Гімназисти Банилова-Підгірного провели Тиждень української мови та літератури

Лінійка “Тарас Шевченко – Кобзар, національний геній і водночас земна людина”

Щороку в березні до нас
Значний приходить час.
Це ж народився наш Тарас –
Творець палких пісень.
Благословен той день і час,
Коли прослалась килимами
Земля, яку сходив Тарас
Малими босими ногами,
Земля, яку скропив Тарас
Дрібними росами-сльозами.

Із приходом весни вся Україна святкує Дні великого пророка і генія української культури Тараса Григоровича Шевченка. Шкільна громада Банилова-Підгірного не є винятком: учні гімназії вшановують пам’ять Великого Кобзаря.

Одним заходів, проведених в навчальному закладі, є віртуальна подорож Шевченківськими шляхами, під час якого діти продемонстрували підготовані фото- та відео презентації, характеризували періоди творчості письменника.

Не оминули учні тему долі жінки, України і вільного душею народу в житті поета. Зважаючи на те, що спадщина Шевченка відноситься не лише до літератури, а й до мистецтва, була розглянута творчість Тараса Григоровича як художника.

Випускники провели проектну роботу, досліджуючи твори Тараса Шевченка, з метою підготовки до ЗНО. На захід запрошено учнів 11-Б класу для спільного обговорення виконаної роботи.

Ім’я українського Мойсея тісно пов’язане становлення національної мови, саме тому на базі гімназії проходив “Тиждень української мови та літератури”. Як і попередній, так і наступний урок, – конференція-презентація “Сторінками життя Тараса Шевченка”, – був проведений в 11-Б класі учителем української мови та літератури Угрін Т. І.

Літературна вікторина “Ім’я Шевченка стукає у вікно”

Конкурс читців поезій Тараса Шевченка

Виставка малюнків за творами Тараса Шевченка

Тиждень рідної мови та Шевченківських днів було розпочато святковою лінійкою учнями 8-А класу, які під керівництвом Гольби М. В., розповіли про тяжку долю та тернистий шлях Великого Кобзаря.

Протягом тижня учні гімназії виготовляли тематичні стінгазети. Кожна із них була по-особливому красива: вірші, крилаті вислови, біографія, автопортрети Т. Шевченка. На уроках української мови та літератури, годинах спілкування вчителі розповідали учням про тяжку долю Пророка та його творчість, використовуючи презентації, кросворди реферати. Діти писали твір-роздум на тему “Т. Шевченко – наш вічний герой”.

Баранович В.В. та Максимюк А.В. провели бінарний урок з української літератури та історії у 10-А класі – “Доба Руїни за драмою Лесі Українки “Бояриня” на районному методичному об’єднання вчителів української мови та літератури, історії України на базі Банилово-Підгірнівської гімназії.

Загальношкільний захід “Нам треба твого голосу, Тарасе!”

Баранович В.В. провела урок-конференцію “Сторінками життя і творчості Т. Шевченка” у 10-А класі. Учні представили цікаву виставку малюнків митця: гравюра, автобіографічні портрети, пейзажні картини та інші. Розповідали про окремі творчі роботи, використовуючи презентації та реферати.

Учнями 10-Б класу було проведено вікторину “Знавці життя і творчості Т. Шевченка”. Діти змагались у двох командах. Заходи пройшли цікаво для учнів під керівництвом Масіян С.Д.

Унгурян А.Й. провела мовну вікторину “Подорож океаном рідної мови” у 7-А класі та вікторину “Мова моєї Вкраїни” у 6-А класі, мовознавчий турнір “Барви рідного слова” у 9-А класі.

Змагання відбувалися між командами “Гайдамаки” і “Неофіти”, які відповідали на запитання про життя і творчість письменника у таких конкурсах: “Хто швидше”, “Знайди зайве”, “Театр”, “Чи знаєте ви героя?”.

Виховний захід “Кобзарева струна невмируща”

Гольба М.В. підготувала разом із шкільним бібліотекарем Баланюк І.В. книжково-ілюстративну виставку “Сторінками життя Т. Г. Шевченка”. Учні гімназії із задоволенням допомагали у підготовці виставки. На уроках української літератури проводилась інформаційна хвилинка “Ми Шевченка славить будем і ніколи не забудем”.

Також проведено бібліотечні уроки “Геній України – Т. Г. Шевченко” у 3-А та 3-Б класах вчителями початкових класів та бібіліотекарем. Діти нагородженні грамотами за активну участь у святі.

Тиждень української мови та літератури завершено загальношкільним заходом “Нам треба твого голосу, Тарасе!”, проведений Унгурян А.Й. та 9-А класом. У святі взяли також участь найкращі учні гімназії, які розповідали про життя і творчість, декламували вірші, співали пісні, демонстрували сценки з уривків творів великого Кобзаря.

І мене в сім’ї великій
В сім’ї вольній, новій,
Не забудьте пом’янути
Незлим, тихим словом.
Т. Г. Шевченко

Джерело: учитель Угрін Тамара Іллівна

Категорія: Освіта
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ