На Строжинеччині відбулося чергове виїзне засідання правління Чернівецької обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)

Сьогодні в районі проживає 162 ветерани афганської війни. За часи військового конфлікту чимала кількість юнаків Сторожинеччини, пройшла бойовими шляхами Афгану, шестеро з них – загинули.

Перед початком обговорення нагальних питань голова обласної спілки УСВА Георгій Козьма та голова районного осередку Іван Рибак нагородили побратимів почесними грамотами та подяками Верховної Ради за особливі заслуги перед українським народом, також головам осередків області презентували книги «Бойовими дорогами Афгану».

У виданні викладені матеріали про побратимів Сторожинеччини, які пройшли пекло війни. Повертаючись до питань, які обговорювалися на засіданні, на якому були присутні заступник голови Сторожинецької районної ради Володимир Філіпович та заступник міського голови Петро Брижак, голова буковинських афганців Георгій Козьма довів до побратимів ті рішення, які були прийняті на Всеукраїнському правлінні в Києві, яке відбулося 10 вересня цього року.

За словами Георгія Козьми, УСВА працює ефективно та впевнено, завдань, які ставляться перед організацією, стає все більше.

Серед основних, які були розглянуті, питання стану справ у державі і головні пріоритети діяльності УСВА щодо захисту прав населення й ветеранів України, питання про миротворчі ініціативи та заходи УСВА, питання проведення чергової звітно-виборчої Конференції УСВА, яке заплановане на 30 жовтня 2019 року.

На правлінні УСВА було зазначено, що головним досягненням цього періоду є прийняття урядом рішення за вимогою Спілки, яке дозволило підвищити пенсії інвалідам війни з числа рядового й сержантського складу і офіцерів, які не мали вислуги років і трудового стажу.

Питання медичної допомоги залишається пріоритетним питанням. Так, Чернівецькою обласною спілкою УСВА було розглянуто питання розподілу санаторно-лікувальних путівок, у результаті 14 районних осередків області отримали по путівці.

Також на прикладі Вижницького осередку УСВА, голова Василь Коновчук поділився результатами співпраці з міськими органами влади та надав колегам зразки програми фінансування районної спілки, основним досягненням якої є те, що вона впроваджується на 4 роки.  

Не менш важливим питанням, яке турбує ветеранів афганців, є монетизація пільг. Але це питання наразі не розглядається, оскільки досі немає правил виплат і оформлення.

Після засідання побратими відвідали Алею Небесної Сотні та Героїв Підгірʼя, вшанували біля памʼятника пам’ять полеглих афганців та відвідали фотовиставку, присвячену воїнам-афганцям Сторожинеччини, яка діє вже 30 років.

Вячеслав Хабайло

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ