США розсекретили дані розвідки про те, як Росія таємно фінансувала політиків у всьому світі. З 2014 року вона витратила на ці цілі 300 млн доларів

З 2014 року Росія витратила на посилення власного політичного впливу за кордоном щонайменше 300 мільйонів доларів, йдеться в огляді американської розвідки. Про це журналістам CNN, Reuters, New York Times, Washington Post та інших видань повідомили неназвані високопосадовці адміністрації президента США.

Розвідка США встановила, що за останні вісім років РФ таємно фінансувала іноземні політичні партії, окремих політиків та чиновників у понад 20 країнах. Передбачається, деякі перекази Росії могли залишитися непоміченими. За даними США, російська влада планувала витратити ще сотні мільйонів доларів на таке фінансування.

Таким чином, стверджують джерела Reuters і CNN, російська влада намагалася підтримати конкретні політичні партії, зокрема вкрай праві та націоналістичні, а також «маніпулювати демократіями» цих країн зсередини. При цьому конкретних імен політиків та назв партій співрозмовники видань не навели.

Як з’ясувала американська розвідка, для перекладів використовувалися підставні компанії, фонди, аналітичні центри, рахунки російських посольств та державних підприємств та інші шляхи. Фінансування здійснювалося у вигляді готівкових, електронних переказів, криптовалюти та дорогих подарунків, а операції контролювали російські відомства, включаючи ФСБ, приватні особи та бізнесмени. За словами чиновників, у фінансових схемах були замішані підприємець Євген Пригожин та заступник голови Держдуми РФ Олександр Бабаков.

За словами джерел журналістів, таке фінансування відправлялося до Албанії, Чорногорії, Мадагаскару, Боснії та Герцеговини, а також, можливо, до Еквадору. Крім того, чиновники розповіли про одну з азіатських країн, назву якої вони відмовилися уточнити, де, за їхніми словами, російський посол передав кандидату у президенти мільйони доларів готівкою. При цьому огляд не торкається можливого російського фінансування в США, яке спецслужби вивчали під час інших розслідувань.

Представник Держдепартаменту США Нед Прайс назвав таємні фінансові операції Росії “зазіханням на суверенітет”. «Це спроба позбавити людей у ​​всьому світі можливості обирати уряди, які, на їхню думку, найкраще підходять для того, щоб представляти їхні інтереси та цінності», – зазначив він.

Держдеп надіслав висновки розвідки американським посольствам у понад 100 країнах світу. Крім інформації про передбачувану таємну діяльність Росії в документі пропонуються кроки, які США та союзники можуть зробити для протидії Кремлю. Вони включають санкції, заборони на поїздки та висилку підозрюваних у шпигунстві та таємне політичне фінансування.

Як припускають у відомстві, найближчими місяцями Росія може все більше покладатися на свої інструменти таємного впливу, у тому числі фінансування іноземних політиків і партій, у Центральній та Південній Америці, Африці, на Близькому Сході та в Азії, щоб підірвати ефективність санкцій та зберегти своє вплив на фоні війни в Україні.

«Проливаючи світло на таємне фінансування Росією політиків та її спроби підірвати демократичні процеси, ми звертаємо увагу цих іноземних партій та кандидатів на те, що, якщо вони будуть потай приймати російські гроші, ми можемо і будемо їх викривати», — зазначив чиновник, який поговорив з CNN.

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ