Через санкції російський експорт впав на $33 мільярди. Ще $84 мільярди економіка РФ втратить внаслідок нафтового ембарго, – KSE Institute

Через санкційні обмеження Росія недоотримала від експорту $33 млрд. У наступному році, коли вступить у дію нафтове ембарго, російська економіка недорахується ще $84 млрд. При цьому завдяки санкціям російський імпорт зменшився на $55 млрд. Загалом у результаті обмежень торговельний оборот між РФ і країнами міжнародної санкційної коаліції скоротився на $88 млрд.

Про це йдеться у дослідженні Київської школи економіки. Використавши дані World Integrated Trade Solutions і Global Trade Alerts за 2019 рік, експерти KSE Institute підрахували торговельні втрати Росії від санкцій.

Імпортні втрати росії

У доковідний 2019 рік російський імпорт перевищив $220 млрд. Він складався на 44% з експорту з країн, які після 24 лютого відмовилися впроваджувати антиросійські санкції. Інші 56% припадали на експорт з держав, які після повномасштабного вторгнення об’єдналися у санкційну коаліцію.

Завдяки обмеженням експорт до РФ з країн санкційної коаліції впав майже вдвічі. За підрахунками KSE Institute, 31% російського імпорту досі надходить від членів санкційної коаліції. Натомість 25% (або $55 млрд) – опинилися під санкціями.

Найвідчутнішими для імпорту РФ стали експортні обмеження Євросоюзу. Через дії ЄС російський імпорт скоротився на $40 мільярдів, що складає 74% від усіх втрат. Також суттєвими є експортні санкції Японії ($6,5 млрд), США ($2,7 млрд) і Великої Британії ($2,1 млрд).

Разом з тим, ЄС лише на 42% зменшив свій експорт до Росії, а США – на 47%, тоді як Японія – на 91%, Британія – на 63%, а Канада – на 62%.

Попри значні торговельні обмеження, Захід не вичерпав можливості для економічного тиску на РФ, позаяк 31% російського імпорту, який припадає на учасників санкційної коаліції, досі не під санкціями. Зокрема, потенціал для розширення експортних обмежень зберігається у ЄС, який є найбільшим торговельним партнером Росії.

Експортні втрати росії

У доковідний 2019 рік російський експорт досяг майже $400 млрд. 57% свого експорту РФ направляла до країн, які після 24 лютого сформували санкційну коаліцію. Ще 43% експортної виручки надходили до Росії від держав, які вирішили ігнорувати політику санкційних обмежень.

Завдяки санкціям російський експорт впав на 8%, що у перерахунку на долари становить $33 млрд. Через імпортні обмеження Євросоюзу Росія недоотримала $15 млрд експортних надходжень. Ще $14 млрд російська економіка втратила через імпортні санкції США. А завдяки обмеженням Великобританії і Канади агресор недорахувався $2 і $1 млрд відповідно.

Водночас, ЄС наразі скоротив свій імпорт з Росії лише на 10%. Натомість Нова Зеландія повністю відмовилася від російських товарів і послуг, Канада скоротила імпорт на 97%, Австралія – на 93%, а США – на 62%.

Як відомо, з наступного року запрацює заборона щодо продажу російської нафти, яку у червні схвалили ЄС і Норвегія. Завдяки нафтовому ембарго російський експорт зменшиться ще на 21%, що складатиме 71% від загальних експортних втрат. У грошовому еквіваленті це чимала сума – майже $84 млрд. Однак, навіть попри відмову від нафти, на членів санкційної коаліції й надалі припадатиме 27% російського експорту.

Після впровадження нафтового ембарго мапа російського експорту зазнає суттєвих змін. Імпортні обмеження Євросоюзу і Норвегії зростуть з 10% до 60%.

Імпортні, як і експортні, санкції завдають відчутної шкоди економіці РФ. Втім, ЄС досі не погодив газове ембарго. Це дозволило б скоротити російський експорт, який наразі постраждав лише на 8%.

Довідка: KSE Institute – це аналітичний центр при Київській школі економіки. Спеціалізується на аналітиці, консалтингу, дослідженнях, розробляє стратегії та рекомендації щодо підтримки сильної й інноваційної економіки України.

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ