В Сторожинці відкрили пам’ятник Т.Г.Шевченку

Памятник Шевченку в Сторожинці
Сьогодні в нашому місті пройшла урочиста подія. Біля будівлі “Укртелекому” був відкритий пам’ятник видатному українському поету, письменнику та художнику Тарасу Григоровичу Шевченку.

Автор – член Національної спілки художників, скульптор Іван Миколайович Салевич, відомий митець, автор багатьох робіт, зокрема пам’ятника Буковинського куреня та пам’ятника Назарію Яремчуку.

Гарний монумент, цільновилитий із бронзи, розміщений на прямокутній гранітній стеллі перед меморіалом “Небесної сотні”. Тарас Григорович зображений молодим, що є незвичним для образу українського митця. Над головою у нього знаходиться янгол з палітрою в одній руці і відкритою книгою в іншій. За задумкою художника – це муза, що супроводжувала Шевченка та надихала його на творчість.

Вікриття пам’ятника супроводжувалося молитвами, читанням віршів, виступами громадських діячів і активістів.
На урочистостях були присутні жителі Сторожинця, духовенство, а також керівництво міста та району.

Ініціатором встановлення були громадсько-політичні організації краю. Ще в 2006 році вони зверталися з таким проханням до керівництва району, адже майже у всіх районах області були пам’ятники Т.Г. Шевченку, крім Сторожинецького. І ось тепер з’явилася така можливість.

За коментарем ми звернулися до голови районної ради Гуцуляк Катерини Георгіївни:
“Тарас Григорович Шевченко був творцем, пророком і зараз те, що він писав, починає справджуватись.
Біля монументу будуть проводитися літературні читання до Шевченківських днів. Рано чи пізно буде розвиватися туристична галузь району, як одна із приорітетних галузей, і до місця, де встановлені пам’ятник Шевченку, пам’ятник Борцям за волю України і меморіал “Небесної сотні” буде прокладений не один туристичний маршрут.
Тоді, 200 років тому, Шевченко був борцем за правду, за волю України. Так, як і зараз, наші хлопці відстоюють незалежність і суверенітет України, щоб мати свою державу, бо як заповідав Тарас Григорович – “У своїй хаті своя правда, і сила, і воля”.
Був оголошений збір коштів для спорудження пам’ятника. Загалом зібрано та витрачено на встановлення монументу 365 тис. грн.
Маємо надію, що саме сьогодні образ Шевченка стане консолудуючим фактором для громади. Пророчі слова Т.Г. Шевченка

“Борітеся і поборете – вам Бог помагає”

Категорія: Важливо Новини району
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ