У Банилові через блискавку загорівся будинок

30 червня у селі Банилів Підгірний сталася пожежа у господарській будівлі. До місця події направлено черговий караул Державної пожежно-рятувальної частини № 12 м. Сторожинець та одразу на допомогу направлено місцеві пожежні команди сіл Банилів Підгірний та Давидівка. За попередніми висновками фахівців причиною виникнення пожежі слугував розряд блискавки. Господарі зазнали значних матеріальних збитків. На щастя обійшлося без людських втрат.

Щоб уникнути таких наслідків слід влаштовувати блискавко- або грозозахист, який і дозволяє зберегти безпеку будинку і його мешканців.

Ураження блискавкою досить не часте явище. Воно складає десятимільйонну долю ризику. Проте навіть цей мізерний шанс можна мінімізувати, якщо дотримуватися декількох важливих правил та порад.

Аби уберегти себе під час грози слід дотримуватися наступних правил безпеки:

Під час грози, якщо ви перебуваєте вдома, зачиніть усі вікна та двері. В приміщенні не повинно бути протягу, що як магніт притягує кульову блискавку. Тримайтеся подалі від електроприладів, антен, проводів – всі вони притягують розряд.

Якщо ви перебуваєте на вулиці, уникайте високих дерев, металевих парканів, стін, біля яких ростуть дерева.

Якщо ви опинилися в лісі, не ховайтеся від грози на узвишші. Знайдіть низькі дерева, що стоять поряд. Ховатися під одиноким високим деревом небезпечно для життя. Ні в якому разі не бігайте й не плавайте. Зверніть увагу на місцевість: якщо на деревах помітні сліди від потрапляння блискавки, отже, ґрунт навколо має високу провідність електрики, і блискавка б’є туди постійно. Дуб, тополя, сосна та ялина найбільш уразливі для розрядів електрики, найменше – верба, клен та кущі.

Якщо ви опинилися в полі, знайдіть заглиблення в землі. Воно повинно бути сухим – волога земля сильніше проводить електрику. Якщо поблизу немає сухого заглиблення, сховайтеся в мокрій землі, але не лягайте в повний зріст.

Якщо гроза застала вас під час прогулянки на велосипеді чи мотоциклі, терміново зупиніться – це небезпечно. Коли ж ви знаходитеся в автомобілі, небезпека вам не загрожує. Але не забудьте зняти всі металеві антени з поверхні машини, які можуть притягувати розряди.

Пам’ятайте – під час грози ховатися потрібно не від води, яка падає з неба, насправді ховатися й рятуватися треба від блискавки, бо саме вона вбиває!

Відділ запобігання надзвичайним ситуаціям Чернівецького РУ Головного управління ДСНС України у Чернівецькій області

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ