ДПІ: гаряча лінія, зміни до законодавства

ДПІ інформує

Днями в ДПІ у Сторожинецькому районі відбувся черговий сеанс “Гаряча лінія” на тему: “Особливості кампанії декларування – 2016”.

Голова комісії з реорганізації, перший заступник начальника ДПІ у Сторожинецькому районі Василь Курчак відповів на актуальні питання щодо кампанії “Декларування – 2016”.

Пропонуємо до уваги найбільш актуальні питання, з якими абоненти звертались на “гарячу лінію”:

Питання: Які громадяни мають право на одержання податкової знижки за користування іпотечним житловим кредитуванням?

Відповідь: Відповідно до норм Податкового кодексу України громадяни, які зобов’язані подати декларацію про майновий стан і доходи  за наслідками 2015 року, подають таку  декларацію до 3 травня 2016 року. При цьому, при реалізації платниками податку права на податкову знижку строк подання декларації до 31 грудня 2016 року (при відсутності обов’язку подання такої декларації).

До податкової інспекції можуть завітати громадяни, які мають на меті повернути собі у вигляді податкової знижки частину коштів, пов’язаних із певними видами витрат.

Платник податку – резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику у національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року.

При сплаті процентів за іпотечним житловим кредитом в іноземній валюті сума платежів за такими процентами, здійснених в іноземній валюті, перераховується у гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом національного банку України, що діє на день сплати таких процентів.

Таке право виникає у разі якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема, згідно з позначкою у паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

Право на включення до податкової знижки надається платнику податку за одним іпотечним кредитом протягом 10 послідовних календарних років.

Питання: Де можна ознайомитися з формою декларації про майновий стан і доходи, яку необхідно здати в 2016 році про доходи, отримані у 2015 році, до того, як подавати її в податковий орган?

Відповідь: З формою податкової декларації про майновий стан і доходи, в якій необхідно відображати отримані доходи за 2015 рік можна ознайомитися на сайті Державної фіскальної служби України та субсайті ГУ ДФС у Чернівецькій області.

Податкова декларація про майновий стан і доходи розміщена в рубриці “Декларування громадян” в розділі “Додаткові матеріали” та в розділі “Електронні форми документів”.

Питання: Скажіть, будь ласка, коли декларацію можна не подавати?

Відповідь: Податкова декларація не подається, якщо платник отримував доходи:

  • від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
  • виключно від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу;
  • від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок;
  • у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок;
  • від двох і більше податкових агентів, при цьому загальна річна сума оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) такими податковими агентами не перевищує ста двадцяти розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.

Питання: Фізична особа здає в оренду своє особисте майно. Чи потрібно фізичній особі реєструватися фізичною особою-підприємцем?

Відповідь: Відповідно до статті 319 та статті 320 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, у тому числі для здійснення підприємницької діяльності.

Таким чином, здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і шляхом виконання норм пункту 170.1 статті 170 Податкового кодексу України без реєстрації орендодавця фізичною особою – підприємцем.

Питання: Хто відноситься до членів сім’ї першого ступеня споріднення?

Відповідь: Відповідно до підпункту 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Питання: Фізична особа претендує на податкову знижку. Чи обов’язково разом з декларацією про майновий стан і доходи надавати довідку про отримані у звітному році доходи?

Відповідь: Відповідно до підпункту «в» пункту 176.1 статті 176 Податкового кодексу України платники податків зобов’язані подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи за встановленою формою.

На вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, платники податку зобов’язані пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку.

Враховуючи вищевикладене, фізична особа, яка зобов’язана подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи, відповідно до вимог Податкового кодексу України, або має право скористатися податковою знижкою, повинна на вимогу контролюючого органу надати разом із такою декларацією довідку про отримані у звітному році доходи.

При цьому, підпунктом “в” пункту 176.2 статті 176 Податкового кодексу України передбачено, що особи, які відповідно до Податкового кодексу України мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати на вимогу платника податку відомості про суму виплаченого на його користь доходу, суму застосованих соціальних податкових пільг та суму утриманого податку.

Про зміни до податкового законодавства йшлося на зустрічі

Про зміни до податкового законодавства йшлося на зустрічі

Голова комісії з реорганізації, перший заступник начальника ДПІ у Сторожинецькому районі Василь Курчак, з метою уникнення неоднозначного тлумачення окремих законодавчих норм, спільно з представниками бізнесу Сторожинеччини та громадських організацій обмінялися думками щодо загальних змін у податковому законодавстві, які набрали чинності з 1 січня 2016 року.

Так, усі учасники заходу визнали позитивний аспект зниження ставки ЄСВ для роботодавців – з 41% (у середньому, залежно від класу ризику) до 22%, та відміну утримання ЄСВ із заробітної плати працівників.

В той же час, Василь Васильович та бухгалтери жваво обговорили новації у нарахуванні та сплаті авансових внесків з податку на прибуток. Так, у січні – жовтні 2016 року авансові внески скасовано, але у листопаді – грудні передбачено їх сплата у розмірі 2/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за три квартали 2016 року.

Окремо учасники зустрічі зупинилися на податку на додану вартість, спрощеній системі оподаткування та деклараційній кампаній.

Цьогорічний звіт, який надають як підприємці, так і громадяни, складається з одного аркуша та включає в себе всі доходи та витрати декларанта. Окрім того, в ньому проставляється сума сплаченого військового збору.

Всі разом обговорили також заходи ДФС з імплементації змін до податкового законодавства та удосконалення процедур адміністрування податків.

І податківці, і громадські діячі, і бухгалтери підкреслили важливість проведення подібних заходів. Завдяки таким зустрічам, можна не лише обговорити проблемні питання, а й розібратися в них та знайти алгоритм застосування податкових норм – зазначив Василь Курчак.

Повернення сум податку на доходи фізичних осіб

Повернення сум податку на доходи фізичних осіб

ДПІ у Сторожинецькому районі,  нагадує громадянам міста та району, що відповідно до п. 179.8 ст.179 розділу IV Податкового кодексу України сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в податковій  декларації про майновий стан та доходи, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Коли новостворений підприємець являється платником єдиного податку

Коли новостворений підприємець являється платником єдиного податку

ДПІ у Сторожинецькому районі повідомляє суб’єктів господарювання щодо дати з якої новостворений підприємець являється платником єдиного податку.

Згідно з пп.298.1.2.п.298.1.ст.298 Податкового кодексу України  зареєстровані в установленому порядку фізичні особи – підприємці,  які до закінчення місяця, в якому відбулася  державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та  ставки єдиного  податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками  єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому  відбулася державна реєстрація.

Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти  господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи,  яка не передбачає сплату ПДВ, вважаються платниками  єдиного податку з дня  їх державної реєстрації.

Платники першої та другої груп  сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця, а платники єдиного податку третьої групи  –  протягом 10  календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за  податковий (звітний) квартал.

Довідка про подану декларацію про майновий стан і доходи

Довідка про подану декларацію про майновий стан і доходи

ДПІ у Сторожинецькому районі інформує, що кожний платник податків відповідно до пункту 179.12 статті 179 розділу IV Податкового кодексу України має право звернутися до контролюючого органу для отримання довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату податку на доходи фізичних осіб та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку) (далі  –  Довідка).

Для отримання Довідки платнику податків необхідно за його податковою адресою надати заяву.

Довідка видається за зверненням платника податку у десятиденний строк на підставі поданої декларації про майновий стан і доходи, а для платників податку  – резидентів, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання,  –  протягом тридцяти календарних днів після надходження податкової декларації про майновий стан і доходи та сплати належної суми податку.

У разі неподання декларації про майновий стан і доходи відповідно до розділу IV Податкового кодексу України або для платників податку – резидентів, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, несплати податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, заявнику у десятиденний строк надається вмотивована відповідь щодо відмови в наданні Довідки.

Нове для платників акцизного податку

Нове для платників акцизного податку

ДПІ у Сторожинецькому районі повідомляє, що для суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі, що здійснюють реалізацію підакцизних товарів та зареєстровані платниками акцизного податку (суб’єктів господарювання, що зареєстровані платниками іншого податку, крім ПДВ), касовий чек, надрукований реєстратором розрахункових операцій, повинен містити окремим рядком  розмір ставки такого податку,  загальну суму податку за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами).

На початку рядка друкується назва податку.  У реквізиті „Акцизний  податок”  його назва наводиться згідно з Податковим кодексом України. За потреби дозволяється використовувати скорочення.

Реєстрація продавців пального до початку реалізації

Продавці пального мають бути зареєстровані в контролюючих органах не пізніше ніж за три робочі дні до початку здійснення такої реалізації пального

ДФС у Чернівецькій області інформує, що з 01.01.2016 набрав чинності Закон України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон № 909), яким, зокрема:розширено перелік платників акцизного податку за рахунок включення осіб, які здійснюють реалізацію пального (п.п. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ)), та визначено порядок їх реєстрації контролюючими органами; визначено порядок здійснення електронного адміністрування реалізації пального (ст. 232 ПКУ) та порядок складання акцизних накладних при реалізації пального та їх реєстрації у Єдиному реєстрі акцизних накладних (ст. 231 ПКУ).

Відповідно до п. 1 розділу II «Прикінцеві положення» Закону № 909 п. 58 розділу І Закону № 909 (щодо доповнення ПКУ ст.ст. 231, 232) стосовно запровадження акцизних накладних при реалізації пального, Єдиного реєстру акцизних накладних та системи електронного адміністрування реалізації пального, то дані норми уже діють з 01.03.2016. При цьому згідно з п.п. 212.3.4 п. 212.3 ст. 212 ПКУ платники акцизного податку, які реалізують пальне, для роботи в системі електронного адміністрування пального мають бути зареєстровані в контролюючих органах не пізніше ніж за три робочі дні до початку здійснення реалізації пального.

Інформація з реєстрів ДФС є загальнодоступною

У зв’язку з модернізацією електронних сервісів на веб-порталі ДФС відтепер інформацією з реєстрів ДФС, які є загальнодоступними, можна скористатись у режимі реального часу.

Електронні сервіси «Дані про взяття на облік платників», «Дані реєстру платників ПДВ», «Реєстр платників єдиного податку», «Реєстр страхувальників», «Інформація про РРО» та «Інформація про книги ОРО», «Дані реєстру платників акцизного податку з реалізації пального», «Реєстр осіб, які здійснюють операції з товарами» розміщенні у режимі «Інформація з реєстрів» відкритої частини електронного сервісу «Електронний кабінет платника» (оновлена версія), а також у вкладці «Інформація з реєстрів» (https://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet/faces/public/reestr.jspx) в меню електронних сервісів на головній сторінці веб-порталу ДФС.

Акцизний податок відображається в реквізитах касового чеку

Акцизний податок відображається в реквізитах касового чеку

Фахівці Головного управління ДФС у Чернівецькій області звертають увагу, що наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 № 13 затверджено Положення про форму та зміст розрахункових документів та Порядок подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми № ЗВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок.

Згідно з абзацом тринадцятим п.2 розділу II Положення про форму та зміст розрахункових документів для субєктів господарювання роздрібної торгівлі, що здійснюють реалізацію підакцизних товарів та зареєстровані платниками акцизного податку, касовий чек, надрукований реєстратором розрахункових операцій повинен містити окремим рядком розмір ставки такого податку, загальну суму такого податку за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка друкується назва такого податку. У реквізиті “Акцизний податок” його назва наводиться згідно з Податковим кодексом України. За потреби дозволяється використовувати скорочення.

Відповідно до п.5 розділу II Положення рядки 9 та 10 касового чека повторюються відповідно до кількості податкових груп за різними ставками ПДВ та акцизного податку. Дозволяється не друкувати рядки за податковими групами, якщо сума ПДВ або акцизного податку дорівнює нулю. Аналогічні приписи містяться у розділі III Положення щодо фіскального касового чека видачі коштів.

Відповідно до п. 6 розділу II Положення про форму та зміст розрахункових документів, у разі застосування при проведенні розрахунків з використанням електронного платіжного засобу (платіжної картки) платіжного терміналу, з’єднаного або поєднаного з реєстратором розрахункових операцій, касовий чек повинен додатково містити такі обов’язкові реквізити: ідентифікатор еквайєра та торгівця або інші реквізити, що дають змогу їх ідентифікувати;ідентифікатор платіжного пристрою;суму комісійної винагороди (у разі наявності);вид операції;реквізити електронного платіжного засобу (платіжної картки) (допустимі правилами безпеки платіжної системи), перед якими друкуються великі літери “ЕПЗ”;

напис “Код авт.” та код авторизації або інший код, що ідентифікує операцію в платіжній системі, крім випадків, коли правила розрахунків платіжної системи передбачають складання розрахункових документів із застосуванням електронних платіжних засобів (платіжних карток) без виконання процедур авторизації;

підпис касира та підпис держателя електронного платіжного засобу (платіжної картки) (якщо це передбачено правилами платіжної системи) в окремих рядках, перед якими друкуються відповідно написи “Касир” та “Держатель ЕПЗ”.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ