В бібліотеці відбулася зустріч з поетом Василем Васканом

4

Нещодавно в Сторожинецькій районній бібліотеці відбулася зустріч у літературно-мистецькій вітальні з знаним поетом і громадським діячем Василем Васканом, який нещодавно святкував свій поважний 75-річний ювілей.

Василь Васкан – український поет і громадський діяч, член Національної Спілки письменників України (з 1999), заслужений працівник культури України (2006), лауреат обласної літературно-мистецької премії ім. С.Воробкевича (2006), Голова Чернівецького обласного відділення товариства “Україна – Молдова”

2

Головними слухачами патріотичної поезії стали читачі та учасники літературної вітальні, з якими Василь Васильович поділився найновішими віршами, секретами поетичної творчості і планами на майбутнє.

Василя Васкана називають наймузичнішим серед поетів і найпоетичнішим серед музикантів, адже чимало його віршів стали піснями. Поезії митця – музикальні, наспівні, тяжіють до фольклору. На слова поета пишуть музику композитори Й.Ельгісер, І.Дерда, А.Плішка та ін. Поет переклав низку творів румунських і молдовських поетів, зокрема, М.Емінеску, Вероніки Мікле, А.Дінеску, І.Кілару.

1

Гості, працівники ЧОУНБ ім. М. Івасюка, презентували аудиопідкаст по творчості автора. Тематика творів – різноманітна. Автор пише про людей праці, красу рідної природи, возвеличує ідеали добра, справедливості, любов до матері-Вітчизни.

Поетичні збірки вміщують роздуми про наше сьогодення й минуле, про святість і нерозривність зв’язку різних поколінь, їх духовну єдність та націленість у щасливе завтрашнє майбутнє.

Значне місце займає інтимна лірика, твори, які славлять життя людей з їхніми радощами і печалями, любов’ю і тривогами, великою вірою у щастя і добро, наповнені священною вірністю рідній Буковині і Чернівцям.

Лейтмотивом збірки “Тобі, Україно, і серце, і дух” стала українська сучасність – боротьба українців за незалежність, Революція Гідності та поняття справжнього патріотизму.

3

Слово за словом, збірка за збіркою, пісня за піснею, як обпалені добротні цеглини лягають у підмурівок творчого доробку поета. Більше 30 авторських книг і ще велика кількість у співпраці з іншими авторами надиктувала широка і щира поетично-лірична душа В. Васкана.

Наприкінці зустрічі автор подарував для читачів бібліотеки декілька своїх збірок: “Школа моя чистороса”, “Манюніна дорога”, “Іванова хата”, “Не можу жити, щоб не любити” та інші.

Джерело: зав. відділом ЦРБ Кухарєва Н.М.

Категорія: Культура
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ