Якщо раптом людині на вулиці стало зле

Лікарня

Сьогодні близько обіду на перехресті вул. Б. Хмельницького та Федьковича в Сторожинці одній людині стало недобре та вона впала, забившись. Перехожими було викликано швидку та чоловіка забрали до Сторожинецької ЦРЛ. В лікарні повідомили, що постраждалому були зроблені знеболюючі, накладені шви та призначено амбулаторне лікування.

Як взагалі поводитися в ситуації, коли раптово перед вами комусь стало погано або ви бачите людину, що лежить на землі та вам здається, що їй погано? Про це ми запитали у старшого фельдшера Карпатського відділення Чернівецького центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Гаврилюка Анатолія Ілліча:

“В будь-якому випадку потрібно негайно викликати швидку допомогу за телефоном 103 або 2-17-99 (прийомний покій Сторожинецької ЦРЛ). Перед приїздом швидкої допомоги можна провести деякі дії самостійно. Є декілька різних типів випадків, що зустрічаються найчастіше.

На вулиці ви можете побачити випадки епілептичного приступу чи судоми, у людини йде піна з рота, закочуються очі. Перехожий, що бачить таку ситуацію, може просто притримати людину, щоб вона не нанесла сама собі травми. По можливості потрібно притримати язик, обернувши перед цим пальці хустинкою або одягом.

Літом сезонно зустрічаються теплові або сонячні удари. Людина непритомніє і першим чином потрібно її перемістити в тінь. Далі по можливості облити холодною водою, підкласти валик під шию (не під голову) – це робиться для того, щоб була хороша вентиляція легень.

Якщо людина спіткнулася та вдарилася і втратила свідомість – просто повернути голову набік, щоб людина не захлинулася (не було аспірації). Не потрібно проводити будь-які інші дії, рухати людину, тому що можуть бути різні ускладнення.

Коли бригада швидкої працює – бажано при потребі максимально допомагати. Агресивна поведінка та шум – це тільки утруднює роботу медиків. Часто випадкові свідки щільно гуртуються навкруги постраждалого – не потрібно цього робити, оскільки такими діями ви утруднюєте доступ свіжого повітря.

Не будьте черствими. Якщо на ваших очах людині стало зле або ви бачите когось, хто лежить на землі і потребує допомоги – не проходьте мимо, викличте швидку допомогу. В даному випадку тільки від вас залежить життя та здоров’я цієї людини.”

Категорія: Важливо Події Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ