Детальні умови служби за контрактом в Збройних Силах

Умови служби за контрактом

Сторожинецький районний військкомат повідомляє, що на військову службу за контрактом приймаються:

  • громадяни, які пройшли медичну комісію, професійно-психологічний відбір і відповідають установленим вимогам проходження військової служби;
  • особи, які проходять строкову військову службу або військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, громадяни призовного віку, які мають вищу, професійно-технічну, повну або базову загальну середню освіту, військовозобов’язані, резервісти віком від 18 до 60 років.

Офіцери запасу мають можливість обрання місця проходження військової служби. (ст. 20; 28 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу “)

Строки укладання контрактів.

Для громадян України, які приймаються на військову службу за контрактом та призначаються на посади, установлюються такі строки військової служби в календарному обчислені:

  • для осіб рядового складу – 3 роки;
  • для осіб сержантського та старшинського складу від 3 до 5 років;
  • для осіб офіцерського складу – 5 років.

Для громадян, які приймаються на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошеня рішення про проведення мобілізації та (або) введення правового режиму воєнного стану, строк військової служби у календарному обчисленні встановлюється до закінчення особливого періоду або  оголошення рішення про демобілізацію.

Військовослужбовцям щорічно виплачується :

  • матеріальна допомога на вирішення соціально побутових проблем у розмірі грошового забезпечення без урахування премії;
  • кошти на оздоровлення  у розмірі грошового забезпечення без урахування премії.

В зоні АТО :

 Типова посада

Грошове забезпечення

Винагорода за участь у АТО

Разом (грн.)

Солдат (стрілець) 7000 1200 8 200
Мол. Сержант (ком. відділення) 8000 1200 9 200
Лейтенант (ком. взводу) 9500 1200 10 700
Капітан (ком. роти) 11000 1200 12 200
Підполковник (ком. батальйону) 13000 1200 14 200
Полковник (ком. бригади) 16000 1200 17 200
6 місячний контракт

Для військовослужбовців строкової військової служби, військовослужбовців військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, які під час дії особливого періоду вислужили не менше 11 місяців, осіб, звільнених з військової служби під час дії особливого періоду, які приймаються на військову службу за контрактом у період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану (настання воєнного часу) або оголошення рішення про демобілізацію.

Строк військової служби в календарному обчисленні встановлюється шість місяців.

У разі закінчення особливого періоду або оголошення рішення про демобілізацію дія таких контрактів припиняється достроково.

(ст. 23 Закону України Про військовий обов’язок і військову      службу ”)

Право на освіту

Особи які проходять військову службу за контрактом та продовжили строк військової служби за новим контрактом мають право навчатися без відриву від військової служби у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних  підрозділах вищих навчальних закладів, а у разі відсутності  можливості підготовки за спеціальностями у цих навчальних  закладах  в інших вищих навчальних закладах з метою здобуття вищої освіти.

Після завершення першого контракту (у тому числі 6-ти місячного контракту), військовослужбовці, які  продовжили строк військової служби за новим контрактом, можуть безкоштовно отримати вищу освіту (спеціальність).

(Пункт 172 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України)

Збереження місця роботи

За працівниками прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, зберігається місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності.

Право на пенсію

Пенсіонерам з числа військовослужбовців та осіб, які отримають пенсію у разі прийняття на військову службу за контрактом та у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію до Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, органів та підрозділів цивільного захистувиплата пенсій на час такої служби не припиняється.

Заходи посилення соціального захисту військовослужбовця

З початку 2016 року виплачується грошове забезпечення військовослужбовцям за контрактом:

Типова посада

Грошове забезпечення (грн.)

Солдат (стрілець) 7000
Мол. сержант (ком. відділення 8000
Лейтенант (ком. взводу) 9500
Капітан (ком. роти) 11000
Підполковник (ком. батальйону) 13000
Полковник (ком. бригади) 16000

В зоні АТО на лінії зіткнення:

Типова посада Грошове забезпечення Винагорода за участь у АТО Разом (грн.)
Солдат (стрілець) 7000 4200 11 200
Мол. сержант (ком. відділення) 8000 4200 12 200
Лейтенант (ком. взводу) 9500 4200 13 700
Капітан (ком. роти) 11000 4200 15 200
Підполковник (ком. батальйону) 13000 4200 17 200
Полковник (ком. бригади) 16000 4200 20 200

 Після звільнення з військової служби цих осіб виплата їм пенсій здійснюється з урахуванням додаткової вислуги років від часу повторного прийняття їх на службу до дня демобілізації або звільнення.

 Відповідно  до Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачено виплата грошової компенсації за піднайом житла .

Військовослужбовці забезпечуються:

  • грошовою допомогою при переїзді до нового місця служби;
  • виплатою витрат на відрядження (добові, проживання, дорога);
  • безкоштовним медичним обслуговуванням та пільговим санаторно-курортним лікуванням;
  • речовим майном на період служби;
  • гуртожитками або службовим чи постійним житлом (після підписання другого контракту);
  • безкоштовним гарячим обідом (або грошовою компенсацією), трьохразовим харчуванням під час виконання бойових завдань або виконання обов’язків у добовому наряді;
  • щорічною відпустки, а також додатковою відпусткою (соціальною, творчою, оздоровчою, для навчання).

Для військовослужбовців, які перебувають в пункті постійної дислокації та не залучені до служби в добовому наряді, навчаннях, тренуваннях встановлюється регламентований (нормований) робочий тиждень з двома вихідними днями.

Час проходження військової служби зараховується до загального і безперервного трудового стажу та стажу державної служби.

Громадяни, які виявили бажання проходити військову службу за контрактом, можуть звертатися до районного військового комісаріату

За інформацією звертатись: Сторожинецький районний військовий комісаріат, м.Сторожинець, вул.Федьковича, 10. тел. (03735) 2-10-86

Категорія: Інформація
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ