В Новобросківецькій ЗОШ провели Тиждень фізики

Вивчення фізики в школі спрямовано на формування в учнів базових фізичних знань про явища природи, розкриття історичного шляху розвитку фізики, ознайомлення з діяльністю та внеском відомих зарубіжних та вітчизняних фізиків; розкриття суті фундаментальних наукових фактів, основних понять і законів фізики, демонстрація розвитку фундаментальних ідей і принципів фізики; формування в учнів алгоритмічних прийомів розв’язання фізичних задач та евристичних прийомів та способів пошуку розв’язку проблем; формування і розвиток в учнів експериментальних умінь і дослідницьких навичок, умінь описувати і систематизувати результати спостережень, планування і проведення невеликих експериментальних досліджень, проведення вимірювання фізичних величин, вміння робити узагальнення й висновки; спонукання учнів до критичного мислення та застосування набутих знань в практичній діяльності.

Під керівництвом учителя фізики Олени Василівни Маніліч в Новобросковецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів проводився Тиждень фізики. Проведення таких заходів поглиблює теоретичні та практичні знання учнів з предмету, розвиває творчу уяву та прививає любов до предмету.

До підготовки вчителька підійшла творчо, використала нестандартні форми проведення виховних заходів та технічні засоби: комп’ютер, мультимедійний проектор, записи фільмів, проведено багато дослідів.

На виховних заходах учні мали можливість показати знання з фізики, вміння використовувати їх на практиці. Під час проведення виховного заходу на тему «Будьмо знайомі – я фізика» учні 6-10 класів розповідали про фізику, як науку та фізичні явища.

На заході продемонстровано багато фізичних явищ: світлові, звукові, теплові, механічні. Звучали на заході загадки, вірші і пісні про фізику та фізичні явища. Учениця 10 класу Драганчук Каріна презентувала проект на тему: «Температура проти тиску» з яким вона здобула ІІ місце в обласному конкурсі «Юних фізиків».

Під час проведення виховного заходу на тему «Фізичний калейдоскоп», в якому змагалися дві команди: «Юні фізики» (учні 7 класу) та «Фізикознавці» (учні 8 класу), діти мали можливість показати свої знання з фізики, відповідаючи на поставлені запитання.

З командами проведено сім конкурсів, а саме: конкурс «Розминка», де кожен з учасників команди відповідав на два запитання; «Щасливий випадок» – команди відповідали на запитання-загадки протягом 1 хвилини; конкурс «Що? Де? Коли?», під час якого учасники команд відповідали на п’ять запитань, що потребують повної відповіді; конкурс «Конкурс капітанів», де капітани команд за 1 хвилину співставляли фізичну величину та прилад для її вимірювання; конкурс «Анаграма», де команди мали завдання перекласти літери в 12 словах так, щоб отримати слова, пов’язані з фізикою; конкурс «Чи розумніший ти за п’ятикласника», де діти відповідали на запитання, взяті з підручника природознавства за 5 клас та конкурс «Відгадай ребус».

З глядачами було проведено гру-аукціон «Чорний ящик», під час якої діти відгадували, що знаходиться в чорному ящику. В даному конкурсі перемогу здобула команда “Юні фізики”, вгадавши, що в ящику знаходилося дзеркало.

В рамках проведеного Тижня фізики учнями 10 та 11 класів була проведена розважально-пізнавальна програма «Свято цікавої фізики».

Глядачі мали можливість послухати про фізику як науку, основні етапи розвитку фізики та історію вчених фізиків. Сформовані команди учнів 10 та 11 класів, сходинка за сходинкою, крокували до перемога.

Сходинок у грі було п’ять – І сходинка «Електровікторина», на якій команди по черзі давали відповіді на запитання; ІІ сходинка – «Пограємося», де учасники визначали швидкість іграшкового автомобіля; ІІІ сходинка, по якій крокували учні, – «Азбука електроніки», де кожна команда по черзі називала 4 елементи електричного кола за їх умовним позначенням; ІV сходинка – «Змагання лідерів», де кожен лідер з команди повинен придумати на кожну літеру названого фізичного терміну, які ви знаєте одиниці фізичних величин, назви приладів. При цьому кожна літера названого слова повинна стати початковою літературою придуманих слів. V сходинка – фізичне доміно «Чи знаєш ти формули?», під час якого команди отримували по 2 картки , які лінією поділено на дві половинки, на одній із був запис фізичної величини та закону, на іншій – команди записували їх математичну залежність (формулу). Під час цієї розважальної програми перемогу здобула команда учнів 11 класу з невеликим розривом в 0,5 бала.

Під час проведення тижня всі класи взяли участь у виготовленні фізичної газети. Учні також відгадували загадки, розв’язували ребуси, кросворди.

Олена Василівна залучила до участі у виховних заходах всіх учнів 5-11 класів. Найактивнішими учасниками були учні 7, 8, 10, 11 класів. Серед них Драганчук Каріна, Косован Максим (10 клас), Гаврилюк Михайло, Косован Юрій, Лутанюк Іван, Ходан Надія (11 клас), Ходан Ігор (9 клас), Ходан Тетяна, Стратійчук Марина, Гаврилюк Дарина (8 клас), Дондюк Анна, Ходан Христина, Гриндей Вадим, Маніліч Юрій (7 клас), Косован Марина, Побіжан Валентина, Лутанюк Дарина (6 клас), Грезюк Максим, Демчук Надія, Кривко Олена, Стратійчук Андрій (5 клас). Найактивніших учнів було нагороджено солодкими призами.

Категорія: Освіта
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ