Бути чи не бути новій Тисовецькій школі?

 

Пройшло 130 років з тих пір, як Австро-Угорська Імперія побудувала казарму, що за часів Радянського Союзу стала для дітей села Тисовець школою. Все б нічого, якби не час, який призвів до суттєвих руйнацій – навчальний заклад вже довгий час в аварійному стані.

Нещодавно, 11 вересня, терпіння батьків не вистачило і директор школи, Левицька Світлана, зібрала батьківські збори. Староста, місцеві депутати, представники ЗМІ  і небайдужі жителі обговорили проблему відсутності місця для навчання.

Ситуація критична, так як по санітарно-гігієнічним нормам в цій школі знаходитись неможливо і небезпечно: наскрізні тріщини, пліснява, грибок, з’їдене короїдом дерев’яне перекриття. Школа розрахована на 130 учнів, а вміщує зараз 300. Їдальня розрахована на 36 учнів. Класи розміщені у чотирьох корпусах, що знаходяться від центрального на відстані до 200 метрів, деякі класи прохідні, що взагалі недопустимо, площа класних кімнат на одного учня – до 1 м² при нормі 2,4 м².

Спортзалу, роздягалень, внутрішніх туалетів, кабінетів для праці, ігрових кімнат взагалі немає.

Катастрофічно не вистачає приміщень. В цьому році два класи розташували в приміщенні сільради. Що робити в наступному – не знає ні директор, ні керівництво громади.

Ще в 2009 році були виготовлена документація на будівництво нової школи у Тисовці, але на даний час кошторис потребує допрацювання.

Депутати і активісти села неодноразово зверталися до керівника нашої громади Василя Тодеренчука з проханням розпочати будівництво нової школи. Голова громади мав взяти на себе відповідальність за поновлення документації проекту нової школи. На жаль, за два роки існування громади, це питання не вирішилося.

В грудні 2016 року сесією було  виділено 3 мільйона гривень. Відповідальним за оновлення проекту призначили старосту села. Всі чекаємо і надіємось що справа рухається, але на жаль…

Що було зроблено за півтора роки: 22.08.16 року депутат Юрій Аксентій подав до сесії звернення про фінансування будівництва школи; 02.09.16 року сільрада відправила 4 звернення під №1032 в Міністерство освіти, Прем’єр-Міністру Володимиру Гройсману, народному депутату Григорію Тимішу та голові Чернівецької ОДА Олександру Фищуку – це був перший крок по вирішенню питання від керівництва сільради; 06.12.16 року сільрада надала копії відповідей на ці звернення.

Одним словом, як сказав помічник народного депутата Тарас Боярчук: “Спочатку зробіть щось самі на місцях”.

У відповіді ОДА сказано, що у зв’язку із низькою будівельною готовністю не можуть фінансувати з коштів субвенції у 2016 році. На інвестиційні програми Регіонального Розвитку у 2015-2017 роках такі документи не подавались.

Міністерство регіонального розвитку відповіло, що до 2017 року в перелік фінансування проектів області не було включено і вони надали пропозицію подати проекти на 2017 році. Крім того громада може подати заявку на субвенцію інфраструктури. Нічого жодного разу ніхто не подав. На 2018 рік також нічого не подали.

Замість того, керівник швиденько просунув питання реконструкції-добудови старої школи за зверненням директора школи і весною депутати проголосували за виділення 1,5 мільйони гривень.

Під час виготовлення проекту виявилося, що сума збільшилася до 6,5 мільйонів. Так як, на практиці, всім відомо що по реалізації проекту це буде всі 10 мільйони гривень – депутати відмовили голові в реалізації цього проекту наприкінці серпня на освітній комісії.

До того виявилося, що на горищі цього корпусу у несущій стіні наскрізна тріщина, в яку просовується рука. При огляді 11 вересня на цій тріщині був наклеєний папір для розуміння того, наскільки тріщина збільшується. Про реконструкцію цього приміщення годі говорити.

Батьки погодилися з тим, що реконструкція не вирішить проблеми і ці 6,5 мільйони потрібно було направити на початок будівництва нової школи. А також 6 мільйонів, що в тому році витратилися на будівництво доріг, які на балансі Служби автомобільних доріг. В цьому році заплановано ще 6 мільйонів.

Замість того, щоб добиватися виконання обов’язків даною Службою, керівник громади не подав жодного звернення по ремонту цих доріг ні на 2016, ні на 2017 роки. На дорогах ситуація аварійна!

Ну скажіть, будь ласка, де ж хоч одна участь, хоч в одному українському чи міжнародному проекті за півтора року по школі чи по дорогах могла бути? Де та школа, що наш голова громади обіцяв тисівчанам, коли йшов на вибори?

Держслужбовці, які відповідають за цю ситуацію, схаменіться, поверніться і подивіться в бік жителів громади!

Анна Пантя, Великокучурівська громада

Категорія: Важливо Відео Статті Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ