку.

Пенсійна служба співпрацює з ОТГ задля покращення якості обслуговування громадян

Чотири ОТГ вже подбали про наближення  до населення  послуг  з пенсійного забезпечення

Про це під час брифінгу журналістам повідомив начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Михайло Романів.

Питання щодо перспективи створення віддалених робочих місць працівників Фонду в ОТГ, як важливої складової в реалізації завдань, визначених Стратегію модернізації  та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року, постійно перебувало на контролі в органах Фонду в області. До відома всіх державних районних адміністрацій, районних та міських рад, територіальних громад, в тому числі новоутворених, було доведено інформацію, що у разі створення належних умов для обслуговування населення та відповідним оснащенням робочих місць працівників пенсійної служби, органи Фонду області здійснюватимуть прийом громадян у визначених пунктах надання послуг з питань пенсійного забезпечення.

– Одними серед перших в краї схвально сприйняли цю ініціативу Великокучурівська, Волоківська, Недобоївська та Клішковецька територіальні громади. Завдяки спільним зусиллям цих ОТГ та пенсійної служби облаштовано робочі місця, вже сьогодні фахівці Фонду в області обслуговують мешканців у визначені дні прийому громадян згідно із затвердженими графіками, – зазначив керівник пенсійної служби на Буковині.

Михайло Романів зауважив, що перелік послуг, які згодом отримуватимуть в цих громадах буковинці, нічим не відрізнятиметься від того, за яким в даний час працюють управління Пенсійного фонду України в районах області.

 

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ