Мітинг-реквієм до Дня пам’яті жертв репресій та голодомору

3

В неділю, 14.06.15 р., в Сторожинці пройшли мітинги-реквієми до Дня пам’яті жертв політичних репресій та голодомору. Одночасно вони проходили на Центральній площі міста та на цвинтарі по вул. Б. Хмельницького (район міста Майдан).

Спочатку у всіх церквах проводилися служби. На Майдані молебен вели о. Іван, настоятель церкви Архістратига Михаїла та благочинний о. Василь, настоятель Свято-Георгіївської Церкви. На заході були присутні директор, педколектив та учні Сторожинецької ЗОШ І-ІІІ ст. №3. Діти прийшли до Пам’ятника жертвам репресій, на якому викарбувані прізвища людей, які загинули під час страшних подій на Буковині в 40-х роках, та спільно помолилися.

2

На молебні була присутня Ковальчук Діана Миколаївна, яка в своїй промові розповіла, що 28 червня 1940 року, коли Буковина приєдналася до СРСР, люди зустрічали нову владу як визволителів, з квітами. Але не так сталося, як очікували. Жителів нашого краю почали масово вивозити в Сибір, на Далекий Схід, в Казахстан – це був пілотний проект НКВД по переселенню, в рамках якого більше 100 тисяч людей, незважаючи на вік та стать, були відправлені в товарних вагонах на чужбину. В ніч з 13 на 14 червня з Буковини вивезли біля 30 тисяч чоловік, що стало страшною трагедією.

Діана Миколаївна зазначила, що єдиною країною в світі, яка нищила власний народ, був Радянський Союз. Вони робили це у нас, оскільки ми були нескорені, незламні, відстоювали свою думку та погляди. І зараз наш “брат” нищить український народ, захопив Крим і чинить протиправні дії на Сході нашої держави.

1

До дітей звернулася Флоріка Георгіївна Костинян, голова румунського Товариства репресованих. В своїй промові вона наголосила на недопустимості таких подій в майбутньому. Закликала дітей вивчати ці події в школі, вивчати історію рідного краю та завжди її пам’ятати.

Отець Василь зазначив, що в кожному населеному пункті є пам’ятні хрести, пам’ятники жертв голодомору та політичних репресій. Він зазначив, що православна церква завжди молиться за цих людей та за тих, хто зараз знаходиться на Сході України і тих, які віддали своє життя за своїх рідних і близьких.

4

На Центральному майдані Незалежності відбувся молебен, який проводив військовий капелан, священник Іван Гопко, настоятель Греко-Католицького храму та отець Петро, настоятель храму Архистратига Михаїла. В мітингу-реквіємі також взяв участь голова Сторожинецької РДА Ярослав Бартош та голова Товариства репресованих Антимюк Одарка Юріївна.

Фрагменти мітингу-реквієму надаємо нижче:

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ