Сьогодні 30 років з дня Чорнобильської катастрофи

Річниця Чорнобиля

Згідно Указу Президента України №702/2015 від 14 грудня 2015 року 2016 рік визначено роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи.

Рівно 30 років тому, в ніч на 26 квітня 1986 року, сталася страшна трагедія – вибухнув 4 енергоблок Чорнобильської атомної електростанції. Внаслідок цього постраждали тисячі людей, сотні тисяч вимушені були покинути свої домівки, радіаційним викидом було забруднено великі території України та Білорусі.

В Сторожинецькому районі зараз є 313 чоловік, у яких є статус чорнобильця. 228 із них – це безпосередні учасники ліквідації. На найбільшу небезпеку наражалися саме ті люди, які були в безпосередній близькості від місця катастрофи. У них статус чорнобильців І категорії і їх в районі є біля 150.

Згідно статусу, від держави чорнобильці отримують щомісячну оплату на харчування та щорічну допомогу на оздоровлення. Також соціальні служби забезпечують цих людей безкоштовними путівками до санаторіїв для проведення реабілітації та оздоровлення.

“В цей день хочеться висловити щирі слова подяки та схилити голови перед подвигом ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які своєю мужністю та відвагою запобігли подальшому поширенню більш масштабного лиха, – говорить голова відокремленого підрозділу ГО “Чорнобильці Буковини” в Сторожинецькому районі Іван Васильович Тарновецький. – Хочеться побажати здоров’я, терпіння, єдності. Ми завжди будемо пам’ятати тих, хто загинув внаслідок цього лиха. Їх подвиг не можна забути.”

 

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ