Школярі 40 хвилин переходили дорогу – ніхто не зупинявся

2

У четвер, 12 листопада, у рамках тижня безпеки дорожнього руху у Глибочківській ЗОШ І-ІІ ступенів було проведено практичне заняття “Правильний перехід дороги на пішохідному переході”.

За 40 хвилин, коли учні вчилися переходити дорогу, жоден автомобіль не зупинився на переході, а потім лише один водій пропустив колону дітей.

Таке явище спостерігається щодня, тому ні діти, ні жителі села похилого віку не мають змоги безпечно перейти дорогу на Глибочку.

Неодноразово дирекція школи зверталася з проханням встановити світлофор, проте досі немає результату.

3

“Проблема дитячого травматизму залишається першочерговою. – пояснює директор Глибочківської школи Лариса Василівна Реус. – Колектив нашої школи постійно проводить заходи спрямовані на попередження біди.

Неабиякої гостроти це питання набуває наприкінці літа та в перші навчальні тижні під час адаптації дітей до навчального процесу і необхідності дотримання ними Правил дорожнього руху, особливо під час переходу дороги на пішохідній доріжці.

Проводиться робота з цього питання із батьківською громадськістю, але самі водії ігнорують наявність знаків та пішохідної доріжки біля перехрестя у Глибочку (траса Сторожинець- Чернівці).

Декілька років тому троє дітей отримали травми через наїзд позашляховика під час переходу дороги по пішохідній доріжці.

Як пояснити дітям, чому водії не дотримуються Правил дорожнього руху? Дирекція школи неодноразово зверталася у різні компетентні інстанції, але питання залишається не вирішеним. Можливо, наявність світлофора, аналогічного тому, що знаходиться у селі Кам’яна, вирішить проблему.”

Пішохідний перехід

“Було звернення до районної ради та районної адміністрації, до начальника райавтодору Баяка Анатолія Івановича, – розповідає депутат Старобросковецької сільської ради Солтич Марія Іванівна, – до начальника Облавтодору, до начальника ДАІ з питання встановлення світлофора або лежачого поліцейського.

На рахунок світлофору відмову вони мотивують тим, що не має грошей в державі і що це входить в компетенцію сільської ради. А з приводу лежачого поліцейського пояснюють тим, що це дорога міжнародного значення і встановлення лежачого поліцейського заборонено.

У нас на пішохідному переході біля школи ніхто з водіїв не зупиняється і це призводить до небезпечних ситуацій. Бувало, що в ДТП потрапляли діти нашої школи на пішохідному переході (на щастя, діти отримали лише незначні ушкодження) і за це ніхто не поніс покарання, хоча було звернення батьків у міліцію, лікували дітей за свої кошти.

5

У жовтні я особисто зверталася до Баяка Анатолія Івановича з проханням перенести пішохідний перехід на більш виднішу ділянку дороги, на що він відповів, що потрібен експерт-інженер, який би оглянув ту ділянку дороги. Проте до цього часу ніхто не приходив.”

Сам же Анатолій Іванович прокоментував, що Райавтодор – це дочірня організація Чернівціавтодору. На районному рівні Райавтодор не вирішує питання такого типу, а лише виконує замовлення на роботи.

1

“Балансоутримувач дороги Р62 Криворівня-Вижниця-Сторожинець-Чернівці, куди входить маршрут Сторожинець-Чернівці – Служба автомобільних доріг Чернівецької області. – пояснив перший заступник начальника Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області Харлашко Петро Миколайович. – Це регіональна дорога державного значення.

Встановлення “лежачого поліцейського”  затруднюється тим, що офіційно на дорогах загального користування не існує правил облаштування таких споруд, на відміну від міста, де дороги знаходяться у комунальній власності. До того ж у місті інші режими руху та більш насичений рух пішоходів.

Для того, щоб встановити світлофор або інші засоби регулювання, потрібно письмове звернення чи громади, чи сільської ради, чи сільського голови, чи педагогічного колективу школи.

Тільки по колективному офіційному зверненню, яке має бути написане на ім’я начальника Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області Ігора В’ячеславовича Гаха, ми будемо його розглядати комісійно разом з представниками ДАІ, експлуатуючої організації, заявника та органами місцевого самоврядування.

Якщо дійсно ситуація загрожує безпеці руху, то після розгляду комісії Служба автомобільних доріг як балансоутримувач може вирішити таке питання на тому чи іншому
відрізку дороги”

Категорія: Важливо Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ