За рахунок модернізації Сторожинецький держлісгосп збільшив сплату податків при зменшенні обсягів заготівлі

Лісгосп

Директор державного підприємства “Сторожинецьке лісове господарство” Ігор Беленчук на черговій колегії Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства розповів про здобутки трудового колективу Сторожинецького лісгоспу, а також озвучив проблемні питання лісової галузі, які потребують якнайшвидшого вирішення спільними зусиллями влади усіх рівнів.

Сторожинецький держлісгосп суттєво зменшив обсяги лісозаготівлі – з 225 тис м³ у 2014 р. до 156 тис м³ у 2016 р. Водночас підприємство суттєво наростило випуск продукції власного виробництва за рахунок модернізації деревопереробних потужностей.

Якщо у 2015 році було перероблено 10,6 тис м³ сировини і отримано від реалізації продукції 9,1 млн. грн. доходу, то у 2016 році перероблено 12 тис м³ (на 13% більше), а дохід склав 16,6 млн. грн. (на 83% більше).

Нове сушильне та пропарочне обладнання, придбане за власні кошти, дозволило державному лісогосподарському підприємству збільшити поставки на європейський ринок високоякісної продукції деревопереробки за стандартами ЄС з відповідним збільшенням фінансових надходжень та бюджетних відрахувань від експорту товарів власного виробництва.

“Завдяки хорошим результатам нашої роботи ми змогли зберегти чисельність трудового колективу і при цьому збільшили реалізацію продукції на одного працівника. Це дозволило нам підвищити заробітну плату і збільшити власні витрати на ведення лісового господарства без залучення державних коштів, – наголошує директор лісгоспу Ігор Беленчук. – Торік на ведення лісового господарства ми заробили і спрямували 31,8 млн. грн.”

Покращивши виробничі показники, відповідно ДП “Сторожинецький лісгосп” значно збільшив сплату податків у 2016 році – 29,2 млн. грн., що на 74,9% більше показника 2015 року, який становив 16 млн. грн.

Зокрема до державного бюджету торік сплачено 19,1 млн. грн. (проти 10 млн грн у 2015 р), до місцевих бюджетів Сторожинецький лісгосп перерахував 10,1 млн грн проти 6,5 млн. грн. у 2015 р.

Серед проблем галузі, які перешкоджають вести лісове господарство на належному рівні, директор підприємства назвав запроваджену наприкінці минулого року зміну санітарних правил в лісах України.

Нова регламентація повноти насаджень при вибіркових санітарних рубках негативно діє на лісове середовище, в результаті чого ділянки з поодинокими деревами руйнують вітровали. Так само не на користь лісам заборона проведення санітарних рубок з 1 квітня до 15 червня, саме коли триває масове заселення і розвиток основних шкідників і хвороб деревостанів – тиші у лісі це не додає. Натомість заборона санітарних заходів сприяє утворенню сухостою і вогнищ деревних хвороб. Це розуміють у європейських країнах, де так званий “період тиші” запроваджують в окремих лісових кварталах, але аж ніяк в усіх лісах одночасно.

“Необхідно звернутися до Кабінету міністрів України стосовно зменшення або навіть відміни мита на ввіз деревопереробного обладнання, що дозволить в умовах дії мораторію на експорт лісу-круляку розвивати вітчизняні підприємства, які переробляють лісоматеріали” – наголосив Ігор Іванович.

“Лісогосподарські підприємства Буковини відіграють стратегічне значення в соціально-економічному розвитку краю, – зазначає в. о. начальника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Череватий. – Минулого року держлісгоспи області реалізували продукції на 499,5 млн. грн., сплативши майже 200 тис. грн. бюджетних та інших фінансових зобов’язань. Вони забезпечують робочі місця, є найкрупнішими платниками податків, у тому числі до скарбниць територіальних громад.”

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ