ОДПІ: спрощенці сплатили 14,3 млн.грн. податків

ДПІ

Як повідомляють у об’єднаній державній податковій інспекції, позитивна динаміка у сплаті єдиного податку просліджується з початку року. Єдиний податок завжди був і залишається вагомим джерелом надходжень місцевих бюджетів та є серйозним важелем державного регулювання діяльності підприємців, що є суб’єктами спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності.

За підсумками 7 місяців 2016 року платниками спрощеної системи оподаткування та звітності сплачено до місцевої скарбниці 14,3 мільйони гривень єдиного податку, при запланованих надходженнях податку в сумі 12,5 мільйонів гривень. Бюджетні призначення виконано на 124,4 відсотки.

Показники сплати єдиного податку цього року перевищують  минулорічні надходження на 37,5 відсотка або на 3,9 мільйони гривень. Левова частка надходжень припадає на підприємців–фізичних осіб та складає 11,1 мільйони гривень.

Фахівці Вижницької ОДПІ нагадують, що єдиний податок сплачується безпосередньо до місцевих бюджетів, тож платники спрямовують свої податки на розвиток власного регіону.

Підприємці на період хвороби чи відпустки не звільняються від сплати ЄСВ

Підприємці – платники єдиного податку на період хвороби чи відпустки не звільняються від сплати ЄСВ

У Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області наголошують, що Законом України №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» не передбачено пільг зі сплати єдиного соцвнеску підприємцями на час відпустки чи за період хвороби

Відповідно до п. 4 с. 4 Закону  платниками єдиного внеску є фізичні особи підприємці, в тому числі підприємці –  платники єдиного податку.

Єдиний внесок для фізичних осіб – підприємців  платників єдиного податку нараховується на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Мінімальний страховий внесок – це сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця.

Згідно з частиною п’ятою ст. 8 Закону про ЄСВ для ФОП встановлена ставка єдиного внеску у розмірі 22 % бази нарахування.

У відомстві звертають увагу платників, пунктом 295.5 ПКУ визначено, що платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Але разом з тим, слід знати, Законом України №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» не передбачено пільг із сплати єдиного внеску підприємцями на час відпустки та за період хвороби.

Відповідно до пункту 12 статті 9 Закону про ЄСВ єдиний соцвнесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Таким чином, фізичні особи – підприємці платники єдиного податку першої чи другої групи, на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів, залишаються платниками спрощеної системи оподаткування, відповідно, мають обов’язок щодо сплати єдиного внеску незалежно від того отримували вони дохід у цей період чи ні.

До бюджету додатково надійшло близько 11,5 мільйонів гривень ЄСВ

До бюджету додатково надійшло близько 11,5 мільйонів гривень ЄСВ

Вижницька об’єднана державна податкова інспекція повідомляє, що за сім місяців поточного року, платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування перерахували на рахунки Держказначейства 102,8 мільйонів гривень, додатково до бюджету спрямовано 11,5 мільйонів гривень ЄСВ. Лише у липні від платників надійшло 14,1 мільйонів гривень.

Виконання зобов’язань зі сплати єдиного внеску на загальнодержавне соціальне страхування – це, перш за все, своєчасні пенсії та соціальні гарантії, зокрема, захист на випадок безробіття та від нещасних випадків й професійних захворювань, а також тимчасової втрати працездатності.

Крім цього, нагадуємо платникам про зручність подання звітності з єдиного соціального внеску електронною поштою з використанням ключів електронного цифрового підпису.

У ЗІР запроваджено новий розділ про ставки податків

У ЗІР запроваджено новий розділ про ставки податків

Фахівці Головного управління ДФС у Чернівецькій області роз’яснюють, з метою забезпечення належного рівня поінформованості платників податків, систематизації інформації для зручності її пошуку та аналізу, в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі з липня цього  року впроваджено новий розділ «Ставки податків і зборів», де можна оперативно у будь-який час та у зручній формі ознайомитись із ставками загальнодержавних та місцевих податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та з інформацією щодо оподаткування товарів в залежності від обраного митного режиму. Детальніше за посиланням https://zir.sfs.gov.ua/main/index/stavki.

Крім того, у ЗІР функціонують розділи: «Необхідно знати», «Актуальні запитання», «Останні зміни в законодавстві», «Інтерактивна мапа», які дозволяють оперативно та у зручній формі отримувати актуальну інформацію щодо змін у податковому, митному та іншому законодавстві, контроль за додержанням якого покладено на ДФС.

За допомогою цих сервісів користувачі також можуть дізнатися про терміни подання звітності та сплати податків (зборів), користуватися можливістю покрокового пошуку інформації, розміщеної в інтерактивних мапах за напрямами «Митна справа», «Єдиний соціальний внесок» та «ПДФО», здійснювати перегляд 10 найактуальніших запитань, з якими платники податків найчастіше звертались до Контакт-центру за попередній день, та відповідей на них.

У разі якщо платник не отримав необхідної інформації або має додаткові запитання в ЗІР передбачена функція зв’язку з оператором кол-центру ДФС. У розділі «Контакт-центр ДФС» розташовано номер телефону «0-800-501-007», при натисканні на який в комунікаційних пристроях (телефон, планшет) або комп’ютерах відбувається з’єднання з IVR Контакт-центру ДФС.

Вижницька ОДПІ про сплату податку на додану вартість

Вижницька ОДПІ про сплату податку на додану вартість

За повідомленням фахівців Вижницької об’єднаної державної податкової інспекції, у поточному році платники сплатили до бюджету майже 28,0 мільйонів гривень податку на додану вартість.

Упродовж липня  цього року надійшло 3,3 мільйонів гривень ПДВ, чим самим перевищено очікувані показники надходжень з податку на 1,6 мільйонів гривень.

Платникам з початку року відшкодовано з державного бюджету ПДВ грошовими коштами на розрахунковий рахунок 7,5 мільйонів гривень податку.

Важлива інформація для власників землі та землекористувачів!

Важлива інформація для власників землі та землекористувачів!

Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичне перебування землі у власності або користуванні у поточному році.

Нарахування громадянам – землевласникам і землекористувачам сум податку проводиться територіальними органами Державної фіскальної служби.

Громадяни мають сплатити податок протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення – рішення через установи банків та поштові відділення.

Цьогоріч останнім днем сплати земельного податку та орендної плати є 29 серпня 2016 року. Варто зазначити, що за несвоєчасну сплату податку громадянину нараховується штраф та пеня.

Вижницька об’єднана державна податкова інспекція звертає увагу власників землі і землекористувачів – юридичних осіб та громадян на своєчасність розрахунків з бюджетом, адже кошти у вигляді земельного податку та орендної плати за землю спрямовуються до місцевої громади на її розвиток та вирішення соціально-економічних питань.

До місцевої казни надійшло понад 58,7 мільйонів гривень ПДФО

До місцевої казни надійшло понад 58,7 мільйонів гривень ПДФО

Впродовж семи місяців поточного року платниками Вижницької об’єднаної державної податкової інспекції перераховано у місцеві скарбниці 58,7 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб, минулорічні показники перевищено на 21,0 мільйон гривень або на 55,7 відсотки.

У загальній сумі липневих надходжень частка сплаченого податку на доходи фізичних осіб склала майже 50 відсотків від загальної суми надходжень місцевих бюджетів ( 8,1 млн.грн. ).

Досягнуті результати свідчать про плідну співпрацю фахівців ОДПІ з платниками, які усвідомлюють свій обов’язок своєчасно та в повному обсязі сплачувати податки.

Поряд з цим, на контролі перебуває питання легалізації трудових відносин –  систематично проводиться робота щодо підвищення рівня заробітної плати найманим працівникам, виплат доходів працівникам не нижче законодавчо встановленого рівня та ліквідації схем виплат доходів у «конвертах».

Громадянам слід завжди пам’ятати, що саме сумлінне оформлення трудових відносин з найманими працівниками – це гарантії їх соціальної захищеності, а сплата податку на доходи фізичних осіб – це внесок у розвиток місцевої громади.

Встановлені нові вимоги щодо порядку реєстрації та ведення РРО та КОРО

Встановлені нові вимоги щодо порядку реєстрації  та ведення РРО та КОРО

Фахівці Головного управління ДФС у Чернівецькій області інформують про те, що у бюлетені «Офіційний вісник України» № 56 від 26.07.2016 р. опубліковано наказ Міністерства фінансів України від 14.06.2016 р. № 547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій», який зареєстровано у Мін’юсті України 05.07.2016 р. за № 918/29048 (далі – Наказ №547).

Наказом №547 затверджено:

  • Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги);
  • Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти;
  • Порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій;
  • Порядок опломбування реєстраторів розрахункових операцій.

Установлено, що вимоги до форми і змісту книг обліку розрахункових операцій та розрахункових книжок у частині відображення інших податків (зборів), крім ПДВ, не поширюються на здійснення у них записів про рух готівки та про суми розрахунків на підставі розрахункових документів, що друкуються РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру РРО, до набрання чинності цим наказом.

До створення реєстру центрів сервісного обслуговування (далі – ЦСО) суб’єкт господарювання до заяви про реєстрацію (перереєстрацію) РРО разом із копією договору суб’єкта господарювання з ЦСО про технічне обслуговування та ремонт такого РРО подає до контролюючого органу також копію договору (або іншого документа), яким підтверджується право, надане виробником (постачальником) РРО ЦСО на проведення технічного обслуговування і ремонту відповідної моделі (модифікації) РРО.

Визнано таким, що втратив чинність, наказ Міндоходів України від 28.08.2013 р. №417.

9,5 мільйонів гривень податку на прибуток надійшло до бюджету з початку року

ОДПІ: майже 9,5 мільйонів гривень податку на прибуток надійшло до державного бюджету з початку року

Саме таку суму вказаного податку сплатили суб’єкти господарювання за січень – липень 2016 року.

У порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження податку на прибуток зросли на 1,5 мільйонів гривень, або на 18,8 відсотка.

У липні поточного року доведені завдання виконано на 254,7 відсотки, – проінформували фахівці Вижницької об’єднаної державної податкової інспекції.

Наближаються граничні терміни сплатити податку за нерухомість

Наближаються граничні терміни сплатити податку за нерухомість

Фахівці Вижницької об’єднаної державної податкової інспекції звертають увагу на те, що у 2016 році фізичні особи податок на нерухоме майно сплачують за нерухомість, якою володіли у 2015 році.

Контролюючі органи надіслали платникам податку за місцем їх податкової адреси податкові повідомлення-рішення про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити до 1 липня року, що настає за базовим податковим періодом, тобто, за 2015 рік – до 1 липня 2016 року.

Розрахунок податку здійснювався на підставі відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Податкове зобов’язання за звітний рік з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачується фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення у сільській та селищній місцевості через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про прийняття податків.

Власникам дорогих авто про граничні терміни сплати транспортного податку

Власникам дорогих авто про граничні терміни сплати транспортного податку

Об’єктом оподаткування для транспортного податку в 2016 році є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року (в 2016 році ця сума становить 1,03 млн. гривень).

Ставка податку становить 25 тис. грн в рік за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування. Сплачувати транспортний податок зобов’язані як фізичні так і юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні власні легкові автомобілі, що є об’єктами оподаткування.

Податкові повідомлення-рішення про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити контролюючі органи надіслали платникам податку до 01 липня звітного року. А сплатити транспортний податок фізичним особам необхідно протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Поряд з цим зазначаємо, у разі спливу п’ятирічного віку легкового автомобіля протягом звітного року податок сплачується за період з 01 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, в якому вік такого автомобіля досяг п’яти років.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ