Як отримати безоплатні ліки? Роз’яснення Бюро правової допомоги

7 квітня відзначається Всесвітній День здоров’я. В нашій державі триває реформа охорони здоров’я. На закупівлю препаратів лікування рідкісних захворювань витрачається понад чверть усіх коштів державного бюджету, виділених для закупівлі ліків та медичних виробів.

ЯК ОТРИМАТИ БЕЗОПЛАТНІ ЛІКИ?

  1. Зверніться до лікаря та отримайте рецепт. 
  2. Завітайте до аптеки з позначкою «Доступні ліки».
  3. Отримайте ліки безоплатно або з частковою доплатою за рецептом.

Вартість ліків повністю або частково оплачує держава.У програмі беруть участь лише монопрепарати (які містять лише одну діючу речовину).

ЯК ОТРИМАТИ РЕЦЕПТ НА «ДОСТУПНІ ЛІКИ»?

З 1 квітня 2019 року ліки за урядовою програмою реімбурсації «Доступні ліки» можна отримати тільки за електронним рецептом, виписаним сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами через електронну систему охорони здоров’я. 

Крок 1. Пацієнт записується та приходить на прийом до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким у нього підписана декларація.

Важливо! Пацієнт має звернутися саме до свого лікаря. Якщо ви ще не підписали декларацію, це варто зробити. Без декларації скористатися програмою «Доступні ліки» буде неможливо.

Крок 2. Лікар проводить прийом і виписує рецепт.

Крок 3. Під час виписування електронного рецепту лікар разом з пацієнтом мають перевірити, чи номер мобільного телефону, зазначений в декларації є актуальним і належить пацієнту. Лікар повинен назвати вам код мобільного оператора та останні цифри номера.

Крок 4. Після перевірки номера телефону лікар виписує рецепт в електронній системі охорони здоров’я.

Крок 5. На мобільний телефон пацієнта приходить смс з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Зміст СМС: «Ваш рецепт : ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ».

Крок 6. За необхідності або на прохання пацієнта лікар може роздрукувати консультаційний висновок, який містить розділ з призначеннями, зокрема призначенням ліків. В цьому розділі зазначається інформація про виписані ліки та номер електронного рецепта.

Крок 7. Пацієнт йде у будь-яку зручну для нього аптеку, що бере участь у програмі «Доступні ліки». Називає працівнику аптеки номер рецепта.

Крок 8. Працівник пропонує пацієнту лікарські засоби, які є в цій аптеці і входять в програму «Доступні ліки».

Крок 9. Пацієнт обирає один із лікарських засобів і називає чотиризначний код підтвердження та отримує свої ліки. Якщо необхідного препарату немає пацієнт.

ДЕ ОТРИМАТИ ЛІКИ?

Пацієнт може обміняти рецепт на ліки у будь-якій аптеці в Україні, яка має договір з НСЗУ,  без прив’язки до місцевості, де цей рецепт був виданий. Шукайте наліпку  “Доступні ліки”.

ЧОМУ САМЕ ЦІ КАТЕГОРІЇ ЗАХВОРЮВАННЯ?

Механізм відшкодування вартості ліків (реімбурсації) поширюється на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму. 

Пріоритетність надали лікуванню цих хвороб, оскільки саме вони найбільше впливають на показники смертності населення або суттєво знижують якість життя пацієнта та ефективно лікуються на амбулаторному рівні. 

ЯКЩО В АПТЕЦІ ЗАКІНЧИЛИСЯ БЕЗКОШТОВНІ ЛІКИ АБО ТІ, ЩО ВІДШКОДОВУЮТЬСЯ:

  1. пацієнт може зачекати, поки ліки надійдуть в аптеку;
  2. пацієнт може звернутись в іншу аптеку;
  3. пацієнт може обрати іншу торгову марку та доплатити різницю.

ЯКІ ЛІКИ ПАЦІЄНТ МОЖЕ ОТРИМАТИ БЕЗОПЛАТНО, А ЗА ЯКІ ПОТРІБНО ДОПАЧУВАТИ?

Реєстр оптово-відпускних цін визначає максимальну ціну препарату, який може взяти участь в урядовій програмі «Доступні ліки».

Держава компенсує вартість найдешевшого лікарського засобу, який подав заявку на участь в програмі «Доступні ліки». Тобто такий препарат пацієнт матиме змогу отримати безоплатно. 

Дорожчий препарат, ціна на який не перевищує граничну референтну, пацієнт може отримати, доплативши різницю між мінімальною ціною та роздрібною ціною обраного препарату. 

Крім того, Міністерство охорони здоров’я представило мобільний додаток ресурсу «Ліки контроль», який дозволить пацієнтам перевірити наявність призначених лікарем препаратів у Національному переліку основних лікарських засобів.

Також у додатку «Ліки Контроль» можна:

  • перевірити чи входять потрібні пацієнту препарати у програму «Доступні ліки»;
  • знайти дешевші, проте настільки ж ефективні аналоги ліків;
  • ознайомитися з офіційними інструкціями застосування препаратів;
  • перевірити на предмет підробки.

Також нагадуємо про Загальнонаціональний право​просвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО​!» який реалізується Міністерством юстиції у співпраці з системою безоплатної правової допомоги, територіальними органами юстиції, за підтримки юридичних клінік, міжнародних донорів та партнерів.

Одним з ключових елементів, який забезпечує реалізацію проекту «Я МАЮ ПРАВО!», є надання громадянам безоплатної правової допомоги. Це дієвий та ефективний механізм, який дає можливість захистити свої права кожному.

Cторожинецьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Сторожинець, вул. Чернівецька, 6а (будівля Сторожинецької районної ради), 4 поверх. Серед основних послуг: надання правової інформації, консультацій та роз’яснень, доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України, надання допомоги у забезпечені доступу до вторинної правової допомоги.

Прийом громадян здійснюється у робочі дні з 8:00 до 17:00. Поспілкуватися зі спеціалістами можна за телефоном 2-28-99, а також за допомогою Skype-зв’язку. Для цього просто внесіть до списку контактів електронне ім’я відділу: «Сторожинецьке бюро правової допомоги» або логін бюро «[email protected]».

Начальник відділу «Сторожинецьке бюро правової допомоги» Г.Г. Іринич

Категорія: Здоров'я
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ