ОДПІ: боротьба з правопорушеннями

ДПІ інформує

Найбільш актуальною проблемою глобалізації світового фінансового ринку є боротьба з легалізацією доходів, отриманих злочинним шляхом. Поняття “легалізація доходів, отриманих незаконним шляхом” тотожне з поняттям “відмивання грошей”. Це конверсія або “очищення” майна, яка бере початок від серйозного злочину з метою приховання джерела його походження. Безпосереднім джерелом одержання “брудних” коштів є тіньова економіка.

Головним завданням боротьби з “відмиванням доходів” є детінізація економіки:

  • істотне зниження рівня тінізації шляхом створення сприятливих умов щодо залучення тіньових капіталів до легальної економіки та примноження національного багатства;
  • виведення на “світло” тіньових капіталів сприятиме суттєвому збільшенню національного інвестиційного потенціалу, матиме значний позитивний ефект для бюджетної сфери, слугуватиме зміцненню довгострокової стабільності та зорієнтованості національної економіки на розвиток і зростання, сприятиме забезпеченню економічної безпеки держави;
  • створення сприятливого економічного середовища і поширення правової культури;
  • гармонізація суспільних відносин на основі усунення суперечностей економічної моделі, які порушують паритетність розвитку окремих сфер і сегментів ринку, пригнічують інтереси суб’єктів господарювання.

Реалізація зазначених та інших заходів щодо запобігання та протидії легалізації (відмивання) коштів, одержаних незаконним шляхом не лише сприятиме формуванню повноцінного ринкового середовища, розвитку економіки, легалізації капіталу, процесу демократизації економіки і суспільства в цілому, а й забезпеченню відродження та ефективного розвитку вітчизняного підприємництва.

Бюджетний внесок платників податків - понад 152 млн.грн.

Бюджетний внесок платників податків території обслуговування ОДПІ – понад 152 мільйони гривень.

Вижницькою ОДПІ Головного управління ДФС у Чернівецькій області у січні – травні поточного року забезпечено надходження до бюджетів усіх рівнів 152,1 мільйона гривень. Про це проінформував начальник ОДПІ Андрій Угрин. Прогнозні завдання виконані на 116,4%. Держава додатково отримала 21,4 млн. гривень.

Так, до загального фонду державного бюджету впродовж п’ятьох місяців 2016 року мобілізовано 71,98 мільйона гривень. Надходження, що формують кошики місцевих скарбниць Вижницького, Путильського та Сторожинецького районів, склали 80,1 мільйона гривень.

«Такі показники надходжень до бюджетів – це результат підвищення якості адміністрування податкових платежів та своєчасного роз’яснення платникам податків вимог чинного законодавства», – зазначив Андрій Угрин.

ОДПІ: боротьба з податковими правопорушеннями

ОДПІ: боротьба з податковими правопорушеннями

Постійне надходження до бюджетів податків та інших обов’язкових платежів є важливим чинником належного функціонування держави, запорукою успішного соціального, економічного розвитку та добробуту, розвитку місцевого самоврядування громадян. Проте не всі платники податків сумлінно виконують один із найголовніших обов’язків перед державою, вдаються до різних порушень податкового законодавства — від несвоєчасної сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів до бюджету відповідного рівня до умисного ухилення від їх сплати.

Вижницькою ОДПІ ГУ ДФС у Чернівецькій області з метою упередження порушень та для забезпечення безумовного дотримання вимог податкового законодавства проводяться відповідні контрольно-перевірочні заходи.

Так за січень-травень 2016 року працівниками Вижницької ОДПІ було проведено 4 планових та 3 позапланових документальних перевірок СГД, за результатами яких було донараховано 191,7 тис.грн.

Крім цього, проведено 27 фактичних перевірок за дотриманням суб’єктами господарювання порядку здійснення платниками податків розрахункових операцій, ведення касових операцій, наявності ліцензій, патентів, свідоцтв у тому числі свідоцтв про державну реєстрацію, виробництва та обігу підакцизних товарів, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами). За результатами перевірок донараховано 117,1 тис.грн.

Toggle Title

Вижницька ОДПІ про антикорупційний сервіс “Пульс”

Вижницька ОДПІ ГУ ДФС у Чернівецькій області зауважує, що проблема корупції в Україні є однією з тих, що потребує невідкладного розв’язання, оскільки вона становить загрозу європейським стандартам та принципам демократичної держави.

Запобігання проявам корупції є одним з найвідповідальніших напрямів в діяльності ОДПІ, а запорука успіху в боротьбі з корупцією – прозорість та відкритість. Курс на активну співпрацю з громадськістю, налагодження партнерства з бізнесом, створення таких умов для підприємств, аби їх робота з податковими органами була простою, зрозумілою та прозорою – ось одні з основних шляхів до зменшення, а згодом і повного викорінення корупційних правопорушень.

Фахівці Вижницької ОДПІ нагадують, що з метою недопущення корупційних діянь та інших правопорушень працює антикорупційний сервіс Державної фіскальної служби України «Пульс», який покликаний подолати корупцію в лавах відомства, ліквідувати перешкоди, що заважають здійснювати підприємницьку діяльність, усунути складнощі у спілкуванні із посадовими особами. Він працює у вигляді прямої телефонної лінії на номер (044) 284-00-07 за принципом call-back – податківці не тільки приймають звернення, але й повідомляють платникам про результати перевірки та вжиті заходи.

За новою формою звітність з ЄСВ необхідно подати до 20 липня 2016 року

За новою формою звітність з ЄСВ необхідно подати до 20 липня 2016 року

Головне управління ДФС у Чернівецькій області звертає увагу суб’єктів господарювання, що 06.05.2016 р. в Міністерстві юстиції України зареєстровано Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який затверджено наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435.

Відповідно до п.46.6 ст.46 Податкового кодексу у разі якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, який затвердив такі форми, зобов’язаний оприлюднити нові форми звітності.

До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Тобто з 01 липня 2016 року звіти з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за звітний період “червень 2016 року” подаються за новою формою згідно з Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який затверджено наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435 зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 23.04.2015 № 460/26905 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 11.04.2016 року № 441, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 06.05.2016 № 682/28812).

З формами звітності в електронному вигляді можна ознайомитись за посиланням: https://sfs.gov.ua/data/material/000/183/250281/PDF.rar;  https://sfs.gov.ua/data/material/000/183/250281/XSD.rar.

Відповідальність за порушення термінів реєстрації акцизних накладних

За порушення граничних термінів реєстрації акцизних накладних та розрахунків коригування передбачено фінансову відповідальність

Порушення платниками акцизного податку граничних термінів реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних, встановлених статтею 231 Податкового кодексу тягне за собою накладення штрафу – інформують у Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області.

Застосовуються такі розміри штрафів:

  • 10% суми акцизного податку з відповідних обсягів пального, зазначених у таких акцизних накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення терміну реєстрації від 16 до 30 календарних днів;
  • 20% суми акцизного податку з відповідних обсягів пального, зазначених у таких акцизних накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення терміну реєстрації від 31 до 60 календарних днів;
  • 30% суми акцизного податку з відповідних обсягів пального, зазначених у таких акцизних накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення терміну реєстрації від 61 до 90 календарних днів;
  • 40% суми акцизного податку з відповідних обсягів пального, зазначених у таких акцизних накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення терміну реєстрації на 91 і більше календарних днів.

Відсутність з вини платника акцизного податку реєстрації акцизної накладної в Єдиному реєстрі акцизних накладних/розрахунку коригування протягом більш як 120 календарних днів після дати, на яку платник податку зобов’язаний скласти акцизну накладну/розрахунок коригування, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 відсотків суми акцизного податку з відповідних обсягів пального, на які платник податку зобов’язаний скласти таку акцизну накладну/розрахунок коригування.

Сума акцизного податку для цілей п. 120 прим. 2.1 та п. 120 прим. 2.2 ст. 120 прим. 2 ПКУ визначається за ставкою, що встановлена на дату реалізації пального, та курсом Національного банку України, що діє на перший день кварталу, в якому здійснюється реалізація пального.

Крім того п. 11 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ встановлено, що норми ст. 120 прим. 2 ПКУ не застосовуються при порушенні термінів реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі акцизних накладних, складених у період з 1 березня 2016 року до 1 квітня 2016 року.

Інформуйте ДФС про фальсифікат та інші порушення

Про фальсифікат та інші порушення торговцями алкоголю і цигарок інформуйте фіскальну службу області

У Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області повідомляють, що на офіційному порталі територіальних органів за посиланням: https://cv.sfs.gov.ua/reestr-vidanih-licenziy опубліковано “Реєстр виданих, призупинених та анульованих ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами”. Дана інформація оновлюється щодекадно.

За словами спеціалістів фіскального відомства, у даному реєстрі кожен буковинець може перевірити інформацію щодо наявності ліцензій у продавців підакцизної продукції. Також податківці, закликають споживачів регіону дбати про своє здоров’я, а задля цього не придбавати підакцизні товари у суб’єктів, що не мають відповідних на це дозвільних документів, ігнорують застосування РРО чи взагалі продають фальсифіковані товари.

Кожен буковинець, якщо виникає підозра щодо якості алкогольних напоїв, автентичності марок акцизного податку, або незаконної діяльності при реалізації підакцизної продукції, може повідомити про такі факти до всіх територіальних органів Головного управління ДФС у Чернівецькій області.

Звернення громадян можно направляти електронною поштою:

  • До Головного управління ДФС у Чернівецькій області на поштову скриньку [email protected];
  • Щодо порушень продавцями Сторожинецького, Путильського та Вижницького районів на адресу Вижницької об’єднаної державної податкової інспекції у районі [email protected];
  • Щодо порушень продавцями Глибоцького району та м. Чернівці на адресу Чернівецької об’єднаної державної податкової інспекції [email protected];
  • Щодо порушень продавцями Заставнянського та Кіцманського районів на адресу Кіцманської об’єднаної державної податкової інспекції [email protected];
  • Щодо порушень продавцями Новоселицького, Хотинського, Кельмецького та Герцаївського районів на адресу Новоселицької об’єднаної державної податкової інспекції [email protected];
  • Щодо порушень продавцями Сокирянського району та м. Новодністровськ на адресу Сокирянської об’єднаної державної податкової інспекції [email protected].

Про реєстрацію платниками єдиного податку

Про реєстрацію платниками єдиного податку

ГУ ДФС у Чернівецькій області повідомляє, що відповідно до частини другої п.п. 298.1.2 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату податку на додану вартість, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

ПКУ не передбачено перенесення граничного строку подання такої заяви у разі, якщо останній день строку подання припадає на вихідний або святковий день.

Разом з тим відповідно до п. І ст. 251 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) строком є певний період у часі, зі спливом якого пов’язана дія чи подія, яка має юридичне значення. Строк визначається роками, місяцями, тижнями, днями або годинами (п..1 ст. 252 ЦКУ).

Пунктом 5 ст. 254 ЦКУ визначено, що якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, що визначений відповідно до закону у місці вчинення певної дії, днем закінчення строку є перший за ним робочий день.

Таким чином, якщо десятий день з дня державної реєстрації новоствореного суб’єкта господарювання припадає на вихідний або святковий день, такий суб’єкт має право подати заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату податку на додану вартість, в перший робочий день, наступний за таким вихідним або святковим днем.

До уваги платників єдиного внеску на соціальне страхування!

До уваги платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування!

Головне управління ДФС у Чернівецькій області повідомляє, що з 17.05.16 набрала чинності Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Міністерства фінансів України 20 квітня 2015 року №449 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 28.03.2016 року .N«393, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України від 21.04.2016 за №609/28739). Опубліковано в Офіційному віснику України від 17.05.2016 №36.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ