Папірчик на 11 мільйонів. З душком

На останній сесії Сторожинецької міської ради з голосу, без підготованого проекту рішення, до порядку денного було включено питання про розподіл 11,2 млн. грн. інфраструктурної субвенції (як зміни до плану соціально-економічного розвитку), наданої нещодавно Кабміном для Сторожинецької громади. Для чого ці кошти?

Кабінет Міністрів визначає, що вони надаються для формування інфраструктури об’єднаної територіальної громади, що належить до комунальної власності.

На що ж “запланувала” витратити ці кошти міська рада? Це видно на світлині нижче:

Чому “запланувала” в лапках? Тому що проект цього розподілу був виданий депутатам прямо перед сесією, не пройшовши профільні комісії та обговорення. Не було погодження ні з старостами населених пунктів, ні з членами виконкому, ні з головами фракцій і постійних комісій. Хто його планував, хто саме розподіляв – депутатам не повідомляли. Обгрунтовувалося це тим, що потрібно негайно розподілити, інакше не отримаємо кошти. Ніби два-три дні паузи для обговорення були б критичними.

Розподіл цих грошей викликав жваве обговорення на сесії. Звучали заяви про надання переваги певним населеним пунктам громади, звинувачення в невиконанні даних раніше обіцянок, адресовані міському голові, і так далі. Все це є на повному відеозаписі сесії.

Змінами до своєї постанови, Кабмін конкретно визначає, навіщо надається субвенція місцевим бюджетам:

Таке враження, що такі “дрібниці” мало цікавлять “авторитарно-демократичний” стиль проведення сесій Сторожинецької міської ради, коли більшість депутатів голосує тільки за словами головуючого, не вникаючи в подробиці прийнятого рішення.

Дозволю собі нагадати, що виборці доручили депутатському корпусу розвивати громаду для всіх, а не за бажанням купки “планувальників”.

Найбільше цікавлять правки у шостому пункті постанови Кабміну:

Що це означає? Що формування переліку заявок здійснюється виконкомом, а не сесією. Саме виконком подає ці заявки в ОДА для отримання висновку щодо відповідності цього розподілу плану соціально-економічного розвитку громади. Першопочатковий варіант був прийнятий на V сесії Сторожинецької міської ради і не зовсім так виглядає:

Вже зайвим буде говорити про те, що на останній сесії з статті бюджету громади, що передбачала реалізацію заходів щодо інвестиційного розвитку територій “зняли” 1,06 млн. грн. і розпорошили їх по більш мілкіших статтях, буквально – на проїдання. Дослухати пояснення начальника фінансового відділу на засіданні просто не дали. Це також є на відео. Такий момент вважаю або неякісним плануванням бюджету, або введенням жителів громади в оману щодо “першочергового залучення інвестицій”.

Тільки після погодження комісією ОДА, перелік об’єктів, на які планується витратити інфраструктурну субвенцію, затверджується сесією міської ради та оприлюднюється у місцевих засобах масової інформації.

Цього не було. Найважливіше питання в отриманні коштів, до якого апелювали майже всі учасники виборчого процесу – субвенція!, – представили депутатам як папірчик в одну сторінку. Без кошторисів, без підписів, без експертних оцінок. При тому, замість вирівнювання інфраструктурного дисбалансу між окремими селами громади, деякі населені пункти взагалі не включені в цей перелік.

Найголовніше – зміст цього папірчика. Невідомі “планувальники” вписали в нього очистку каналізаційних мереж на 200 тис. грн., капітальний ремонт каналізації на 467 тис. грн., встановлення вуличного освітлення по окремих населених пунктах громади на 142 тис. грн. та придбання грейдера за 2,4 млн. грн. 

Хочу запитатися – під які пункти, вказані в постанові Кабміну щодо розподілу субвенції, попадають ці речі? Подивіться самі. Може це підвищення якості надання адміністративних послуг? Створення ЦНАПів? Як буде легко жити пенсіонерам в Костинцях чи Ясено, коли вони дізнаються про те, що замість створення віддаленого робочого місця працівника ЦНАПу, ми промиємо труби від фекалій на 200 тис. грн.? Чи може закупівля грейдера попадає під закупівлю транспортних засобів для підвезення дітей?

Прямо бачу обличчя щасливих дітлахів, яких буде катати до школи на грейдері з Гільчі новоспечений директор новоспеченого КП “Банилів-2017”! Не проти того, щоб в громаді був свій грейдер. Питання в обгрунтуванні його необхідності (при тому, що за шкільні автобуси питання піднімається ледь не на кожній сесії), розрахунках рентабельності, зберіганні та обслуговуванні дороговартісної техніки. Жодної цифри, жодного розрахунку.

При тому, що депутатський запит щодо створення для молоді громади розважальних заходів або програм розвитку пропустили буквально без обговорення з мотивацією “молодь треба розвивати. Потім, потім, програму розробите…”. Можливо, мається на увазі, що нехай молодь і промиває труби, заодно порозважається?

Під який пункт, визначений Кабміном, попадають ремонти дахів в недобудованих школах та взагалі ремонт дахів? Саме на це тиснув міський голова – “терміново приймайте, бо стіни мокнуть”. Якщо би вони ще три дні помокли, але у депутатів була можливість обдумати цей розподіл, порадитися з спеціалістами, визначити десяток дійсно значущих проектів, які би покращили інфраструктуру, тобто доступність жителів всіх населених пунктів громади до соціально-важливих об’єктів, нічого би страшного не сталося.

Зовсім не проти, щоб всі ці роботи, вказані в цьому “документі” провелися – як зазначали в залі під час засідання, багато пунктів можна виконати за рахунок перевиконання.

Дах можемо зремонтувати за рахунок бюджету (тим більше що ніякого поспіху нема, оскільки все залежить від рішення комісії ОДА та Мінрегіону), а за субвенцію в школі облаштуємо сучасні класи з інтерактивними дошками – ми повинні впроваджувати інновації в освіті за ці кошти. Ми повинні розвивати громаду.

Що дасть покриття недобудованої Давидівської школи дахом на майже 1,5 мільйона, якщо для закінчення її будівництва потрібно ще з десяток мільйонів? Втопимо, в кращих традиціях радянських довгобудів, кошти в недобудову і будемо дивитися на неї? Чи вже знайшовся “правильний” підрядник для освоєння коштів? В Сторожинці на Гвардійській вже є приклад таких “інвестицій”, куди втопили не один десяток мільйонів гривень, зокрема і з міського бюджету. 

Може для Давидівських та Зрубських діток облаштувати аудиторії з сучасними комп’ютерами? Відремонтувати існуючі приміщення з використанням енергоефективних технологій? Щоб і зимою тепло, і літом не жарко. Побудувати сучасний критий спортивний зал? Навіщо! Будуть бігати по недобудовах, зате хоч на голову не буде капати.

Який розвиток для громади дасть капітальний ремонт покрівлі по вул. Чернівецькій, 13? Це приватний будинок, там створене ОСББ. Ми можемо надати їм співфінансування на їхні проекти з бюджету, а 145 тис. грн. субвенції використати на інші цілі. Чи “хтось” пообіцяв, а тепер не знає, за які кошти виконувати обіцянку?

На 152 млн. грн. бюджету громади 11 млн. дає нам Кабмін на розвиток. Я не бачу цього розвитку в цьому розподілі. Я не бачу створення сучасної системи організації роботи найбільшої в області громади – зараз адміністративний апарат міської ради розпорошений та не зв’язаний між собою жодною закритою інформаційною мережею, відсутня швидка координація. Все “на телефонах” та в ручному режимі. Я не бачу будівництво нових доріг. Я не бачу заходів щодо покращення спроможності територіальної громади. Найголовніше – я не бачу жодного заходу щодо врахування потреб осіб з обмеженими можливостями та інших маломобільних груп населення.

Мені, як депутату міської ради, приносять “щось” на сесію, називаючи це розподілом субвенції (чи навіть змінами в план соціально-економічного розвитку),  і пропонують за це проголосувати, легітимізувавши таким чином чиєсь планування. Причому не даючи часу розібратися в питанні.

Я не розумію, навіщо був такий тиск з боку головуючого на депутатський корпус, якщо це рішення навіть не мало би стояти на порядку денному сесії. Особливо без обговорення. Без консультацій. Без рішень всіх профільних комісій. І без рішення виконкому, як те визначає Кабінет Міністрів. Саме на виконкомі старости мали би можливість це обговорити.

На мою думку, практика “одобрямса”, тобто інертного голосування на сесії, не підходить для нашої, найбільшої в області, ще дуже молодої громади. На кожному з депутатів лежить велика відповідальність. Такі моменти, як “протискування” рішень через сесію або виконком, не повинні відбуватися.

Потрібно усвідомити різницю між виконавчими і представницькими органами влади. Останні визначають вектор розвитку громади, а виконавці – його виконують. Інакше у нас виходить “кишенькова” громада, якою вертять, як хочуть. 35 тисяч жителів чекають реальних змін, а не поверхневого “малювання бордюрів”. Всі прогресивні громади відходять від монструозного радянського стилю керування в стилі Карлійчука, коли гроші “звідкись” приходять і можна “списати”, бо потім ще “дадуть”.

Легко керувати чужими грошима. Біда в тому, що для громади вже не буде чужих грошей. В плані розподілу субвенції немає жодного заходу щодо покращення надходжень до місцевого бюджету. Ні створення промислових зон, ні облаштування умов для інвесторів, ні створення бізнес-центрів тощо.

Докерувалися до того, що в місті немає жодного закладу для відпочинку молоді – ні дискотеки, ні сучасного стадіону, ні скейт-парку тощо. Міська рада палець об палець не вдарила, щоб допомогти підприємцям чи підприємствам створити робочі місця. Та що там, більше 20 чоловік звільнили з ЖКГ за минулий рік, а продукція виробників з громади (їх і так мало залишилось) в магазинах майже не продається. Молоді люди роблять візи і тікають за кордон на заробітки, тому що потрібно кормити сім’ї. Цю ситуацію потрібно виправляти. Зробити це можна лише спільними зусиллями всього депутатського корпусу.

Не все, що заплановано, є непотрібним. Звичайно, потрібно зробити генеральний план (забули вказати, що це генплан тільки Сторожинця), потрібен ремонт водогону (хоча після ідей щодо запуску РЧВ на верху вул. Чернівецької, виглядає не зовсім доречним), потрібен ремонт амбулаторій та реконструкція стадіону. Але перемежовуючи ці пункти з промивкою каналізації на 200 тис. грн., дискредитується сама ідея. Не цього очікували від децентралізації.

Навіщо я це пишу? Хочу запустити суспільний діалог щодо цього питання. Перегляд більш ніж 4-годинної сесії дійсно стомлює, тому хочу донести ці нюанси до читача та дізнатися – як ви вважаєте, чи є такий розподіл 11,2 млн. грн., призначених для розвитку інфраструктури, а не “проїдання”, справедливим і чесним?

Чи наразі в нього вписані “планувальниками” всі необхідні потреби жителів всіх населених пунктів громади?

Балінов Д.М., депутат Сторожинецької міської ради

Від редакції: готові опублікувати на Сторожинець.Інфо бачення керівництва міста, депутатів, членів виконкому, громадськості щодо цієї та інших ситуацій. Контакти вказані внизу сторінки.

Категорія: Важливо Статті Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ