ДПІ: зміни законодавства, адміністрування пального

ДПІ

Фахівці ДПІ у  Сторожинецькому районі провели для платників податків семінар-навчання, на якому розглянули питання щодо реєстрації суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію пального, платниками акцизного податку.

Заступник начальника ДПІ Людмила Хмелюк нагадала присутнім, що із 01.01.2016 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» від 24.12.2015 р. № 909-VIII (далі — Закон № 909), яким, зокрема:

  • розширено перелік платників акцизного податку за рахунок включення осіб, які здійснюють реалізацію пального (пп. 212.1.15 ПКУ), та визначено порядок їх реєстрації контролюючими органами;
  • визначено порядок здійснення електронного адміністрування реалізації пального (ст. 232ПКУ) і порядок складання акцизних накладних при реалізації пального та їх реєстрації в Єдиному реєстрі акцизних накладних (ст. 231 ПКУ).

Також Людмила Іванівна зазначила, що згідно з пп. 212.1.15 ПКУ, платником акцизного податку є особа, яка реалізує пальне. Зокрема, як тлумачити реалізацію пального для цілей ПКУ, визначено в пп. 14.1.212 ПКУ.

Разом із цим пп. 212.3.4 ПКУ визначає: особи, які здійснюватимуть реалізацію пального, підлягають обов’язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням юридичних осіб, місцем проживання фізосіб-підприємців за три робочі дні до початку здійснення реалізації пального.

Окрім того Людмила Хмелюк зауважила, що норми, передбачені п. 58 р. І Закону № 909 (щодо доповнення ПКУ ст.ст. 231, 232) щодо запровадження акцизних накладних при реалізації пального, Єдиного реєстру акцизних накладних та системи електронного адміністрування реалізації пального, набирають чинності із 01.03.2016 р.

Порядок електронного адміністрування пального

Затверджено порядок електронного адміністрування пального та порядок ведення Єдиного реєстру акцизних накладних.

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області доводить до відома, що Кабінет Міністрів України 24 лютого 2016 року затвердив Порядок електронного адміністрування пального та Порядок ведення Єдиного реєстру акцизних накладних.

Офіційний текст оприлюднений 29 лютого, при цьому сама система електронного адміністрування реалізації пального (скорочено – СЕАРП) почне діяти з 1 березня 2016 року.

До 1 квітня 2016 року не застосовуватиметься формула обсягу пального, на який може бути зареєстрована акцизна накладна (формула передбачена в статті 232 Податкового кодексу України). Так само до 1 квітня не застосовуються санкції за порушення порядку реєстрації акцизних накладних. Таким чином, тестовий режим СЕАПР триватиме місяць, протягом якого платники зможуть реєструвати акцизні накладні без обмежень у обсягах.

Нагадаємо, що протягом 20 днів з дня запровадження СЕАРП суб’єкт, який здійснює реалізацію пального, повинен подати в податкову акт інвентаризації залишків пального станом на 1 березня 2016 року. Залишок пального за актом інвентаризації враховуватиметься в формулі обсягу, на який платник може реєструвати накладну.

Новий порядок ведення реєстрів по відшкодуванню ПДВ

Новий порядок ведення реєстрів по відшкодуванню ПДВ

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області повідомляє, що на Урядовому порталі розміщено текст Постанови Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2015 року № 68, якою затверджується «Порядок ведення реєстрів заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість» (далі – Порядок).

Зокрема, документом передбачено наступне.

Перелік інформації. Реєстри формуються Державною фіскальною службою України (далі – ДФС України) за даними прийнятих податкових декларацій з ПДВ та іншої податкової інформації, отриманої контролюючими органами відповідно до норм Податкового кодексу України (далі – ПК України).

Порядок внесення (виключення) заяв до (з) відповідного реєстру. Заяви до відповідного реєстру вноситимуться автоматично на дату подання податкової декларації або уточнюючого розрахунку протягом операційного дня у хронологічному порядку надходження таких заяв.

Нагадаємо, що відповідно до нещодавно змінених норм ПК України, заяви вносилися до того чи іншого реєстру на підставі перевірки контролюючими органами відповідності платника податку вимогам пункту 200.19 статті 200 ПК України.

Проте Порядком  передбачено, що заяви виключатимуться з відповідного реєстру не лише з підстав невідповідності платника критеріям, визначеним пунктом 200.19 статті 200 ПК України, але й згідно з:

  • пунктом 48.7 статті 48 ПК України (податкова звітність, складена з порушенням норм ПК України);
  • пунктом 49.11 статті 49 ПК України (у разі подання платником податків до контролюючого органу податкової декларації, заповненої з порушенням вимог пунктів 48.3 та 48.4 статті 48 ПК України);
  • пунктом 50.1 статті 50 ПК України (у разі подання платником податку уточнюючого розрахунку).

Відповідно до Порядку  реєстри формуються на підставі декларацій, які вже були прийнятими територіальними органами ДФС.

Також Порядком передбачається щоденне опублікування оновлених реєстрів на офіційному сайті ДФС України.

До реєстрів заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ включатимуться заяви, подані після 1 лютого 2016 року.

Податкова знижка за користування іпотечним житловим кредитом

Податкова знижка за користування іпотечним житловим кредитом

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області нагадує, що наразі триває Деклараційна кампанія – 2016. Декларування доходів – це не тільки виконання громадянином свого конституційного обов’язку, а і реалізація права громадян на податкову знижку.

Зокрема, платник податку – резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року.

При сплаті процентів за іпотечним житловим кредитом в іноземній валюті сума платежів за такими процентами, здійснених в іноземній валюті, перераховується у гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діє на день сплати таких процентів.

Таке право виникає в разі якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

Крім того, відповідно до пп. 166.3.8 п. 166.3 ст. 166 ПКУ фізична особа – резидент має право включити до податкової знижки суми витрат, які пов’язані із сплатою видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним.

Право на включення до податкової знижки суми, розрахованої відповідно до ст. 175, надається платнику податку за одним іпотечним кредитом протягом 10 послідовних календарних років починаючи з року, в якому:

  • об’єкт житлової іпотеки придбавається;
  • збудований об’єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податку та починає використовуватися як основне місце проживання.

У разі якщо іпотечний житловий кредит має строк погашення більше ніж 10 календарних років, право на включення частини суми процентів до податкової знижки за новим іпотечним житловим кредитом виникає у платника податку після повного погашення основної суми та процентів попереднього іпотечного житлового кредиту.

Якщо сума одержаного фізичною особою іпотечного житлового кредиту перевищує суму, витрачену на придбання (будівництво) предмета іпотеки, до складу витрат включається сума відсотків, сплачена за користування іпотечним кредитом у частині, витраченій за цільовим призначенням.

Порядок визначення суми процентів, сплачених платником податку за користування іпотечним житловим кредитом з метою нарахування податкової знижки регулюється ст. 175 ПКУ.

Нагадуємо, що для реалізації  права на податкову знижку за наслідками 2015 року  необхідно заповнити та подати річну податкову декларацію про майновий стан  і доходи до 31 грудня поточного року  включно.

Перелік благодійної допомоги, яка звільняється від оподаткування ПДФО

Перелік благодійної допомоги, яка звільняється  від оподаткування ПДФО

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області доводить до відома , що 29 лютого 2016 року було опубліковано Постанову Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 112 «Про затвердження переліку засобів, товарів (робіт, послуг), сума (вартість) благодійної допомоги для закупівлі або у вигляді яких не включається до оподатковуваного доходу платників податку на доходи фізичних осіб».

Цією постановою визначено категорію платників ПДФО, що звільнені від сплати ПДФО із суми благодійної допомоги, що має цільове призначення – оплату (компенсацію)вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення.

До категорії платників ПДФО, які звільняються від оподаткування ПДФО отриманої ними благодійної допомоги належать :

  • учасники масових акцій громадського протесту в Україні, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я під час участі в цих акціях у період з 21 листопада 2013 року по 28 лютого 2014 року, а також 2 травня 2014 року в місті Одесі, або члени сімей таких учасників, які загинули чи померли внаслідок отриманих у цей період поранень, контузії чи іншого ушкодження здоров’я або визнані безвісно відсутніми в установленому порядку;
  • фізичні особи, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводиться (проводилася) антитерористична операція, та/або вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням антитерористичної операції в таких населених пунктах;
  • фізичні особи, які мешкали на території Автономної Республіки Крим та вимушено покинули місце проживання у зв’язку з тимчасовою окупацією території України.

Серед засобів, товарів (робіт, послуг), сума (вартість) благодійної допомоги для закупівлі або у вигляді яких не включається до оподатковуваного доходу платників податку на доходи фізичних осіб виокремлюють продукти харчування, одяг, речі побутового вжитку та засоби особистої гігієни, телекомунікаційні послуги та послуги мобільного зв’язку, юридичні послуги, засоби індивідуального захисту, технічні засоби охорони, тощо.

Оподаткування ПДФО доходів у вигляді виграшів та призів

Оподаткування ПДФО доходів у вигляді виграшів та призів

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області інформує, що згідно із підпунктом 164.2.8 ПК України, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, доходи у вигляді виграшів, призів.

Доходи у вигляді виграшів, призів оподатковуються відповідно до норм пункту 170.6 статті 170 ПК України.

Відповідно до підпункту 170.6.3. пункту 170.6 статті 170 ПК України оподаткування доходів у вигляді виграшів та призів, інших, ніж виграш (приз) у лотерею, здійснюється у загальному порядку, встановленому ПК України для доходів, що остаточно оподатковуються під час їх нарахування, за ставкою, визначеною в абзаці першому пункту 167.1 статті 167 ПК України.

Відповідно до підпункту 170.6.4. пункту 170.6 статті 170 ПК України під час нарахування (виплати) доходів у вигляді виграшів у лотерею або в інших розіграшах, які передбачають попереднє придбання платником податку права на участь у таких лотереях чи розіграшах, не беруться до уваги витрати платника податку у зв’язку з отриманням такого доходу.

Відповідно до підпункту 170.6.5. пункту 170.6 статті 170 ПК України доходи, зазначені у цьому пункті, остаточно оподатковуються під час їх виплати за їх рахунок.

Дохід у вигляді виграшів та призів, окрім виграшів та призів у лотерею, відображається у податковому розрахунку за формою № 1ДФ під ознакою доходу «111», згідно із Довідником ознак доходів, що наведений у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4.

Відповідне роз’яснення було надане у листі  № 134/6/06-30-17-01-42, 18 лютого 2016 року.

Витяг з реєстру платників єдиного податку

Витяг з реєстру платників єдиного податку

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області нагадує  суб’єктам  господарювання, що  відповідно до п.299.10 ст.299 Податкового кодексу України реєстрація платником єдиного податку є безстроковою.

Також зазначимо, що за бажанням, зареєстрований платник єдиного податку може безоплатно отримати витяг з реєстру платників єдиного податку, який діє до внесення змін до реєстру.

Особливо звертаємо увагу, що згідно із п.299.8 зазначеної статті зміни до реєстру вносяться в день подання  платником відповідної заяви у разі зміни таких відомостей:

  •  найменування суб’єкта господарювання, коду згідно з ЄДРПОУ (для юридичної особи) або прізвища, ім’я, по батькові фізичної особи – підприємця, реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відповідну відмітку у паспорті);
  •  податкової адреси суб’єкта господарювання;
  •  місця провадження господарської діяльності;
  •  обраних фізичною особою – підприємцем першої та другої груп видів господарської діяльності;
  •  ставки єдиного податку та групи платника податку.

Заяву про перехід на сплату єдиного податку можна подати до 15 березня

Заяву про перехід на сплату єдиного податку можна подати до 15 березня

Відповідно до норм Податкового кодексу України за умови дотримання платником єдиного податку вимог, встановлених Податковим кодексом України для обраної ним групи, такий платник може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп платників єдиного податку, шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.

При цьому у платника єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартість, анулюється реєстрація платника податку на додану вартість у порядку, встановленому ПКУ, у разі обрання ним першої або другої групи чи ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка включає податок на додану вартість до складу єдиного податку.

Щодо добровільної сплати єдиного соціального внеску

Щодо добровільної сплати єдиного соціального внеску

Фахівці Головного управління ДФС у Чернівецькій області повідомляють,  що на добровільну сплату єдиного внеску мають право члени фермерського господарства, особистого селянського господарства, а також іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, та громадяни України, які працюють за її межами.

Крім того, з 01.01.2016 фізичні особи-підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, виключені із переліку платників, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску.

У зв’язку з цим контролюючі органи зобов’язані в односторонньому порядку достроково розірвати укладені з фізичними особами-підприємцями, в тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, договори про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, строк дії яких закінчується у 2016 році, з обов’язковим повідомленням платника єдиного внеску про підстави дострокового розірвання такого договору.

Роз’яснення щодо добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування надала Державна фіскальна служба України листом від 17.02.2016р. №5556/7/99-99-17-03-01-17.

Кампанія декларування 2016 - триває

Кампанія декларування 2016 – триває

Головне управління ДФС у Чернівецькій області нагадує, що з 1 січня 2016 року стартувала кампанія декларування доходів громадян, отриманих у минулому році. Обов’язок щодо подання декларації про майновий стан і доходи передбачений для тих громадян, які отримували доходи, що підлягають оподаткуванню, але з яких податок не утримувався.

Податкова декларація подається контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків (п. 49.1 ст. 49 Податкового кодексу). Податковою адресою платника податків  – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі (п. 45.1 ст. 45 цього Кодексу).

Податкова декларація про майновий стан і доходи, отримані громадянами у 2015 році, подається до 1 травня 2016 року. Громадяни, які бажають скористатися правом на нарахування податкової знижки мають право надавати річну податкову декларацію протягом всього поточного року – включно по 31 грудня 2016 року.

На допомогу громадянам на офіційному порталі територіальних органів ДФС у Чернівецькій області функціонує банер «Декларуємо по-новому» (https://cv.sfs.gov.ua/deklaruvannya-dohodiv-gromadyan-2016), в якому розміщена актуальна інформація щодо осіб, які зобов’язані подавати декларацію, випадки, коли така декларація не подається, порядок подання декларації для отримання податкової знижки тощо.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ