Жовто-блакитні стрічки, «Червона калина» та допомога ЗСУ: у канадському Торонто – найбільший український фестиваль

У Торонто відбувається 26-й найбільший у Північній Америці український фестиваль – Bloor West Village Toronto Ukrainian Festival. Про традиції та особливості фестивалю Шпальті розповіла буковинка, яка бере участь у заході.

Bloor West Village Toronto Ukrainian Festival

Людмила Григорчук мешкає у Торонто вже три роки. Вона викладає в українській суботній школі і, власне, разом із колективом учнів, педагогів та батьків бере участь у фестивалі. Каже, що Bloor West Village Toronto Ukrainian Festival – це триденна масштабна подія, сповнена музичними та танцювальними виступами українських виконавців з усього світу. Це десятки торгових кіосків, які пропонують смачні українські страви (вареники, деруни та борщ), а також традиційний ринок мистецтв та ремесел, де можна придбати вишиванки, картини, прикраси та інші предмети колекціонування.

«Наш фестиваль – це народне віче і єдність з українцями»

Цьогорічний фестиваль відбувається під знаком вдячности всім громадам та країнам, які підтримують Україну.

«Фестиваль цього року – це ще один спосіб розповісти світові про Україну і запевнити у світовій підтримці. Це народне віче нашої громади, яка робить усе для того, щоб наблизити перемогу. Це — єдність українців Канади з Україною та цілим світом проти рашистської орди. Разом до перемоги! Слава Україні!» – йдеться в офіційному повідомленні від організаторів події.

«Червону калину» співали всією вулицею

«Фестиваль традиційно розпочався зі святкової ходи. Одну з найбільших вулиць Торонто повністю перекрили для руху транспорту. Жива синьо-жовта колона рушила від High park до святкової сцени. Сотні людей у національних українських костюмах закликали всіх канадців підтримати Україну, українців та наших воїнів. Звучав гімн нашої держави та гімн Січових стрільців.

А коли заграла «Червона калина», її співали всі: не лише учасники святкової ходи, але й глядачі, які, хоч і не є українцями за національністю, але є нашими однодумцями та друзями по духу», — ділиться враженнями Людмила Григорчук.

Наталія Галич — директорка суботньої школи в Торонто. Вона родом із Борщева, що на Тернопільщині.

«Саме зараз усі, як ніколи, розуміють і бачать, що Україна — вільна, Україна — незалежна, самостійна та незламна. Й українці надзвичайно сильно відчувають підтримку світу, зокрема звичайних людей у Канаді, США чи Європі. Весь світ допомагає Україні перемогти, і перемога вже дуже близько. Ми віримо в ЗСУ! Віримо в Україну і в українських людей!» —каже Наталія.

Цьогоріч фестиваль благодійний. Зокрема всі кошти, виручені за квитки на фестиваль, будуть спрямовані на придбання транспортних засобів для медичної евакуації та інші місцеві ініціативи по всій Україні.

Фото Людмили Григорчук

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ