В районній бібліотеці зустрілися з ліквідатором аварії на ЧАЕС

1

Нещодавно в районній дитячій бібліотеці провели годину-застереження “Земля Чорнобильська гірчить у полях і ріках”, у рамках якої підготовлено перегляд літератури “Збережемо планету від катастрофи” та оформлено виставку-заклик: “Чорнобилю кажемо – ні!”. Присутні мали змогу ознайомитись із уривками документального фільму “Чорнобильські дзвони”.

Ведучі Зінаїда Салванівна Бойчук та Ярослава Степанівна Лазарук підготували розповіді про трагічні події та нагадали, що 26 квітня 1986 року на благодатній землі українського Полісся, майже в центрі Європи, за 110 кілометрів від столиці України Києва, сталася аварія, яку вважають однією з найбільших у світі екологічною катастрофою. Тоді Чорнобильська катастрофа вразила весь світ страшним розмахом нечуваної раніше біди, трагічні наслідки якої відчуватиме ще не одне наступне покоління.

На заході зазначили, що від аварії на ЧАЕС в Україні постраждали мільйони людей. Ця трагедія зачепила долю кожного українця.

2

Також до цієї чорної дати в районній бібліотеці пройшла година пам’яті “30 років віч-на-віч з Чорнобилем”. Присутнім ще раз нагадали, що Чорнобильська катастрофа вразила весь світ, приголомшила людей страшним розмахом незвіданої раніше біди, яка вже 30 років не втихає у нашій свідомості.

Свою історію перебування під час ліквідації на Чорнобильській АЕС розповів запрошений на захід ліквідатор Крушніцький Валерій Михайлович, який у Чорнобильській зоні був санінструктором, а пізніше фельдшером батальйону.

Всі ці події були викладені ним в співавторстві з місцевою письменницею Марією Єремійчук в книзі “Дорогами  долі”, яка вийшла в 2014 році.

За активну участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС отримав подяку та грамоту за стійкість та мужність при виконанні професійних обов’язків, нагороджений медаллю “Захисник Вітчизни” Президентом України, а за гідне виконання професійного та громадського обов’язку, самовідданість та мужність при ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та з нагоди 30-х роковин аварії на Чорнобильській АЕС Валерію Михайловичу вручено Знак народної пошани орден “Герой Чорнобиля”.

3

Він зазначив, що трагедія, яка сталася 30 років тому, має бути пересторогою для людства, уроком не тільки для нинішнього покоління, а й для майбутніх.

Читачам  були представлені уривки з фільмів про Чорнобильську катастрофу, про 30-ти кілометрову зону відчуження, про ліквідаторів, які працювали в найбільш небезпечних зонах, про переселенців уражених чорнобильською бідою.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять про померлих ліквідаторів, що врятували світ від екологічної катастрофи вселенського масштабу.

Під час зустрічі  присутні дізналися про руйнівні наслідки катастрофи і важливість почуття відповідальності кожного з нас. Молоді користувачі бібліотеки зацікавлено слухали, задавали питання та підтримували розмову.

Під кінець заходу Валерія Михайловича привітали квітами, як учасника ліквідації аварії на ЧАЕС і подякували за виділений час і змістовну розповідь.

“Чорнобиль це – чорний біль нашої землі. І скільки б не минуло років, все одно це слово полум’янітиме чорним вогнищем скорботи, – зазначив ліквідатор Валерій Михайлович. – Всі ми, все людство має солідаризуватися  під єдиним закликом: “Чорнобиль – трагедія, яка не має повторитися”. Всі повинні зрозуміти, що безпека людини – найголовніший пріоритет Української держави.

Ми повинні радіти життю і не забувати за всіх рятівників, які відвели від нас страшну катастрофу і за інших, непричетних ні до ядерного ремесла, ні до аварії, хто відкрив собою список безневинних жертв. Нехай пам’ять про них буде вічна, як вічним є щорічне полум’я чорнобильських свічок. Не допустимо більше нових Чорнобилів, не завдамо рідній землі мук і страждань!

По закінченню зустрічі присутні ознайомились з  книжковою виставкою “30 років віч-на-віч з Чорнобилем”, на якій розміщено книги з спогадами очевидців цієї трагедії, фотографії тих, хто ціною власного життя врятував світ, а також вирізки статей з періодичних видань.”

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ