"Буде дуже холодно": У "Нафтогазі" розповіли про старт та особливості опалювального сезону

Українців чекає найхолодніша зима за останні десятиліття – температура в приміщеннях становитиме 17-18 градусів за Цельсієм, а опалювальний сезон розпочнеться пізніше.

Про це заявив голова правління НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко в інтервʼю The Guardian, повідомляє “Економічна правда“.

За словами Вітренка, опалювальний сезон почнеться пізніше та завершиться раніше.

Це залежатиме від того, чи нададуть міжнародні союзники Україні кошти для закупівлі 4 млрд. кубометрів газу, а також від різних непередбачених обставин, як, наприклад, руйнування росією газової інфраструктури або подальше скорочення поставок в Європу.

“Без фінансової підтримки в нас не буде газу, і це означатиме, що в нас будуть дуже високі ризики для енергосистеми… – зазначив Вітренко. – Будуть відключення у багатьох місцях України. Що ж до опалення, то якщо в нас не буде цих 2 млрд куб. м, це означатиме, що деякі домогосподарства не отримають достатньо тепла… тому буде дуже холодно”, – додав голова НАК.

Він пояснив, що Україна видобуває близько 60% необхідного їй газу всередині країни, а решту закуповує в сусідів з Європейського Союзу за ринковими цінами.

Наразі Україні необхідно близько 10 мільярдів доларів на імпорт газу. Однак ці розрахунки можуть змінитися, якщо росія завдасть удару по будь-якому критично важливому об’єкту газової інфраструктури України, електростанціях або газовидобувних підприємствах.

Він додав, що близько 50% газових родовищ України розташовані в Харківській області, за 6-7 км лінії фронту. Якщо вони або українські сховища будуть пошкоджені, Україні доведеться імпортувати більше газу.

Також Росія також може ще більше скоротити поставки газу в ЄС, що призведе до його подорожчання.

Раніше повідомлялось, що НАК “Нафтогаз України” необхідно імпортувати до 3 млрд кубометрів природного газу для проходження опалювального сезону, в українських компаній можна викупити лише 1,2 мільярда кубометрів.

НАК “Нафтогаз України” навряд чи зможе накопичити в підземних сховищах 19 мільярдів кубометрів газу до опалювального сезону. Кабінет Міністрів зобов’язав НАК “Нафтогаз України” сформувати запаси природного газу у сховищах обсягом щонайменше 19 мільярдів кубометрів, зокрема за рахунок купівлі видобутого на території України природного газу.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив Міністерству фінансів опрацювати механізм спрямування коштів, отриманих державою від ренти на видобуток природного газу, на його закупівлю у внутрішніх видобувачів.

Станом на 8 серпня запаси газу в підземних сховищах (ПСГ) країни сягнули 12,2 млрд куб. м.

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ