В Ропчі відбулося засідання Салону румунської літератури

Немає у людини місця дорожчого, ніж те, де вона народилася, землі, на якій вона зростала, звідки пішло коріння його роду. І куди б не закинула доля людину, вона завжди повертається додому, до рідного порога.

Нещодавно у селі Ропча відбулася щира, емоційна і дуже гарна подія – на свою малу Батьківщину приїздив письменник, педагог з Сучави (Румунія) Емануїл Рей.

Організатором зустрічі були Сучавська “Бібліотека Буковини ім. І.Сбієру” в особі її директора Габріеля Карабуша та Сторожинецька районна централізована бібліотечна система, директор Іванна Лугина.

Такі зустрічі відбуваються в рамках виїзного Салону румунської літератури, заснованого Чернівецькою обласною універсальною науковою бібліотекою ім. М.Івасюка і Повітовою бібліотекою Буковини ім. І.Сбієру, про що наголосили у своєму вітальному слові Габріель Карабуш та заступник директора ЧОУНБ ім. М.Івасюка Марія Довгань.

Модератором заходу була вчитель румунської мови і літератури Ропчанського НВК Семілія Влад. Школярі НВК ознайомили з життям і творчістю Еемануїла Рея численних присутніх, серед яких були: директори Герцаївської та Глибоцької ЦБС Олена Мігай та Ольга Ковальчук, бібліотекарі Сторожинецької ЦБС та сусідніх сіл Глибоцької ЦБС, вчителі та вихователі Ропчанського НВК, школярі, місцеві мешканці, кореспонденти.

До бібліотеки села Ропча на зустріч із своїм односельцем прийшли голова села Ілля Олар, який щиро привітав делегацію з Румунії, священнослужитель отець Костянтин Шубран, завдяки якому і стало можливим повернення імені Емануїла Рея у списки жителів Ропчі. До речі, у залі пролунала гарна пропозиція – присвоїти статус почесного жителя села Ропча Емануїлу Рею.

Емоційними і дуже хвилюючими були слова пана Емануїла, який визнав, що на рідній землі і квіти яскравіші, і трава зеленіша, і зірки ближче. Також письменник презентував свою останню книгу “Вибрані твори”, яку щедро дарував своїм односельцям.

Своїми враженнями від таких зустрічей поділилась письменниця і журналістка Сучавської газети “Край новий” Дойна Черніка. Крім того, вона подарувала для бібліотеки підбірку нової румунської літератури.

Слова подяки пролунали з вуст архіваріуса, також уродженця Ропчі, Драгоша Олара, у співавторстві з яким вийшла книга Рея про історію рідного села.

Вітання на рідній землі лунали від заступника директора Ропчанського НВК Георгіни Цопи, письменниці, публіциста, члена національної спілки журналістів Елеонори Скіпор, кореспондента районної газети “Меляг натал” Флорії Костинян, друга дитинства Трояна Зайбеля, працівників культури – директора будинку культури Сільвії Даскалюк, завідувача бібліотеки Георгіни Гриженко.

Для учасників зустрічі була проведена екскурсія до етнографічного музею побуту, який знаходиться у приміщенні будинку культури.

Джерело: директор Сторожинецької районної ЦБС Іванна Лугина

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ