В Буденецький завод вдихають нове життя

1

Буденецький завод мінеральних вод славився тим, що тут розливали по пляшках одну з найкращих по складу мінеральну воду – “Буковинську”. Останніми роками підприємство переживало не найкращу віху в своїй історії.

Але зараз з’явилася людина, яка готова вкласти кошти у відновлення виробництва – це Думітру Морхан, інвестор з Румунії, який має українські коріння. Зараз на території заводу повним ходом йде робота – ремонтуються цехи, проводиться благоустрій території, утеплюються приміщення, встановлюються нові вікна та двері, замінюється обладнання.

Ми поспілкувалися з паном Морханом, який облаштував кабінет прямо на території заводу, та попросили розповісти про теперішній стан речей та плани на майбутнє.

6

Думітру Морхан:

“Ви знаєте, дуже жаль, що ніхто не робить продукцію, не займається виробництвом.

Маю в Румунії три фабрики – дві, які перероблять майже 100 тис. літрів молока на день та фабрику по переробці м’яса площею майже 27 га. Це вдалося зробити з залученням європейських інвестицій 50/50, а всього я витратив біля 15 млн.

І тепер думаю, що хочу зробити тут. Бачу, що стан всього катастрофічний – і доріг, і інфраструктури. Сторожинець близько до Румунії, ми сусіди. Треба залучати кошти з тієї сторони і розвивати тут виробництво. Адже у нас також було колись так, але з реформами все змінилося – маємо дороги, маємо фабрики. Коли бачу, що у вас 1000 гривень зарплата чи пенсія – це дуже важко.

У вас дуже добра вода, можна розвивати пивоварні, робити ресторани тут. Я весь свій бізнес зробив в Румунії, а тепер радий, що я є наполовину українець.

Я прийшов в Україну ще в 2011 році і бачу, що тут є гарні серйозні люди, з якими можна працювати. Маю тільки один інтерес – це робити продукцію, тому що бачу, що ніхто не хоче починати виробництво тут. Виробництво, виготовлення продукції – це дуже важливо.

4

Я маю всю техніку для заводу, лінія вся готова. Залишилося тільки перевести на цей бік.  Трохи важко з документами. І у нас так було 25 років тому. Але думаю, що Бог поможе, і буде все добре.

На рахунок того, чи хтось допомагає чи заважає… Не можу казати нічого. Я маю тут тільки один інтерес – це робити продукцію, щоб бізнес “ішов”. Ще хочу сказати, що обладнання я не візьму назад з собою. Фабрика лишиться тут. Я маю чим жити, дав Бог доста розуму. Коли мені кажуть, що хочуть забрати завод, я відповідаю: ви мали час – і 10 років, і 15 років. Жаль, що коли починаєш робити, всі починають палки в колеса пхати, всі хотять урвати трохи.

Для порівняння – верхня фотографія зроблена в липні, нижня – в вересні:

Буденецький завод

stalo14

Ніхто не бере нічого з собою – ні той багатий, ні той бідний. Треба думати за наших братів. Я бачу, що люди приходять майже кожен день і питають про роботу. Ми всіх записуємо – дані, координати. Коли розпочнеться робота, будемо шукати ще людей в районі, в області, вчити.

Думаю, що за 2 місяці завод буде працювати та ми зможемо забезпечити роботою 200-250 людей. Не можемо нічого зараз конкретно сказати, тому що готуємо документи, повністю все офіційно, щоб не мали проблем. Штрафи великі. Хочу, щоб люди мали де працювати і заробляти.

Для порівняння – верхня фотографія зроблена в липні, нижня – в вересні:

Буденецький завод

Буденецький завод

В Румунії у мене на фабриках працюють найкращі спеціалісти, яких ми спеціально відправляли на 2-3 місяці на спеціалізоване навчання. Тут плануємо працювати за контрактами. Щоб не залишили мене після навчання (посміхається). Буває і таке – приготував документи, зробив навчання – а людина лишає тебе. Але бачу, що у вас є серйозні люди. Десь 90% – це ті, з якими можна говорити.

На перших порах, після запуску фабрики, не хочу нікому робити конкуренцію. В мене є хороша ідея – Буковина має найкращу воду для експорту в Європу. Наші люди нею лікуються. Знаю вже тут людей, які не п’ють ніяку воду, крім цієї. Мені вже легше, коли я п’ю лише цю воду.

Коли замовив аналіз у німців, вони були вражені. Знаєте що сказали? Це не може бути! Що ви поклали у воду?! Я кажу – не поклав нічого. Правда, міняв тут усе – і труби, і помпи.

Для порівняння – верхня фотографія зроблена в липні, нижня – в вересні:

Буденецький завод

stalo4

Загрішив в Румунії, що зайшов в політику. Тепер всім кажу – не заходіть в політику. Котрий робить бізнес – щоб робив бізнес. Котрий для політики – нехай робить політику. Все. Я не хочу, щоб сиділи і хвалили мене. Там де грішу – можете писати все по правді. Тому що і у нас, і у вас є люди, котрі беруть гроші та пишуть брехню, навіть не говорячи про це.

Я дуже радий, що пан Микола Карлійчук допомогав мені з цим заводом. Також дуже велику підтримку робить Елеонора Молдован, Генеральний консул Румунії в Чернівцях. Цим людям дуже вдячний. І дуже хочу допомагати сім’ї Василя Веклича.

Для порівняння – верхня фотографія зроблена в липні, нижня – в вересні:

Буденецький завод

stalo9

На сьогоднішній день ми заплатили всі борги, немає жодних. Передали всі гроші до держави. Декотрі навіть не могли спати, бо що не могли зробити 10 років, я зробив за 15 днів. Це була найперша справа – заплатити всі борги державі. Коли йшов на реєстрацію, думали що я граюся словами. Я сказав: “Ні”. Що є до держави – треба платити, що є до банку – треба дати. Бухгалтерію ми прийняли в самому жахливому стані, який тільки можна представити. Уявіть собі, що вона в 2010 році згоріла майже вся. Тепер за допомогою сторожинецьких спеціалістів з податкової це все відновлюємо.

2

Хочемо запровадити тут європейські принципи – люди будуть отримувати зарплату не два рази або раз в місяць, а щотижня. Хочемо зацікавлювати, мотивувати людей. Хочемо вести бухгалтерію по міжнародних стандартах та виходити на міжнародні ринки, на експорт. Звичайно, точки збуту будуть і по Україні.

Для порівняння – верхня фотографія зроблена в липні, нижня – в вересні:

Буденецький завод

Буденецький завод

Назву води залишимо ту ж саму. Можливо, трохи змінимо дизайн. Але “Буковинська” – залишаємо. Люди звикли до цієї синьої етикетки і вони хотять цю воду побачити. Взагалі плануємо запустити склопляшку, адже хімічний склад води на 90% схожий з “Боржомі”. У нас є висновки з лабораторії в Одесі, підтверджені всі дослідження.”

Для того, щоб бізнес ішов, треба в нього вкласти, вкласти в інфраструктуру, вкласти в мережу. А не витягувати із бізнесу.

Голова Буденецької сільської ради Федорян Микола Костянтинович:

“Це позитивні зміни для села. Вся громада дуже задоволена, що завод запускається законно та такими темпами. Віримо, що для багатьох односельчан будуть створені нові робочі місця, а найголовніше – це джерело доходу для бюджету громади.

7

Чесно кажучи, ми вже й не вірили, що щось з нашого заводу мінвод вийде. Якщо ще місяць тому ми їхали в Сторожинець і по правій стороні бачили тільки хащі та понищені будівлі, то сьогодні приємно побачити, як з вчорашнього “металобрухту” відбудовуються обриси нового підприємства.

Дуже вдячні пану Морхану за те, що він за власні кошти розчистив та розширив канал річки. Адже основною проблемою було те, що коли підіймалася вода, затоплювало найближчі господарства. Важко сказати, скільки затрачено на це коштів, але жителі села безмежно вдячні за це.

Вірю, що дуже скоро про Буденецький завод мінвод заговорять не тільки в області, а й по Україні та за її межами.”

Категорія: Важливо Новини району
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ