У мисливському господарстві «Зубровиця» заготовили вдосталь кормів для зимової підгодівлі диких тварин

Працівники мисливського господарства «Зубровиця», що є структурним підрозділом ДП «Сторожинецький лісгосп», потурбувалися про кормові запаси для належної підгодівлі взимку диких тварин.   

Шість єгерів лісгоспу, кожен на своїй дільниці, забезпечили складування у кормових сховищах загалом 15 тисяч кормових віників з поживних трав, топінамбуру та гілок фруктових дерев, а також до 30 тонн сіна, скошеного на лісових лугах і галявинах.  

«Закуповуємо близько 40 тонн зерна кукурудзи. У кожному лісництві закладені кормові поля, куди взимку навідуються лісові мешканці, – розповідає головний мисливствознавець Сторожинецького лісгоспу Сергій Чистов. –  Особливу увагу цього року приділили забезпеченню кормової бази у вольєрі для зубрів. Адже завдяки успішній реалізації програми з відродження буковинського зубра, сьогодні у напівдиких умовах вольєру проживає 8 тварин, яких ми після їх адаптації випускатимемо у ліс».

Вольєр для утримання маточного поголів’я зубра європейського площею 81 га діє території Банилівського лісництва. Від мисливського господарства тут працює єгер Петро Ілліч Песарюк.

«Усе літо ми інтенсивно працювали над розширенням пасовищ у вольєрі, бо раніше мали лише двох зубрів, а тепер у чотири рази більше, – розповідає Петро Ілліч. – Окрім того у вольєрі бігають 35 косуль разом з цьогорічним молодняком. Є про кого турбуватися. Тому ми накосили і складували 15 тонн сіна, заготовили 3 тонни вівса. У вольєрі в різних місцях поставили 10 годівниць, які вже наповнені сіном і кормовими добавками, а також 4 солонці з спеціальною сіллю з мінералами і вітамінами. На розчищених полях висіяли конюшину, інших багаторічні соковитих і поживні трави, засіяли озимину. Маємо також пів гектара топінамбурового поля. Словом, звірі будуть ситі».

За матеріалами останньої таксації, у лісових угіддях Сторожинецького лісгоспу є 130 оленів благородних, 360 косуль, 250 диких кабанів, рисі, вовки і 4-6 ведмедів, кількість яких варіюється через активну міграцію цього звіра. А також 27 голів диких зубрів.

«При веденні лісогосподарських заходів обов’язково орієнтуємося на потреби мисливського господарства, – наголошує інженер лісових культур ДП «Сторожинецький лісгосп», кандидат сільськогосподарських наук Вадим Михайлович Яковишин. – Плодові лісові дерева не відводимо у рубку, залишаємо для птахів та звірів. Вводимо в насадження дуби і буки, плоди яких є кормовою базою для фауни.

Мисливське господарство «Зубровиця» займає територію у 20,1 тис га з 39,7 тис га загальної площі Сторожинецького лісгоспу.

Додамо також, що з року у рік служба головного мисливствознавця Сторожинецького лісгоспу демонструє найкращі показники в області з боротьби з браконьєрством. Уже цього року на порушників законів про полювання складено 17 протоколів, з них троє притягнуті до відповідальності із відшкодуванням збитків на загальну суму 130 тис грн.

Джерело: ДП «Сторожинецьке ЛГ»

Категорія: Новини району
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ