Помер Михайло Горбачов – перший і останній президент срср, автор знаменитої "перебудови"

У вівторок, 30 серпня, пішов із життя Михайло Горбачов – єдиний в історії президент СРСР (1990—1991). Йому був 91 рік.

Про це заявили у Центральній клінічній лікарні (ЦКЛ). “Сьогодні ввечері після тяжкої та тривалої хвороби помер Михайло Сергійович Горбачов”, – сказано в повідомленні.

Зазначимо, що у червні стало відомо, що стан Горбачова періодично погіршується. Його регулярно возили на гемодіаліз до однієї з московських лікарень. Точний діагноз політика не озвучували.

Горбачов був останнім Генеральним секретарем ЦК КПРС (1985-1991), останнім Головою Президії Верховної Ради СРСР (1988-1989), а потім – першим головою Верховної Ради СРСР (1989-1990).

Після цього він обіймав посаду президента СРСР (1990—1991).

Горбачов очолив кпрс у 1985 році, став самим молодим членом Політбюро (йому було 54 роки). Згодом він оголосив курс на гласність і перебудову, яка впродовж кількох наступних років фактично призвела до свободи слова і преси, а в наслідку – до виникнення парламентаризму і краху срср.

На міжнародній арені Горбачов взяв курс на скорочення ядерних озброєнь і зниження напруги у відносинах зі США і НАТО. Оголошена ​​Горбачевим перебудова сприяла падінню просовєтських режимів у країнах Східної та Центральної Європи, що зробило Михайла Сергійовича, очевидно, найпопулярнішим політиком свого часу.

У 1990 році Горбачов отримав Нобелевську премію світу.

Повідомляється, що похований Михайло Гордачов буде на Новодівочому кладовищі в Москві поруч із дружиною Раїсою Максимівною.

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ