Красноїльська маланка. Заряд позитиву

main

Сьогодні у Красноїльську відбувається традиційна Маланка. На це свято групи маланкарів з усіх кутів селища проходять головною вулицею під традиційні пісні і збираються на площі біля сільської ради.

Хода вражає кількістю та різнобарв’ям костюмів – ведмеді, яких ведуть “цигани” з булавами, вояки, лікарі, поліцейські та багато інших. Звичайно, щоб отримати потужний заряд позитиву від дійства, треба було проїхати вже традиційні “блок-пости” на всьому шляху від Сторожинця до Красноїльська, де “поліція” за символічну суму пропустить далі та вручить “талончик”, щоб на зворотньому шляху вже не торгуватися.

В цей день на вулиці виходять всі жителі – від малого до великого – та супроводжують ходу до центра селища. Ми пройшли з маланкарями з кута де Сус, зустрівши по дорозі всі п’ять маланок – кожна з окремого кута та кожна з своїми особливостями. Наприклад, костюми “ведмедів” важать від 40 кілограм у найменших учасників ходи та до 120 кілограм – для дорослих, а оформлення всіх костюмів учасників Маланки для кожного кута селища різне.

1

13

12

11

10

9

8

7

6

5

4

3

2

14

29

28

27

26

25

24

Категорія: Важливо Культура Новини району
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ