Незручні проблеми Давидівської школи

main

Не так вже й давно, у вересні, в Давидівській ЗОШ І-ІІІ ступенів сталася дуже неприємна ситуація – більше 50 учнів та вчителів попали в лікарню з симптомами отруєння невідомою речовиною.

На ноги були підняті всі служби району та навіть області. Фахівці різних напрямків досліджували зразки повітря, грунту, харчових продуктів, води тощо не тільки в школі, а й на прилеглих територіях. Також були здійснені огляди домашніх господарств та опитані жителі села. По факту перевірки не було переконливих висновків – ніхто не бачив документів та підтвердження, а чим саме отруїлися діти?

Саме факт можливого приховування та некомпетенції державних органів влади та відповідних структур в даному напрямку довів до того, що в Давидівці батьки дітей влаштували справжній бунт з вимогою пояснити ситуацію, що склалася навкруг отруєння дітей.

Представники місцевої влади, зокрема Санепідемстанції, Управління освіти Сторожинецької РДА та особисто перший заступник голови Сторожинецької РДА Діана Ковальчук тоді запевнили присутніх на стихійному мітингу, що ситуація під контролем і коли будуть висновки експертів, батьків зберуть та повідомлять про результати.

Треба зазначити, що по сьогоднішній день жодних пояснень, крім листів на адресу директора школи та начальника Управління освіти, сім’ї, молоді та спорту, офіційно ніхто не отримував. Засоби масової інформації жодних форм власності офіційно про результат розслідування цих подій також не були повідомлені. Були проведені тільки прес-конференції та висунуті різні версії події різними фахівцями.

Ситуація замовчувалася? Незрозуміло, ким був наданий дозвіл на зняття пломб та початок навчального процесу.

Показовим в цій ситуації є лист від Головного Управління Держсанепідемслужби у Чернівецькій області губернатору Олександру Фищуку, у якому зазначено, що робочою групою, яка працювала аж три дні, виявлено, що отруєння відбулося інгаляційним шляхом, а токсикант має загальнотоксичну дію.

Крім того, що у досліджених зразках повітря, води, проб грунту та лако-фарбових матеріалів відхилень від нормативних значень не знайдено, у листі зазначено, що в зразках крові та сечі госпіталізованих дітей, які мали погане самопочуття, виявили ацетон, бензол, толуол, ксилол, нітробензол у слідовій кількості. А ось про причину отруєння не сказано жодного слова.

2

3

4

При чому Глибоцьке міжрайонне управління Головного управління Держсанепідемслужби Чернівецької області повідомило, що в результаті проведення лабораторних досліджень проби води відповідають санітарним нормам.

6

Нещодавно до нас надійшли чутки, що в Давидівській ЗОШ не все так добре. Першою на сполох почала бити Дарина Мельничук, шкільна медична сестра. Вона розповідала, що ті діти, які постраждали від отруєння, надалі часто звертаються до медпункту школи з скаргами на погане самопочуття, високий тиск та температуру. Дійшло до того, що медсестра написала заяву на звільнення.

1

Панічні настрої, попри загальну тенденцію до замовчування цієї ситуації, підтримала директор школи, Ліза Миколаївна Мишко. Вона звернулася до нас з проханням висвітлити цю ситуацію для громади.

Не на камеру ми поспілкувалися з батьками дітей, які розповіли, що вони не довіряють жодній офіційній інформації та взагалі не проінформовані, чим саме хворіють на сьогоднішній день їхні діти, а також чим їх лікувати. В окремих випадках навіть зазначали, що у дівчат, які ще у вересні отруїлися в школі, почало випадати волосся.

Треба зауважити той момент, що деякі батьки принципово не пускають дітей до школи, пояснюючи це тим, що діти вдома почувають себе набагато краще і взагалі не хворіють. Буквально пояснювали так – дитина день в школі, а тиждень вдома. І цей тиждень в плані лікування обходиться дуже дорого. При чому, вони не розуміють, від чого лікують дітей. Хоча, як зазначила директор школи, деякі батьки маніпулюють цією ситуацією.

З проханням розповісти про ситуацію навколо отруєння дітей з Давидівської ЗОШ І-ІІІ ст. ми звернулися до першого заступника голови РДА Діани Миколаївни Кольвачук, яка одночасно є головою комісії по розслідуванню цього отруєння:

Інтерв'ю з першим заступником голови РДА

“-Значить коли тоді ми були в Давиденах, був В’ячеслав Миколайович Чернявський. Він написав офіційний лист губернатору, у якому описував ті процедури, що були проведені у тій школі і так далі. Вказує на те, що на сьогоднішній день триває розгляд справи і ще не всі висновки судмедекспертів є готові.

– Стан дітей тих?

– Дітей оглянула комісія, виїжджала виїзна рада, возила дітей автобусом туда, після того навіть коли діти приступили до навчання попросили батьків, щоб батьки надали дозвіл для обстеження.  Дітей мали обстежити.

– На сьогоднішній день там є якісь подібні випадки? Чи ви володієте ситуацією? 

– Ніхто не скаржиться. Тобто мені не відомо. На сьогоднішній день ми бачимо, що то тепло, то холодно, що тиск у повітрі міняється у людей і дітей, і є проблеми з головними болями. Це явище можливо і є, що голова, можливо, болить у дітей. Але так, щоб там щось харчового було у дітей… Після того була перевірка стану харчування.

– Справа в тому, що наскільки нам відомо, ті ж діти надалі втрачають свідомість, надалі хворіють.

– Ми попередили всіх – і батьків, і класних керівників – як тільки щось трапляється, відразу викликайте лікаря і він надасть допомогу.

– А вас, як голову комісії, треба ставити до відома, у таких питаннях?

– Нехай кладуть. Нічого не маю проти.

– Скажіть, будь ласка, може варто цих дітей забезпечити санаторно-курортним лікуванням? Там буквально 7-9 дітей, які постійно скаржаться на стан здоров’я.

– Я не можу сказати, знаєте, я не є медик, щоб давати якусь таку оцінку. Я вам скажу інше. Є медики у нас в лікарні, які надають такі довідки для санаторно-курортного лікування. Дитина проходить обстеження і вони дають довідку, що дитина потребує санаторно-курортного лікування. Якщо діти хочуть, я не думаю, що там в лікарні хтось їм відмовить пройти обстеження і отримати цю довідку. У нас у “Молоду Гвардію” можуть їхати діти, куди можна дітей направити, щоб діти відпочили і оздоровилися.

– Ви, як голова комісії, не цікавилися цією ситуацією? Не телефонували, не питали? 

– Я постійно спілкуюся з ними. Не знаю, щоб там було щось такого катастрофічного. Не має нічого такого надприродного. Ситуація постійно на контролі. У мене була бабуся двох дітей, які там навчаються в школі. Я запитувалась як там діти. Хотіла, щоб допомогли їм. Можливо потрібен одяг, їжа, тому що сім’я малозабезпечена.

Це у нас постійно на контролі. Не дай Боже що – краще попередити, аніж…

– Ми хочемо вияснити цю ситуацію, чим вона закінчилася, які результати. 

– Я думаю, що допоки результатів слідства немає, то ті результати які були вказані – будуть голослівними.

– А не може вийти так, що допоки триває слідство, ще хтось з дітей може постраждати?

– Коли обстежували цих дітей, були виявлені ті хвороби, що навіть батьки не знали про їх існування. Виявили навіть відсутність щеплення. Дітей обстежували всіх. Батькам вказали, що їхня дитина має ту чи іншу хворобу. Рекомендували звернутися у Чернівецькі лікарні, щоб там кваліфіковані спеціалісти обстежили, написали яке лікування потрібно цим дітям. Там є навіть такі батьки, які не знають, що діти хворіють.”

Оскільки голова РДА Бартош Ярослав Михайлович наразі знаходиться у відпустці, після цієї розмови ми завітали до голови районної ради Лосіка Івана Івановича. Терміново в кабінеті голови райради була скликана нарада по даному питанню, де були присутні головний лікар Сторожинецької ЦРЛ Плегуца Матвій Дмитрович та головний лікар Центру ПМСД Євдкоменко Анатолій Олександрович.

Лікарі зазначили, що від батьків учнів та дирекції школи до районної лікарні звернень не було. На нараді вирішили направити до Давидівської ЗОШ І-ІІІ ступенів бригаду лікарів різного профілю для повторного обстеження дітей.

Як нам стало відомо, на сьогоднішній день одна дитина була направлена для додаткового обстеження в обласний центр, а одну обстежують в Сторожинецькій ЦРЛ.

Ліза Миколаївна у своєму інтерв’ю зазначила, що школі досі не підписали дозвіл на початок навчального процесу.

Батьки школярів казали, що готові задля вирішення цієї ситуації і в інтересах здоров’я їх дітей збираються дійти до самих високих інстанцій в Києві. А ми в свою чергу готові висвітлити відповідь на питання: “А що ж таки сталося в Давидівській ЗОШ?”

Категорія: Важливо Події
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ