У Сторожинці відбулося громадське обговорення роботи Сторожинецького лісгоспу

Сторожинецький лісгосп один з перших в промисловому секторі всієї Буковини, у тому числі серед галузевих підприємств, успішно пройшов процедуру оцінки впливу на довкілля (ОВД), проведену Міністерством екології та природних ресурсів України.

Завдяки проведенню такої оцінки, державні структури, громадськість за допомогою сучасних, європейського рівня, методів та підходів мають можливість визначити і проконтролювати роботу підприємства щодо дотримання ним усіх екологічних вимог.

ДП «Сторожинецьке ЛГ» розпочало процедуру оцінки впливу на довкілля ще 14 березня цього року, оприлюднивши на сайті Мінприроди, у єдиному реєстрі ОВД, вичерпну інформацію про свою діяльність. Тож у вільному доступі, включаючи Інтернет ресурси, усі бажаючі могли ознайомитися з описом планованої роботи лісогосподарського підприємства.

У залі засідань Сторожинецької РДА також відбулося громадське обговорення роботи Сторожинецького лісгоспу за участі громадськості, керівників Сторожинецької райдержадміністрації та райради, спеціалістів управління екології та природних ресурсів Чернівецької облдержадміністрації, журналістів.

Головувала на громадських слуханнях Марина Шимкус, начальник відділу оцінки впливу на довкілля Міністерства екології та природних ресурсів України.

Директор підприємства Ігор Беленчук детально розповів у про усі аспекти роботи свого трудового колективу, доповів про техніко-економічні показники, зупинився на проблемних питаннях та виробничих планах.

«Лісозаготівельні роботи головного користування на 80% проводимо рівномірно-поступовими рубками, що є на сьогодні найбільш екологічно виправданими, – зазначив Ігор Іванович. – Це дозволяє нам при заліснені ділянок робити акцент на природному поновленні лісу, завдяки чому у нас зростають гарні ліси, які ми залишимо нащадкам у відмінному стані. При посадці культур використовуємо якісні сіянці зі своїх лісових розсадників».

Директор держлісгоспу зупинився на заміні сухостійних лісових ділянок корінними лісовими породами дерев, що дозволило сторожинецьким лісівникам успішно вирішити складну екологічну проблему масового всихання похідних ялинників.

У доповіді також було наголошено на охороні об’єктів природо-заповідного фонду, у тому числі національного значення, що є у держлісфонді Сторожинецького лісгоспу. При прокладанні трелювальних волоків на лісосіках, при будівництві лісових доріг, які у більшості своїй виконують також важливу соціальну функцію транспортного сполучення між населеними пунктами, обов’язково враховується екологічна складова.

Наголошено, що усі лісогосподарські заходи у лісництвах проходять під контролем і у супроводі спеціалістів наукових закладів системи лісового господарства країни. Ігор Іванович Беленчук відповів на запити громадських активістів, представників ЗМІ.

Не так давно діяльність лісгоспу була розглянута на спільному засіданні райради і райдержадміністрації з виїздом на лісові ділянки, де проводилися лісогосподарські заходи.

«Ми переконалися у екологічно та економічно ефективному веденні лісового господарства Сторожинецьким лісгоспом, – сказав присутній на громадських слуханнях голова РДА Ярослав Бартош. – Лісове господарство є провідною галуззю нашого району. Робота наших лісгоспів, у тому числі Сторожинецького держлісгоспу, побудована у рамках чинного законодавства, на засадах невиснажливого і ефективного користування лісовими ресурсами. А тому в нашому районі нема збурень ні громадськості, ні деревопереробників. Це заслуга також і керівництва Сторожинецького лісгоспу. Провідне підприємство краю, виконуючи усі планові виробничі показники, не забуває також про свою соціальну відповідальність перед районом».

«Оцінка впливу на довкілля сьогодні є обов’язковою для усіх суб’єктів виробничої діяльності, – наголосила Марина Шимкус з Міністерства екології та природних ресурсів України. – Приємно відзначити, що Сторожинецький лісгосп успішно зробив добре починання для інших підприємств Чернівецької області»

Світлана ІСАЧЕНКО

Категорія: Події
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ